pozdrav svima!
dakle, ovako - do pre nekih godinu dana imao sam velikih problema sa aknama. iako bas nisam u cvetu mladosti (imam 32) akne su se pojavljivale jednakom žestinom kao da se nalazim u pubertetskom dobu. isprobao sam mnogo kozmetičkih preparata raznih kuća i naposletku pomišljao na roakutan. ipak, usled problema sa krvnom slikom (jetra) i nakon konsultacija sa doktorkom, odlučio sam da problem pokušam da rešim primenom amracina. iako sam bio pomalo skeptičan, to je, uz dugotrajnu i dozama jaku upotrebu donelo solidne rezultate. amracin me nije lisio masne koze, ali je pojava akni prilicno svedena.
međutim, pre nekih 2-3 meseca počeo je da se manifestuje problem u predelu podočnjaka. koža je suva, ispucala, crvena, ali istovremeno sklona aknama, koje se u tom predelu sporadično pojavljuju. interesantno je da je u vreme ranijeg problema sa aknama gotovo jedini pošteđeni deo bio upravo taj - u predelu podočnjaka.
ono što me interesuje i u pogledu čega želim pomoć je :
- šta je uzrok opisanom problemu,
- kako i čime tretirati problematični predeo - sa aspekta suve, ispucale kože, ali i sa aspekta akni.
unapred zahvalan!
------------------------
p.s. pod pojmom predeo podočnjaka mislim na jedan širi pojas koji se prostire, da se tako izrazim, od zulufa do nosa po horizontali, odnosno od dna očiju do nivoa nozdrva.
Akne u predelu podocnjaka
Moderatori: vlada99, mr ph. Silvio, moderato, admin, goranai
odgovoricu ti ovde a ne preko privatne poruke kako bi ovo iskustvo mozda jos nekome koristilo... od dermatologa sam dobio amracin ako se secam od 500mg, 3xdnevno na 8 sati, i tako 6 meseci... uz to sam koristio i tretinoil gel koji sam nanosio na lice. antibiotik jeste ublazio upale i smanjio ih tj. nisu bile jake kao ranije. takodje nakon 2-3 meseca uzimanja izazivao mi je mucnine, znao sam i da povracam od njega... sve to i ne bi bilo toliko strasno da je pomoglo na duze staze, ali kako sam prestao da uzimam lek ubrzo se i sve vratilo na staro. znaci on je mozda dobar ali ne i savrsen (bar u mom slucaju) za saniranje posledica ali ne leci uzrok i problem se vraca kao bumerang. 2-3 meseca kasnije dobio sam terapiju roakutanom i rezultati ne mogu da se porede ni sa jednim antibiotikom koji sam koristio a lista je prilicno velika. sa roakutanom sam resio i taj problem masne koze i lucenja lojnih zlezda, i nakon 2 meseca rezultati su impresivno bolji od svih mogucih terapija na kojima sam bio do sada, prosto me strah da se ne ureknem kada hvalim ovaj lek. bojim se da ni u tvom slucaju taj amracin nece imati nekog efekta na duze staze jer ne leci uzrok tvog problema kao i u mom slucaju. savetujem ti da odes do jos nekog dermatologa kako bi se posavetovao... inace ja hidriram kozu sa pantenol kremom, usne sa eucerinom i za sada sve super, suva koza i usne su ustvari i jedine reakcije koje imam na lek. mnogo mi je teze organizam podnosio antibiotik, dok sa roakutanom nikakvih problema...
najpre, hvala na odgovoru. obratio sam se na pp, jer pitanje tebi nije imalo bas direktne veze sa otvorenom temom (na koju mi za sada niko ne odgovara, ali se jos nadam...). no, kao sto kazes, mozda jos nekom bude od koristi.patka napisao:odgovoricu ti ovde a ne preko privatne poruke kako bi ovo iskustvo mozda jos nekome koristilo...
sto se tice mog iskustva sa amracinom - mogao bih u dosta toga da se slozim sa tobom. ja sam ga koristio samostalno, iako mi je bio prepisan i airol, ali ga ja nisam mogao koristiti zbog tipa posla, koji zahteva svakodnevno brijanje, a to bas nekako ne ide sa crvenilom, gotovo upaljenom kozom, perutanjem iste...
