Neposlusni trogodisnjak

Diskusije o razvoju dece, zdravlju i najčešćim dečijim bolestima, prevenciji i lečenju dečijih oboljenja. Sve na jednom mestu što Vam može zatrebati ukoliko imate pitanje o dečijoj anatomini, fiziologiji ili patologiji.

Moderatori: ModeratA, moderato, vlada99

Odgovori
Korisnikov avatar
Gaga79
Stalni član
Stalni  član
Pridružio se: Ned Jul 02, 2006 11:27 am
Koliki je zbir brojeva cetiri i pet: 5

Neposlusni trogodisnjak

Post od Gaga79 »

Jooj djete me nista ne slusa :( Razmisljam kako je pravilno vaspitavati djete. Ok je ako je djete zivo,nemirno. Ovaj moj nebi poslusao ma nema sanse. Ja uprono trubim jedno te isto ,a on nista. On bas zna da izvlaci zivce da poludim. Malo prije je skakao sa kreveta na fotelju dok se nije razbio i plakao. Ja mu fino kazem da slusa,da mora da se cuva i sl. Proslo je,isplakao je ja se vratila iz wc-a , a on opet radi isto. Po milion puta na dan kazem,obuuciii papuce,a on nece i milion jos primjera. Pokusavam da sam sto manje nervozna ali mi nekad pravo pukne film. Nije resenja da ga tucem svaki pola sata, a ni da urlam po kuci. Imam osjecaj da uprno radi kontru. Neki dan stao i pali i gasi svjetlo. Ja prvo fino,nemoj to dirat sad je dan,ne treba svjetlo. On opet gore dole onu uticnicu.Ja drugi put opet fino,nemoj,skupa je struja,pokvarice se sjetlo,to je opasno. Ja tako jedno 4,5 puta sve fino, a on uprono gleda u mene i drnda uticnicu,a meni pritisak raste i raste. Onda dreknem ko nenormalna i onda se tek prepane i ostavi. Vidim ta tako radi stalno pa nije resenje ni da ga stalno tucem a ni da urlam. Muz kaze ,ma dobices batineee i hoce da ga tuce. Meni se to ne svidja jer bi onda dobijao batine svaki cas.A opet muz kaze ti sa njim fino pa te nista ne slusa. Koje uopste upravu,vjeroavtno nijedno. Pa kako da kazem djetetu da bar malo poslusa sta mu kazem. Mislim reknem mu fino i stalno,pa nemoj,nije to lijepo,moras biti dobar,svi ce te voljeti i i sl,a dzabe :(( kakvi su vasi trogodisnjaci?
Korisnikov avatar
tamaraft
Stalni član
Stalni član
Pridružio se: Uto Mar 25, 2008 1:32 pm

Post od tamaraft »

Dete nema osecaj za autoritet! Mora da zna ko je odrasla osoba a ko je dete, shta sve a shta ne sme da radi, on je vec veliki dovoljno da zna razliku!

To morate da razvijete kod njega!

Posavetujte se sa dechijim psihologom u vashem domu zdravlja!
Zdravlje je stanje potpunog telesnog (fizičkog), duševnog (psihičkog) i socijalnog blagostanja, a ne samo odsustvo bolesti i iznemoglosti.
Kajalena
Aktivan član
Aktivan član
Pridružio se: Uto Okt 09, 2007 10:56 pm

Post od Kajalena »

Alo, Nirnberg,

Svi smo mi roditelji onakvi kakve smo licnosti, i tu ispravke nema. Verovatno si preblaga, nedosledna, mozda detetu nejasna, imas premalu distancu, previse dozvoljavas da se vidi kad te iznervira, ko zna... (ne prebacujem ti, jer sam slucajno i sama sve ovo nabrojano i smese mi se isti problemi).

Postoje fazoni, gledaj kako drugi rade, mozda imas neki pozitivan primer oko sebe. Ja imam jedan, neposlusna devojcica (sada 3 god) i roditelji koji vec neko vreme (vrlo uspesno) primenjuju time-out tehniku. O tome procitaj npr ovde http://* REKLAMA */Vestina-rodit ... ent.htm?b8 - a imas i druge izvore na internetu.

Ukratko, cim mala krene da nesto radi, npr da se inati u gostima i slicno, odmah kazu "TIME OUT", uzmu je i odnesu negde, npr u predsoblje (i zatvore vrata), negde gde je izolovana... (to dakle rade i kod kuce i kod drugih). Ona tamo besni neko vreme, pa prestane. Bitno je da mesto bude dosadno, da ne moze tamo da se zabavlja i da duzina kazne bude otprilike koliko i detetove godine. Bila sam iznenadjena, ali kad izadje odatle, ona poljubi mamu i tatu i bude najdraza na svetu. E, za 15min opet uradi nesto - oni odmah opet tamo, bez IKAKVOG uzbudjivanja, bez dranja - bitno je da bude odmah i da zna ZASTO je tamo odvedena. I tako stalno, kao da je to kazna koja je nezavisna od njih ("nisam te ja tamo stavio, nego si svojim ponasanjem to prouzrokovao, pa ti vidi dokle ces"). Imas na ovom linku i kako drugacije mozes (npr danas nema napolje, nema sladoleda, oduzimanje igracke i sl, ali bolje nesto sto je kratko i sto moze ODMAH). Imas i o nagradjivanju... procitaj, mozda dobijes neku ideju... a naravno da je svako dete razlicito, i roditelj...
sludjena mama
Stalni član
Stalni član
Pridružio se: Čet Avg 28, 2008 10:24 pm

