disleksija

Diskusije o razvoju dece, zdravlju i najčešćim dečijim bolestima, prevenciji i lečenju dečijih oboljenja. Sve na jednom mestu što Vam može zatrebati ukoliko imate pitanje o dečijoj anatomini, fiziologiji ili patologiji.

Moderatori: ModeratA, moderato, vlada99

Odgovori
dulek
Stalni član
Stalni  član
Pridružio se: Uto Dec 11, 2007 2:48 pm

disleksija

Post od dulek »

da li mi neko može reći kada je moguće ustanoviti disleksiju i da li kod nas uopšte postoje stručnjaci za ovu oblast?

primetila sam da prijteljicin sin, koji će u septembru poi u 1. razred osnovne škole i koji je u predškolskom naučo da čita, zapravo kao da ima problema pri čitanju. naime, dete zna sva slova, oba pisma, ne meša ih, ume da ih pročita lepo i bez greške, ali ne ume da shvati ono što je pročitao ukoliko je u pitanju rečenica. pojedinačne reči i kratke fraze mu ne predstavljaju problem, ali rečenice jednostavno ne može da savlada: redom lepo čita (sriče ukoliko je reč duža), ali kada ga pitam šta je pročitao, on mi ponovi rečenicu ali tako što ju je zapamtio napamet (a to znam jer mu se često dešava da izostavi ključnu reč rečenice, a da nije ni svestan da ju je izostavio, čime mu zančenje rečenice apsolutno izmiče).

ne bih da budem "ona koja gura nos u tuđe stvari", nisam joj ništa rekla (naročito jer ume da zauzima agresivno odbrambeni stav prema svojoj deci, ne trpi kritike ni savete!), ali mislim da dete ima problem.
inače je dečkić normalno razvijen, inteligentan, pametan i svkom slučaju normalno i zdravo dete.
Korisnikov avatar
tamaraft
Stalni član
Stalni član
Pridružio se: Uto Mar 25, 2008 1:32 pm
Koliki je zbir brojeva cetiri i pet: 5

Post od tamaraft »

Nije bash da gurate nos u tudje poslove, ali da li vam zaista treba da brinete o prijateljiciom detetu dok ona to ne posmatra tako?

Nishta ne brinite, sredice se on u shkoli, ako nije imao do sada autoritet dobice ga u shkoli!

http://www.hud.hr/w-tekstovi/w-sto-definicije.html

Ustanoviti se naravno moze, a tim pitanjem treba da se bave psiholozi i deftolozi, a dokle smo mi stigli po pitanju lechenja toga zaista ne znam. Verujem da ako zaista bude imao problema bice skrenuta paznja roditeljima josh u prvim mesecima osnovne shkole.

Mada, nasha deca su pametna, samo su zapushtena i sa njiam se ne provodi dovoljno kvalitetnog vremena, sve se svelo na kompjutere, igrice i tuchu, niko sa decom vishe ne pricha niti im chita neshto!

Ne brinite previshe, mali je mozda chak i razvio sistem odbrane od shkole :) deca su charobnjaci :) pravi se da ne zna da bi se odlozila shkolica i sl. ili je jednostavno dete koje je lenjo i nije naucheno da chita i na taj nachin se zabavi ili nauchi neshto!

Sami znate u kakvom okruzenju dechak zivi pa eto, malo razmislite pa ce odgovori doci sami :)

Pozdrav
Zdravlje je stanje potpunog telesnog (fizičkog), duševnog (psihičkog) i socijalnog blagostanja, a ne samo odsustvo bolesti i iznemoglosti.
dulek
Stalni član
Stalni  član
Pridružio se: Uto Dec 11, 2007 2:48 pm

Post od dulek »

:lol: ha ha moje namere su najbolje moguće i baš zato što sam svesna da to, možda, i nije problem kojim bi ja trebalo da se bavim, nisam htela ništa da pominjem mami dečaka.
istina je da dete živi u kući u kojoj se čita samo žuta štampa, a igračke su pištolji i puške, ali mi je stalo do njih (i mame i deteta), pa zato pitam.
(+ mali će ići u seosku školu, te se brinem i da će seoske učiteljice propustiti da primete problem, ako ga uopšte ima)
sludjena mama
Stalni član
Stalni član
Pridružio se: Čet Avg 28, 2008 10:24 pm

Post od sludjena mama »

pozdrav i pohvala za vas!meni je drago kad cujem da neko brine za decu,ma cija da su!
moj brat od strica je imao isti problem,kad je krenuo u prvi razred osnovne!
dete je rano naucilo da cita i pise ali mu je bilo tesko da se usredsredi na procitano pa je radio iste stvari kao i malisa o kome pisete.ali ne brinite,sve se vremenom sredilo,vec u prvom polugodistu je ,valjda posmatrajuci i uceci od druge dece a i uciteljice(autoritet),poceo da pamti sta procita i da se usredsredjuje na procitano.
ne brinite pa sve su to mali djavoli koji upijaju kao sunjer sve sto vide i cuju.
inace,sada je u sestom razredu i sasvim je dobar djak!
Ko ne zna, a misli da zna, budala je, ignorishi ga!!!
yeleena
Stalni član
Stalni  član
Pridružio se: Sre Jan 03, 2007 6:29 pm

Post od yeleena »

obratite se logopedu. logopedi su stručnjaci za disleksiju
Gala06
Aktivan član
Aktivan član
Pridružio se: Uto Sep 02, 2008 11:59 pm

Post od Gala06 »

Ja sam student defektologije, 4-ta sam godina! Nisam sigurna da li je stanje toliko alarmantno. Jos nije krenuo u skolu!
Nije neuobicajeno da deca u tim godinama mehanicki citaju i ne razumeju procitano.
A o disleksickom citanju ili elementima disleksicnog citanja se moze govoriti kada postoje sledeci simptomi: elementi zamenjivanja, dodavanja, odbacivanja glasova i slogovaAko ometaju razumljivo citanje, usporenost razvoja ocve radnje uz zadrzavanje na pocetnickim teskocama, itd.

Ne brinite, sada je septembar i dete je krenulo u skolu, i ako postoji problem to ce primetiti ucitelji(pedagozi) i obavestice roditelje i uputiti dete kod defektologa ili skolskog psihologa!
dulek napisao:da li mi neko može reći kada je moguće ustanoviti disleksiju i da li kod nas uopšte postoje stručnjaci za ovu oblast?
Procena sposobnosti citanja se odvija tako sto detetu damo tekst iz citanke, lektire koja odgovara njegovom uzrastu. Tekst treba da je uvek nepoznat. disleksiju mogu dijagnostikovati defektolozi svih profila, jer svi su obuceni za to! Zatim decji psiholozi, neuropsiholozi, pedagozi su takodje obuceni da prepoznaju disleksiju!
Odgovori