Progovaranje
Moderatori: ModeratA, moderato, vlada99
- Agarikus
- Stalni član
- Pridružio se: Čet Mar 27, 2008 1:30 pm
- Koliki je zbir brojeva cetiri i pet: 5
Progovaranje
Moja beba ima 17 meseci i ne izgovara ni jednu razumljivu rec osim "tata".Ne izgovara cak ni "mama" sto je radila dok je bila manja pa prestala.Ona uci dva jezika istovremeno,srpski(maternji) i arapski (ocev) i cuje svakodnevno engeski jer suprug i ja komuniciramo na tom jeziku.Pedijatar mi je davno rekao da ce ona kasnije progovoriti ali me zanima da li je neko imao slicno iskustvo i koja je gornja starosna granica za progovaranje?Ona razume gotovo sve na oba jezika i zna nazive predmeta i pojava sa kojima se srece na oba jezika ali ne izgovara nista.Primetila sam da imitira zivotinje,psa ,macku...kad je puno zedna po nekad kaze "oda" sto bi bilo "voda".Po nekad nesto "prica" ali nerazumljivo meni i suprugu.Jako se brinem i ne znam kada treba i da li treba obratiti se strucnom licu?
-
- Aktivan član
- Pridružio se: Pet Maj 09, 2008 10:49 pm
Mislim da je rano da se obratite logopedu,pogotovu što je situacija takva da dete čuje više jezika istovremeno.
Ranije decu nisu upućivali logopedu pre navršene treće godine,a sada je ta "granica" dve godine.Naravno,to nije nikakvo pravilo već praksa,stoga neretko neki pedijatri smatraju da je rano da dete šalju kod logopeda sa dve godine,a neki misle da nije.
Ono što Vam savetujem je da detetu pojmove izgovarate jasno i glasno i stalno ga terate da izgovori kada nešto traži,znači nemojte mu dodati vodu ako samo pokaže u pravcu vode iako svakako razumete šta želi već tražite nekoliko puta da izgovori ono što želi.
Druga stvar je da odaberete jedan jezik kojim razgovarate u kući i samo njime komunicirate,to će donekle olakšati detetu situaciju.
U svakom slučaju,mislim da je rano da brinete.Deca imaju veliku sposobnost za učenje jezika,i pamte mnogo lakše nego mi.Čekajte samo,kroz neku godinu govoriće ona sva tri jezika mnogo bolje nego vi!
Veliki pozdrav i srećno
Ranije decu nisu upućivali logopedu pre navršene treće godine,a sada je ta "granica" dve godine.Naravno,to nije nikakvo pravilo već praksa,stoga neretko neki pedijatri smatraju da je rano da dete šalju kod logopeda sa dve godine,a neki misle da nije.
Ono što Vam savetujem je da detetu pojmove izgovarate jasno i glasno i stalno ga terate da izgovori kada nešto traži,znači nemojte mu dodati vodu ako samo pokaže u pravcu vode iako svakako razumete šta želi već tražite nekoliko puta da izgovori ono što želi.
Druga stvar je da odaberete jedan jezik kojim razgovarate u kući i samo njime komunicirate,to će donekle olakšati detetu situaciju.
U svakom slučaju,mislim da je rano da brinete.Deca imaju veliku sposobnost za učenje jezika,i pamte mnogo lakše nego mi.Čekajte samo,kroz neku godinu govoriće ona sva tri jezika mnogo bolje nego vi!

