HIPERAKTIVNO DETE

Diskusije o razvoju dece, zdravlju i najčešćim dečijim bolestima, prevenciji i lečenju dečijih oboljenja. Sve na jednom mestu što Vam može zatrebati ukoliko imate pitanje o dečijoj anatomini, fiziologiji ili patologiji.

Moderatori: ModeratA, moderato, vlada99

Odgovori
luka_0407
Aktivan član
Aktivan član
Pridružio se: Pet Maj 09, 2008 10:49 pm
Koliki je zbir brojeva cetiri i pet: 5

HIPERAKTIVNO DETE

Post od luka_0407 »

Da li je neko imao iskustva sa hiperaktivnim detetom?Kada se javiti psihologu?Svaki savet dobrodosao
terapeut
Aktivan član
Aktivan član
Pridružio se: Uto Dec 05, 2006 7:05 pm

Post od terapeut »

Morate nam ostaviti malo vise podataka npr koliko je dete staro,u cemu se ogleda njegova hiperaktivnost?
luka_0407
Aktivan član
Aktivan član

Post od luka_0407 »

Radi se o mom sestricu.Dete je staro tri i po godine,muskog pola.
Oduvek je bio <nemirno dete>,ali se sve to pojacalo kada je dobio sestru.
Malo sam vise ovih dana citala o tome,i informisala se pa sam sada u velikoj nedoumici da li je on hiperaktivan ili jednostavno vrlo nemiran.
Naime,dete je u stalnom pokretu kada se igra,ne drzi paznju ni na jednu igracku,sve ih polomi,igra se tako sto (navodim jedan od primera) uzme igracku krave i konja i onda kravom zestoko udara u konja,onda baca sve to pa trci da pronadje nesto novo.Progovorio je kasno,i govor mu je jos uvek jako nerazgovetan jer puno zuri kada prica.Drugoj deci voli da nabija prste u usi,oci,da ih gurne i otme im igracku.Jedino prema svojoj mladjoj sestri nije takav.Do sada je lomio najpre kljucnu kost a potom ruku jer ima neodoljivu potrebu da se stalno negde penje.Sve je to posebno naglaseno kada ode u goste ili kada njemu kuci dodje neko.Stalno trazi da je paznja uperena u njega.
S druge strane,ima dana kada je kuci poprilicno miran(kada su sami),lepo sedi za sto kada jede,ume da se zaigra slazuci kocke ili prelistavajuci novine.Ima normalnu potrebu za snom i tokom noci lepo spava.
Ovakvo ponasanje traje nesto vise od godinu dana,i varira,nekad je slabije nekad jace izrazeno.
Odnosi u porodici nisu losi,ali je to par koji se stalno oko necega ubedjuje,prepire i nadmudruje(bar je to moj utisak).Brigu o deci vodi gotovo u potpunosti majka koja je domacica,dok otac radi i vrlo malo ima vremena da ih posveti deci.
Zive u stanu i mislim da njegova potreba za kretanjem nije zadovoljena(jer majka ne sme sama da ih seta zato sto on nece da je drzi za ruku vec uvek negde juri a otac vrlo cesto nema vremena za to).
Aki ima neke vaznosti,naucio je da koristi nosu sa dve i po godine.
terapeut
Aktivan član
Aktivan član

Post od terapeut »

Sa 3,5 godine dete bi trebalo da ima neku osmisljenu aktivnost koja ce mu zadrzati paznju,sto ovde vidim nije slucaj.U svakom slucaju nije rano da se dete odvede kod psihologa,eventualno da se ukljuci i defektolog i logoped,pa ce vam oni najbolje objasniti da li je dete samo nemirno ili ima psihomotorni nemir.Pozdrav
luka_0407
Aktivan član
Aktivan član

Post od luka_0407 »

