ishrana posle 12 meseci

Diskusije o razvoju dece, zdravlju i najčešćim dečijim bolestima, prevenciji i lečenju dečijih oboljenja. Sve na jednom mestu što Vam može zatrebati ukoliko imate pitanje o dečijoj anatomini, fiziologiji ili patologiji.

Moderatori: ModeratA, moderato, vlada99

Odgovori
tashadunda
Novi član
Novi član
Pridružio se: Pet Feb 15, 2008 4:33 pm

ishrana posle 12 meseci

Post od tashadunda »

mam devojcicu godinu dana.Ima tri obroka i ponekad uzinu.dobro napreduje ima cak 12kg.jedva stizem i tu uzinu da ubacim jer nema vremena. ona spava izmedju rucka i veceru. da li je to normalno i kad da joj ubacim uzine? :P
Korisnikov avatar
Nenja1
Stalni član
Stalni  član
Pridružio se: Sre Jul 02, 2008 6:31 pm

Re: ishrana posle 12 meseci

Post od Nenja1 »

tashadunda napisao:mam devojcicu godinu dana.Ima tri obroka i ponekad uzinu.dobro napreduje ima cak 12kg.jedva stizem i tu uzinu da ubacim jer nema vremena. ona spava izmedju rucka i veceru. da li je to normalno i kad da joj ubacim uzine? :P
Da la vasa devojcica pije mleko....?Pa za spavanje, :roll: Pa nije ni normalno ni nenormalno!Trebalo bi da je stawite da spava popodne oko 12 ili 1 da bih posle oko 8 ili devet spavala!
I hteo bih da vas pitam ako spava izmedju rucka ii vecere jel onda posle nastavlja da spawa posle normalno do jutra?
Uzina nije obavezna..... :D
luka_0407
Aktivan član
Aktivan član
Pridružio se: Pet Maj 09, 2008 10:49 pm
Koliki je zbir brojeva cetiri i pet: 5

Post od luka_0407 »

Deca u tom uzrastu treba da imaju tri obroka i dve uzine(pod uzinom smatram neko voce,poslasticu,mleko ili mlacne prerajevine).
To je neki obrazac,ali ako beba dobro napreduje i vi smatrate da unese dovoljno hrane,onda je sve u redu.Niko ne zivi po obrascima,pogotovu ne deca.
Dea
Stalni član
Stalni član
Pridružio se: Pet Dec 24, 2004 6:22 pm
Kontakt:

Post od Dea »

Moja cera je do skoro tako spavala. Od 11 do 1 ili 2 pa posle od 5 do sedam i onda u 9 u krevet do ujutru. Tako da to ne smatram nenormalnim. Sada spava od 11 do 2 a posle podne nece. Kod nas se klopa cesto ( i vise nego 5 obroka), ali ona mi je i pored toga nekako mrsava, tako da se zbog vise obroka ne brinem. Uzinu joj ubaci po potrebi ako hoce. Mislim da nije neophodna ako dete dobro jede glavne obroke, no po koja vockica ne bi bila losa...
kaca 33
Aktivan član
Aktivan član
Pridružio se: Sub Okt 21, 2006 9:58 pm

Post od kaca 33 »

Moja cerka ima skoro 15 meseci i uglavnom spava oko podneva.E sad, desi se i da se naspava dobro ujutru pa onda nece do pet popodne pa onda spava dva-tri sata pa zaspi tek oko 11h onda poremeti ceo ritam. Zato gledam da je stavim da spava oko 12h bar do rucka.
A sto se jela tice mi smo do skoro imali mleko ujutru i uvece a preko dana dorucak,uzina,rucak i vecera. Pa mi je doktorka rekla da mogu da joj izbacim to jutarnje mleko ( kaze to je mnogo mleka preko dana jer dvesta ujutru i uvece pa jos i kiselo mleko ili jogurt preko dana je mnogo zbog krvne slike tj. gvozdja ali me buni sto ona ima sasvim dobru krvnu sliku ... :-? ali ajd kad vec kaze da je mnogo ) jer bez onog uvece se tesko uspava.
A za uzinu mislim da je obavezno neko voce i ako dete dobro napreduje.