draga gaga79

Post od sludjena mama »

pozdrav tebi od,takodje ,mame jednog trogodisnjaka.ma,kao da si moje dete opisivala,s tim sto ja imam i mladju cerkicu od 18 meseci ,koja kopira starijeg brata u dlaku pa ja sve to podnosim(hm..podnosim i nije bas prava rec) duplo.shvatila sam da u meni vide,valjda druga za igru,nekog ko im sluzi za zezanje ili vreca za box.salim se pomalo ali ima malo i istine.
problem je sto ,jednostavno,nemamo autoriteta nad njima.dzabe batine,dzabe dernjava iz petnih zila(jedino se komsije krste kad cuju mene)! :lol:
dzabe vicemo i kaznjavamo kad ih posle pet minuta ljubimo i grlimo(bar je to kod mene slucaj).ne mogu da budem ljuta duze od 5 minuta.valjda zato tako i rade.
oca poslusaju iz prve ,kad im nesto kaze a ja mogu da ponovim isto 100 puta ma ni da trepnu,ignorisu 100%.
jednostavno,trebalo je u startu da im se da do znanja ko vodi glavnu rec.ja to nisam uradila i sad snosim posledice a i teze je sad stvar dovesti u red.
malo sam oduzila ali nadam se da ce ti bar malo biti lakse ako znas da nisi jedina koja vodi borbu s neposlusnim detetom.
sve ce to jednom proci,tesim se ja!
pozdrav od mene i ,sta drugo da ti kazem,ne daj se!!!!!! :wink:
Ko ne zna, a misli da zna, budala je, ignorishi ga!!!
dragana21
Novi član
Novi član
Pridružio se: Sre Avg 29, 2007 10:37 pm

Post od dragana21 »

I ja imam jednu trogodisnjakinju,koja bas voli da se inati, posebno otkako je dobila seku (14 meseci),pa smo joj dali malo vise slobode,medjutim kao sto sludjena mama rece, nista ne vredi ni galama ni puc puc po guzi (mada to niti volim niti praktikujem-vise pretim motkicom),e sad jedino plodom urodi kazna, cosak i da se okrene prema zidu,bas kao sto neko rece, prvo je u fazi da besni i dere se kao da je neko davi onda se polako smiri (sve to traje 10-tak minuta,mada se meni cini kao cela vecnost) i onda kad vidi da je ignorisem (prvo trazi da pije,da ide u wc, da jede (naglo joj poraste apetit iako oduvek imamo problema sa jelom) itd.,sve dok joj ne dozvolim da se ponovo vrati i nastavi sa igrom , e onda slusa sve i kao bubica je, mada se brzo zaboravi ali valjda je to decje.
Isto tako ovde u obdanistu za svaki "bezobrazluk" klinci se kaznjavaju "coskicem"!
Po recima naseg pedijatra, deca, a posebno ona koja su najcesce oslonjena na svoje roditelje cesto se poistovecuju sa njima i u njihovim decjim glavicama oni su "ravni nama",traze da ih ispostujemo kao i oni nas ( s tim sto u njihovim glavicama stoji NO LIMIT i tu dolazi do problema!
Ako se mama sminka i cerka pozeli to isto ili ako se tata brije i mali decak bi i tako primera u nedogled,a posebno sto vec trogodisnjaci pocinju da se dokazuju i sebi i drugima....
Sludjena mama puno srece sa klincima!
sludjena mama
Stalni član
Stalni član
Pridružio se: Čet Avg 28, 2008 10:24 pm

Post od sludjena mama »

:D ah,kako je lakse kad znamo da ima i drugih SLUDJENIH mama!!!!
mi smo do nekle resili problem sa nasim detetom:tata ga vodi na treninge,trenira stoni tenis...pa,dobro,bas i ne trenira,samo im smeta i krade im loptice ali postigli smo nesto,dozvolili smo mu koriscenje kompjutera na ograniceno vreme,vodimo ga u decije igraonice,ceste setnje,spavanje u isto vreme....dani su mu ispunjeni,ne dosadjuje se vise,kad je kuci sada zna da se zaigra...
i tako da je za sada mir u kuci...pa dokle traje nek traje!
pozdrav svim SLUDJENIM MAMAMA!!!!!
Ko ne zna, a misli da zna, budala je, ignorishi ga!!!
Odgovori