-
- Stalni član
- Pridružio se: Pet Dec 24, 2004 6:22 pm
- Kontakt:
Moja cerka takodje uci dva, pa u principu i tri (ne znam zasto ali suprug i ja jos uvek ponekad pricamo i na engleskom) jezika. Sa 14 meseci zna da izgovori par reci (mama, tata, cvece, baba, teta i sl...) Negde sam citala da deca koja uce paralelno vise jezika kasnije propricaju negde prosecno oko 2 godine.
Ne uzbudjuj se, to je sasvim normalna stvar, mnogo sam citala o tome. Taj prosek "oko 2 godine" takodje ne mora nista da znaci - 2 jezika detetu otezavaju stvar, a 3 su vec haos. Normalno je da progovori kasnije i tesko da ces naci osobu strucnu za bas tu stvar...
Oko sebe imam mnogo dvojezicnih porodica i sva ta deca su bila znatno sporija sa jezikom... Citala sam da su kod njih pojmovi drugacije rasporedjeni u glavi, drugacije nego kod nas koji imamo jedan dominantan jezik... te da je za uopste postavljanje te strukture potrebno veliko vreme, koje kod jednojezicne dece ne postoji... Recimo, jedno od te dvojezicne dece do 3 godine slabo da je uopste ista reklo (mali je sad u skoli inace jako bistar, preskace godine bukvalno, hocu da kazem da nije tup, no je to normalno)...
Mislim da je rano obracati se bilo kome (sem eventualno u cilju da te neki autoritet umiri da je to normalno)... Mislim da brizi nema mesta (cak mislim da ta situacija moze da potraje jos prilicno dugo) - to je prosto jedan od posebnosti osnivanja porodice sa strancem... kao sto svako dete ustvari i raste u nekoj "posebnoj" situaciji.
Oko sebe imam mnogo dvojezicnih porodica i sva ta deca su bila znatno sporija sa jezikom... Citala sam da su kod njih pojmovi drugacije rasporedjeni u glavi, drugacije nego kod nas koji imamo jedan dominantan jezik... te da je za uopste postavljanje te strukture potrebno veliko vreme, koje kod jednojezicne dece ne postoji... Recimo, jedno od te dvojezicne dece do 3 godine slabo da je uopste ista reklo (mali je sad u skoli inace jako bistar, preskace godine bukvalno, hocu da kazem da nije tup, no je to normalno)...
Mislim da je rano obracati se bilo kome (sem eventualno u cilju da te neki autoritet umiri da je to normalno)... Mislim da brizi nema mesta (cak mislim da ta situacija moze da potraje jos prilicno dugo) - to je prosto jedan od posebnosti osnivanja porodice sa strancem... kao sto svako dete ustvari i raste u nekoj "posebnoj" situaciji.
-
- Novi član
- Pridružio se: Sub Dec 31, 2005 3:57 pm
Moj sinak će tri godine u novembru, uči dva jezika, i tek pre dva meseca je počeo normalno da odvaja (ta dva jezika) i priča sa nama (iako je sve razumeo). A naši kumovi kao i kod vas koriste tri jezika i njihova ćerkica ima više od dve godine i ne koristi još nijedan jezik (isto razume), ali je sasvim normalno dok im se ne složi u glavici.
Biće sve uredu, navodno tek posle treće godine ako ne progovori treba da se obratite psihologu i logopedu.
Biće sve uredu, navodno tek posle treće godine ako ne progovori treba da se obratite psihologu i logopedu.
Up ah ta jadna mala djeca. Roditelji ih od malena torturiљu da uиe 2 ili 3 jezika. Љta je to vama falilo niste иestito znale ni svoj maternj jezik. Djeci posvetite viљe paћnje uz pjesmu i igru. To ona vole i roditeljsku ljubav. Nezamjerite na grubosti.
Tjeranje prestiћa preko djece, boћe saи.....................
Tjeranje prestiћa preko djece, boћe saи.....................
Agari...
Pa draga moja nema veze љto su mjeљoviti brakovi.
Da li ti moћeљ biti od jesne ћene dvije.
Valjda se zna gdje ћivite i koji je jezik tu u upotrebi. Pa kad djete progovori jenim jezikom osjetit жe te kad moћe prihvatati drugi.
Kako si ti nauиila i u kojoj godini drugi jezik.
Moћda ti djete neжe imati sklonosti prema jezicima no prema matematici i kad ga ovako zbuniљ, љta жeљ dobiti.
Sve je to draga moja maи sa dve oљtrice.
A љta je sa tim treжim jezikom jel to brak u troje. Ops.ssss

Pa draga moja nema veze љto su mjeљoviti brakovi.
Da li ti moћeљ biti od jesne ћene dvije.
Valjda se zna gdje ћivite i koji je jezik tu u upotrebi. Pa kad djete progovori jenim jezikom osjetit жe te kad moћe prihvatati drugi.
Kako si ti nauиila i u kojoj godini drugi jezik.
Moћda ti djete neжe imati sklonosti prema jezicima no prema matematici i kad ga ovako zbuniљ, љta жeљ dobiti.
Sve je to draga moja maи sa dve oљtrice.
A љta je sa tim treжim jezikom jel to brak u troje. Ops.ssss

- Agarikus
- Stalni član
- Pridružio se: Čet Mar 27, 2008 1:30 pm
Ne verujem da ijedna majka svom detetu moze da prica na nekom drugom jeziku osim na svom maternjem.Ja ne govorim jezik svog supruga pa cak i da govorim svom detetu necu pricati na jeziku koji je meni tudj.Vulgarni pokusaj podsmevanja na racun treceg jezika (engleskog) koji inace moje dete ne uci ali svakodnevno cuje kao i milioni druge dece na svetu necu komentarisati.
-
- Stalni član
- Pridružio se: Pet Dec 24, 2004 6:22 pm
- Kontakt:
Ucenje dva jezika uporedo nije nikakva tortura vec sasvim normalna stvar u mesovitim brakovima. Moje dete to ne uci iz nikakvog pomodarstva vec iz potrebe. Potpuno je suludo da je ja koja sam rodjena i odrasla u BGD ucim nemacki koji nije moj maternji jezik, a sa ocem koji ne zna srpski ne znam kako bi se drugacije sporazumevala nego na nemackom....
Inace deca vrlo lako nauce dva ili vise jezika odjednom, samo im treba malo vise vremena da to sloze u glavi. Ja i dan danas zameram svojoj baki sto me nije naucila svoj maternji jezik, jer kod dece to ide ko od sale, a kasnije je sve teze....
Inace deca vrlo lako nauce dva ili vise jezika odjednom, samo im treba malo vise vremena da to sloze u glavi. Ja i dan danas zameram svojoj baki sto me nije naucila svoj maternji jezik, jer kod dece to ide ko od sale, a kasnije je sve teze....