Pogrešno predpostavljate da dete nema nikakvu organizovanu aktivnost,ako mislite na to,dete slaže kocke,boji,igra se loptom,uči pesmice(motoričke,intelektualne,jezičke,grafičko-likovne...aktivnosti),i vreme mu je posvećeno onoliko koliko to situacija dozvoljava,verovatno može i malo više sa više truda,ali,eto nije baš da mu se ne posvećuje pažnja.
Kao što sam navela,ima dana kada sve aktivnosti obavlja sa puno pažnje,ali s druge strane ima dana kada nište ne može da ga zainteresuje.Zato me sve to i zbunjuje(iako sam neko ko je imao prilike da radi sa decom jaslenog uzrasta pa imam određena iskustva).Ali,valjda smo previše pristrasni kad su naša deca u pitanju pa ne možemo videti pravu sliku.
U svakom slučaju,sve sam više sklona mišljenju da je on samo jedno vrlo nemirno dete u čijiem su vaspitanju napravljeni propusti(koji se,nadam se,mogu ispraviti)nego mišljenju da on pati od poremećaja hiperaktivnosti.
Ali,poslušaćemo i savet da se obratimo psihologu.Veliko hvala.
snezaxxx
Novi član
Novi član
Pridružio se: Čet Apr 19, 2007 6:13 pm

Post od snezaxxx »

Moj odgovor nije strucan, ali kao majka koja je mislila da joj je dete samo nemirno i jedva ga odvela kod psihologa savetujem vam da ga odvedete, obavezno.
Za svaki slucaj.
terapeut
Aktivan član
Aktivan član

Post od terapeut »

luka_0407 napisao:Radi se o mom sestricu.Dete je staro tri i po godine,muskog pola.
Oduvek je bio <nemirno dete>,ali se sve to pojacalo kada je dobio sestru.
Malo sam vise ovih dana citala o tome,i informisala se pa sam sada u velikoj nedoumici da li je on hiperaktivan ili jednostavno vrlo nemiran.
Naime,dete je u stalnom pokretu kada se igra,ne drzi paznju ni na jednu igracku,sve ih polomi,igra se tako sto (navodim jedan od primera) uzme igracku krave i konja i onda kravom zestoko udara u konja,onda baca sve to pa trci da pronadje nesto novo.Progovorio je kasno,i govor mu je jos uvek jako nerazgovetan jer puno zuri kada prica.Drugoj deci voli da nabija prste u usi,oci,da ih gurne i otme im igracku.Jedino prema svojoj mladjoj sestri nije takav.Do sada je lomio najpre kljucnu kost a potom ruku jer ima neodoljivu potrebu da se stalno negde penje.Sve je to posebno naglaseno kada ode u goste ili kada njemu kuci dodje neko.Stalno trazi da je paznja uperena u njega........
Moj odgovor je baziran na vasem opisu i nisam bila svesna da vi mozete da ga protumacite kao da optuzujem roditelje za zanemarivanje deteta.osmisljena aktivnost koja mu drzi paznju podrazumeva igranje igrackama i sa drugom decom bez agresivnih ispada tipa udaranja,lomljenja ili povredjivanja druge dece.Bez obzira sto ima dana kada se igra kvalitetno savet za posetu psihologu i dalje stoji.Puno pozdrava.
luka_0407
Aktivan član
Aktivan član

Post od luka_0407 »

>nisam bila svesna da vi mozete da ga protumacite kao da optuzujem roditelje za zanemarivanje deteta<
-ni jednog trenutka nisam mislila da ste optuzili roditelje za zanemarivanje.Koja moja recenica Vas je navela da to tako proumacite?Ja sam samo pokusala da vam obrazlozim da dete ima aktivnosti,posto ste vi pomislili da nema.Uopste mi nije jasno zasto ste me tako pogresno skapirali.
Snezaxxx,hvala na odgovoru.Svakako ce potraziti pomoc psihologa.
danka
Stalni član
Stalni član
Pridružio se: Uto Apr 06, 2004 2:00 am

Post od danka »

Ja sam imala veze sa tom temom zbog moga unuka:

- najbolje je da kupite knjigu koju je izdao:

Centar za primenjenu psihologiju (ne znam tacan naziv konjige, zaboravih, ali je knjiga upravo o toj temi: o deci sa ADHD poremecajem - na Rudarsko Geoloskom fakultetu se prodaje, u Bgdu - necete pogresiti ako odete tamo i kupite, puno cete saznati o tome poremecaju, puno).

Autor je Jovanovic (pisem ovako jer sam knjigu procitala i dala je deci zbog maloga, tj nije mi pri ruci).