rezultati postignuti amracinom su za mene bili iznenadjujuce dobri, jer sa do tada upotrebljavanim preparatima nisam imao gotovo nikakav napredak. nije mi toliko pomogao u pogledu same masnoce lica, ali je pojava akni bila svedena na minimum. mucnine sam imao stalno, od samog pocetka upotrebe.
ipak (kao sto i ti kazes), nakon prestanka konzumiranja, problemi se vracaju, s tim sto je kod mene to nastupilo nakon otprilike 3-4 meseca od prestanka upotrebe. takodje, akne su se tada pojavile u manjem broju.
raspolozen sam da upotrebim roakutan, ali...
- ne nailazim na dobru volju doktora da mi odobri upotrebu
- nisam sasvim upucen (ili siguran) da li se taj lek nalazi na pozitivnoj listi i da li se moze dobiti na recept (gotovo besplatno)
- ne znam da li bih radikalnije morao da menjam nacin ishrane - naime, konzumiram gotove i suhomesnate proizvode i gazirana pica (a to opet zbog ritma zivota, nisam ozenjen itd.). ne koristim kafu, alkohol, duvan, pa racunam da "bar" toliko sebi mogu da "priustim".
meni je roakutan prepisao samoinicijativno stari dr. lalosevic koji ima privatnu ordinaciju, pre njega mi niko nije ni pominjao taj lek od dermatologa, dok me je on pazljivo saslusao tj. istoriju mojih problema i terapija koje sam imao.... lek jeste na pozitivnoj listi u pakovanju od 10mg, i ne isplati se nikako kupovati ga jer je skup i terapija bi kostala vise stotina evra u zavisnosti koju dozu dobijes i koliko kg imas.
ja ga dobijam na recept bez problema od lekara opste prakse i to po preporuci dermatologa tj. lalosevica koji je u penziji, znaci ne mora dijagnoza da bude samo od dermatologa iz dzordza vashingtona, i po receptu mi prepisuju 4 kutije koje podizem u drzavnim apotekama. lek ne zahteva radikalno menjanje ishrane, tj zivis zivot sasvim normalno kao i pre leka osim sto sunce treba izbegavati i redovno kontrolisati krvnu sliku i enzime jetre.
ja ga dobijam na recept bez problema od lekara opste prakse i to po preporuci dermatologa tj. lalosevica koji je u penziji, znaci ne mora dijagnoza da bude samo od dermatologa iz dzordza vashingtona, i po receptu mi prepisuju 4 kutije koje podizem u drzavnim apotekama. lek ne zahteva radikalno menjanje ishrane, tj zivis zivot sasvim normalno kao i pre leka osim sto sunce treba izbegavati i redovno kontrolisati krvnu sliku i enzime jetre.
hvala puno na informacijama o leku.patka napisao:....lek jeste na pozitivnoj listi u pakovanju od 10mg, i ne isplati se nikako kupovati ga jer je skup i terapija bi kostala vise stotina evra u zavisnosti koju dozu dobijes i koliko kg imas...
ovde si mi dao lep slagvort za sledece - ja sam prilicno gojazan 185cm/110kg. pri tom, krvna slika mi nije bas najbolja - imam znacajno velike stavke AST (70/max.dozv.37), ALT (170/65), GGT (160/85), koje su vezane za status jetre, tako da nisam siguran koliko sam uopste pripremljen za konzumaciju leka.patka napisao:...lek ne zahteva radikalno menjanje ishrane, tj zivis zivot sasvim normalno kao i pre leka osim sto sunce treba izbegavati i redovno kontrolisati krvnu sliku i enzime jetre.
ako pri tom uvazimo misljenje lekara da su ove vrednosti direktan uzrok nacina ishrane i zivota uopste, onda dolazimo do zakljucka da se ja prvo moram "dovesti u normalu", pa tek onda da razmisljam o roakutanu.
ali, tu se ja nalazim u zacaranom krugu...