Meni je veci problem sta da joj dajem za dorucak i veceru pa ako neka mama ima ideju molim da je podeli samnom! :D
wiseslawa
Aktivan član
Aktivan član
Pridružio se: Sre Sep 20, 2006 6:34 pm

Post od wiseslawa »

Moje dete od 14 meseci ima tri obroka i jednu užinu. Ujutru u polusnu: podoj, oko 10h doručak žitarice+voće, oko 14h ručak (povrće+riba ili povrće+žitarice pošto meso neće da jede), oko 16.30 voće i oko 19.30 večera. S tim da u međuvremenu još sisa kad hoće. Ima 10kg.
A za spavanje - ja sam pokušala da uvedem neki red, ali jednostavno kod nje to ne pali. Ako joj je takav dan spavaće 2 puta po 20 minuta, nekad lepo spava od 12-14h, nekad nikako ili samo dremne u šetnji...
Dea
Stalni član
Stalni član
Pridružio se: Pet Dec 24, 2004 6:22 pm
Kontakt:

Post od Dea »

Kod nas je za dorucak na meniju uglavnom kasica (od zitarica i raznog zrnevlja) + neko voce. Tako nam je savetovao pedijatar.
Meni je to ponekad malo monotono (mada trenutno ima zaista razlicitog voca na pijaci pa je ok) pa neki put jedemo i kacamak ili omlet ili tost ii neko blago povrce, baby musli.... Snalazimo se.
U svakom slucaju joj ne dajem sunke, virsle, dzige i slicne mesne proizvode koje sam ja dobijala za dorucak kao mala.
Imamo takodje jutarnje (oko 7-7:30) i vecernje mleko. Velike kolicine mleke smanjuju apsorbaciju gvozdja, ali ja prvo ne mislim da je to velika kolicina mleka, drugo ne pije ga u isto vreme kada jede ostale obroke i namirnice koje sadrze gvozdje. Tada joj dajem da popije sok od narandze ili nesto slicno sto ima vitamina C i tako je ovaj problem resen.
Moja cerka inace ima 13 meseci.
Dorucak ne preskacemo, uzinu izmedju dorucka i rucka nekada preskocimo, a posle podne obavezno jos neka vockica ili neki slatkis na vocnoj ili bio bazi. A vecera je i meni problem. Neki put joj dajem bareno povrce, a neki put opet kasice ili griz ili nesto slicno.
wiseslawa
Aktivan član
Aktivan član
Pridružio se: Sre Sep 20, 2006 6:34 pm

Post od wiseslawa »

Ja za večeru dajem šta je ostalo od ručka. Ako joj se ručak baš nije svideo napravim joj palentu i blitvu - to obožava.
nina-nana
Aktivan član
Aktivan član
Pridružio se: Sub Dec 29, 2007 12:18 pm

Post od nina-nana »

Cao mame!
Moje dete od skoro 15 meseci,takodje nema neki ustaljeni ritam za spavanje.Spava uglavnom 2 puta(od 10,30-11,30h i od 16-17,30) jer nocu bas i ne spava puno,od 22-6,7h uz cesto budjenje.Mi takodje pijemo 2 puta mleko i to po 250ml iako imamo jos jedan pa i dva nekada obroka mlecna,u vidu jogurta,sira,pavlake,mlecne kase itd.U Emiratima gde zivimo se preporucuje da deca do navrsene druge god.unose do 900ml.mlecnih proizvoda.I nama fali ideja za veceru jer doruckujemo mlecnu kasu a za veceru se vrtimo u krug-vocei mleveni keks ili vocni jogurt,palenta sa jogurtom,pavlaka na hleb,dzemic na hleb,kifla,kroasan,przeno jaje....[/code]
Odgovori