Alo, Nirnberg,
Svi smo mi roditelji onakvi kakve smo licnosti, i tu ispravke nema. Verovatno si preblaga, nedosledna, mozda detetu nejasna, imas premalu distancu, previse dozvoljavas da se vidi kad te iznervira, ko zna... (ne prebacujem ti, jer sam slucajno i sama sve ovo nabrojano i smese mi se isti problemi).
Postoje fazoni, gledaj kako drugi rade, mozda imas neki pozitivan primer oko sebe. Ja imam jedan, neposlusna devojcica (sada 3 god) i roditelji koji vec neko vreme (vrlo uspesno) primenjuju time-out tehniku. O tome procitaj npr ovde
http://* REKLAMA */Vestina-rodit ... ent.htm?b8 - a imas i druge izvore na internetu.
Ukratko, cim mala krene da nesto radi, npr da se inati u gostima i slicno, odmah kazu "TIME OUT", uzmu je i odnesu negde, npr u predsoblje (i zatvore vrata), negde gde je izolovana... (to dakle rade i kod kuce i kod drugih). Ona tamo besni neko vreme, pa prestane. Bitno je da mesto bude dosadno, da ne moze tamo da se zabavlja i da duzina kazne bude otprilike koliko i detetove godine. Bila sam iznenadjena, ali kad izadje odatle, ona poljubi mamu i tatu i bude najdraza na svetu. E, za 15min opet uradi nesto - oni odmah opet tamo, bez IKAKVOG uzbudjivanja, bez dranja - bitno je da bude odmah i da zna ZASTO je tamo odvedena. I tako stalno, kao da je to kazna koja je nezavisna od njih ("nisam te ja tamo stavio, nego si svojim ponasanjem to prouzrokovao, pa ti vidi dokle ces"). Imas na ovom linku i kako drugacije mozes (npr danas nema napolje, nema sladoleda, oduzimanje igracke i sl, ali bolje nesto sto je kratko i sto moze ODMAH). Imas i o nagradjivanju... procitaj, mozda dobijes neku ideju... a naravno da je svako dete razlicito, i roditelj...