Posledice prekomerne tezine...

Deo Foruma za sva pitanja iz oblasti oboljenja, traumatskih stanja, tumorskih procesa na koštanom sistemu. Diskusije o ortopedskim hirurškim stanjima, degenerativnom reumatizmu, akutnim i hroničnim oboljenjima koštanog ili zglobnog dela lokomotornog aparata. Saveti o primeni fizikalnih procedura i kineziterapije.

Moderatori: ModeratA, moderato, vlada99

Odgovori
MinaAndric
Novi član
Novi član
Pridružio se: Ned Avg 31, 2008 7:41 pm

Posledice prekomerne tezine...

Post od MinaAndric »

Poštovanje
Unapred oprostite sto pokrećem jos jednu u nizu tema o kolenima,sve sam ih procitala ali jednostavno neke stvari ne razumem. Imam 28 godina,visoka sam ‚171 cm i u poslednje tri godine sam drastično povecala tezinu (u junu ove godine imala sam 115 kg).Kako mi je težina rasla ja sam menjala i načlin kretanja tako što sam se saginjala ispruženih nogu.Ponekad bih osetila lagano pucketanje i minimalan bol kada se penjem uz stepenice.Savijanje nogu u ležećem položaju nije proizvodilo nikakav zvuk.Radila sam kancelarijski posao za računarom i veći deo dana sam sedela.Sa dijetom sam otpočela pre dva meseca i sada imam 105 kg.Pokusala sam da ustanovim koje vezbe ja mogu da radim i potpuno se šokirala-pri savijanju u kolenima oba kolena grozno skripe -i pri čučnju i pri podizanju.Da li se promenio oblik kolena ne znam,jedostavno su još uvek predebela da bih to videla.Ne shvatam kako je moguće da to nisam primetila pre,tako da je verovatno promena nastala u perodu rasterećenja tih 10 kg?Da još napomenem da su mi loši zglobovi genetski predispoirani.
U stanu imam adekvatan trenažni bicikl koji mi je jako jako bitan u skudanju kilograma ,a ne znajući za problem kolena vozila sam ga prethodnih dana na najmanjem opterećenju,velikom brzinom oko pola sata i osećla se odlično ,bez ikakvih tegoba.Molim vas pomozite mi -smem li da nastavim da vozim bicikl? I s obzirom da ne radim više isti posao ,smem li da privatim posao na kom ću da stojim oko 6-7 sati?
Unapred mnogo hvala!
Mina
Korisnikov avatar
tamaraft
Stalni član
Stalni član
Pridružio se: Uto Mar 25, 2008 1:32 pm
Koliki je zbir brojeva cetiri i pet: 5

Post od tamaraft »

Stajanje 7 sati nikako za takve zglobove, unishticete svu hrskavicu koja se vec javlja krepitacijama i voze upomoc.

Kucni bicikl slobodno, to je minimum opterecenja za zglob kolena, samo naravno imajte meru, nemojte satima i satima voziti bicikl i pre svega se jako dogro zagrejte, chak stavite tople obloge na zglobove kolena pre pochetka vezbanja.

Vi zapravo josh niste u fazi u kojoj ste niste indikovani za bilo kakvu vrstu kinezitretmana, tj vezbanja, upravo zbog toga shto ce velika tezine dovesto do povrede lakshe pogotovo shto kako kazete imate genetski slabu gradju kolena. Pogotovo shto slabljenjem gubite i odredjeni procenat mishichnog tkiva, vode koja je jako bitna za zglobove. I uz gubljenej masnog tkiva gubite i mishicnu snagu pa su tada zglobovi josh podlozniji povredama.

Ono shto je moja preporuka je bazen, plivanje do mile volje, tada telo najbolje funkcionishe a angazujete ceo organizam tokom procesa plivanja.

Nadam se da imate dijetetski rezim koji je SAMO za vas uradjen i da imate redovne kontrole.

Isto tako morate da znate da posle gubitka nekih 15-20 kilograma, morate pocheti i sa doziranim vezbama, ali iskljuchivo i posebno doziranim za vash organizam, zato je bitno da ako vec niste, posetite nutricionistu koji ce priveriti ishranu i biti sa vama tokom celog procesa, pratiti stanje, meriti sve vrednosti an mesec dana i uvoditi vezbe kada je to potrebno!