Pozdrav
sludjena mama
Stalni član
Stalni član
Pridružio se: Čet Avg 28, 2008 10:24 pm

Post od sludjena mama »

pozdrav svima ...prvo da se zahvalim svima koji su ponudili svoje savete u vezi ove teme,puno su mi pomogli.naime,ovde je licno mama decaka o kome je rec.
od kako se moja sestra javila i potrazila pomoc ovde,pristupili smo drasticnim promenama dnevnog rasporeda a sve u cilju da shvatimo sta se desava sa nasim detetom.stvarno mu je trebalo nesto da ga zaokupi i zanimacija koja ce da ga smiri.kupili smo mu komp,naravno uz ograniceno vreme koriscenja,ponudili mu jos neke aktivnosti tipa druzenja sa vrsnjacima u decijoj igraonici i sl.
on je sada drugo dete,spreman da poslusa naravno mamu,posto je tata taj koji je zbog prirode posla malo prisutan i uglavnom zeljan da se igra s decom a ne da ogranicava,brani i kaznjava.
jos jednom hvala svima a posebno mojoj sestri na neizmernoj ljubavi koju gaji prema sestricu!
.
Ko ne zna, a misli da zna, budala je, ignorishi ga!!!
Korisnikov avatar
tamaraft
Stalni član
Stalni član
Pridružio se: Uto Mar 25, 2008 1:32 pm

Post od tamaraft »

Hiperaktivno dete

Klinička slika poremećaja razlikuje se zavisno od starosti deteta i stepenu njegovog razvoja. Osnovno obeležje poremećaja su smetnje pažnje i hiperaktivno i impulsivno ponašanje. Poremećene su različite funkcije pažnje. Spomenućemo osnovne. Pažnja je izrazito kratkog trajanja. Dete neprestano započinje i prekida još nezavršenu aktivnost, da bi započelo i prekinulo sledeću itd.

Pažnja je isto tako neselektivna, što znači da su detetu svi dogadjaji, prisutni u datom momentu u okolini, jednako važni (npr. predavanje nastavnika, kao i zvuk prolaska aviona). Reaguje na sve događaje, svakom "pokloni pažnju", što dovodi do brzog zamora. Paralelno s rasipanjem i slabljenjem pažnje, pojačava se motorički nemir, što povratno uzrokuje još veći zamor deteta. Pažnja, pored navedenog, izrazito oscilira, i to tokom jednog dana, od jutra do večeri (često je mogućnost koncentracije bolja ujutru), a varira i po danima ("dobri i loši" dani).

Vidimo da, pored obeležja koja se odnose na nepažnju, u ponašanju deteta dominira nemir, neustrašiva potreba za aktivnošću i kretanjem. Dete u stalnom pokretu, bez prestanka "grabi" nove sadržaje na kojima interes zaustavlja samo na tren. Hiperaktivnost se kod malog deteta javlja najčešće istovremeno s pojavom i razvojem samostalnog kretanja i ogleda se u preteranoj motoričkoj aktivnosti (npr. neprestano trčanje i penjanje). Roditelji neretko navode da je dete otkad je prohodalo stalno u pokretu, "juri poput motora", ne može sedeti ni za vreme jela, ne uspeva se zainteresovati ni za kratko prelistavanje albuma ili slušanje priča. U svom "srljanju" ne pokazuje ni minimum opreza ("ničeg se ne boji, ni od čega ne preza") pa se vrlo često mogu od roditelja dobiti podaci o češćim i ozbiljnijim telesnim povredama njihove dece u predškolskom dobu. Hiperaktivno dete, nepredvidivošću i impulsivnošću svog ponašanja, može ugroziti i svoj život (dovodi se u ugrožavajuće situacije, npr. na ulici) pa mora biti pod pomnim nadzorom kako bi se zaštitilo od povreda.

Kako su kod hiperaktivnog deteta česti poremećaji spavanja - spava malo i isprekidano, može se razumeti pojava psihičke i fizičke iscrpljenosti roditelja, koji danju paze i stražare, a noću ne spavaju.

Roditelji isto tako brinu jer njihovo hiperaktivno dete ne podnosi ograničenja niti disciplinu. Ne sluša i ne prihvata zadana pravila, ali ne uči ni na vlastitim greškama, već ih stalno ponavlja.
Zdravlje je stanje potpunog telesnog (fizičkog), duševnog (psihičkog) i socijalnog blagostanja, a ne samo odsustvo bolesti i iznemoglosti.
Odgovori