Pozdrav i samo napred, puno strpljenja ce vam trebati ali znate zashto to radite, da sebi spasete zivot :)
Zdravlje je stanje potpunog telesnog (fizičkog), duševnog (psihičkog) i socijalnog blagostanja, a ne samo odsustvo bolesti i iznemoglosti.
MinaAndric
Novi član
Novi član

Post od MinaAndric »

Tamaraft,mnogo hvala na brzom,iscrpnom odgovoru i podršci.
Moj režim ishrane je jedan dug proces i jako sam pažljiva sa tim ,gubitak kilograma po planu bi trebao da bude do 4 kg mesečno,tako da neće biti šok za organizam.Radujem se za bicikl jer u uslovima u kojim živim to je jedina fizička aktivnost koja mi je uvek dostupna.Kažete da mogu početi sa doziranim vežbama nakon gubitka od 15-20 kg.Da li to znači da ne postoje lagane vežbe za moju trenutnu težinu?Istraživala sam po netu i na čak specijalizovanim sajtovima jako malo pažnje je uopšte povećeno vežbama za izuzrtno gojazne ljude.
Ono što mi još uvek nije jasno jeste mogućnost izlečenja.Da li će se stanje popravljati ili je trenutna situacija ono što će mi ostati trajno i što treba zaustaviti u ovoj fazi i ne dopustititi da se pogoršava?Ima li efekta masaža delova noge oko kolena?
Danas sam pročitala sledeću vežbu i počela već da je primenjujem:
****Vezbe za artrozu kolena:
- legnes , jednu nogu savijes u kolenu, drugu zategnes - prsti stopala unazad, prava noga i dizati polako , malo iznad kreveta, drzati desetak sekundi i tako 10 x.
-okrenes stopalo ulevo, istu vezbu ponovis 10x
- okrenes stopalo udesno , ponovis 10 x.****-Da li je dobra vežba?
Puno pozdrava
Mina
Korisnikov avatar
tamaraft
Stalni član
Stalni član

Post od tamaraft »

Ne volim da se ponavljam, ali rekoh josh juche da sada niste indikovani za bilo koju kineziterapiju.

Vashi unutrashnji organi, krvni i limfni sudovi, srce su sada optereceniji nego kada ste imali 'normalnu' telesnu tezinu. Ne treba rizikovati da sada josh i srce sredite, treba o svemu da mislite, zato sam savetovala da je struchno lice u toku sa vashim napredovanjem! Nutricionista koji ce vas pratiti jednom nedeljno i kom cete govoriti sve promene koje osetite kako bi on uveo dodatni program kada za to bude potrebe.

Shto se mene tiche vi mozete da radite sve vezbe koej nadjete na netu, u knjigama, chasopisima, slobodno, vasha slobodna volja! Ali rizici su znate i sami mnogo veci za osobe za prekomernom telesnom masom. Hipertrofija srchane komore, aritmije, uganuca zglobova, upale mishica, istegnuca, rupture mishica, prelomi...

Ako vec nemate nutricionisku koji ce zadovoljiti ove potrebe a silno zelite da vezbate onda nadjite trenera, terapeuta koji ce vam uraditi manuelni misicni test i prepisati vezbe za VASHE trenutno stanje i taj trening prilagodjavati s obzirom aan to da se situacija svakih 7 dana menja!

Razumem potrebu da shto pre smrshate i vratite se na staro ali nemojte zurbom praviti dodatne probleme, shvatite ovaj period kao jako bitan za vas, ne postavljajte krajnje datume i rokove, jednostavno postepeno napredujte i tako smanjite rizik od dodatnih povreda a minimum.

Ne budite nestrpljivi, to rade sve osobe koej krenu na rezim ishrane sa smanjenim kolichinama kalorija, ali hteli vi to najvishe na svetu ne moze to za 7 dana sve da se sredi. To su nekada godine i godine truda i rada!

Ne znam kolik si se ti u svojoj glavi sredila i prepremila za ovaj proces ali ne ochekuj chuda josh sigurno 3,4 meseca. Nema tu sad shta da se mirish ili ne sa takvim chinjenicama jer to je to!

Odluku si donela, krenula u borbu protiv svojih vetrenjacha i sad samo na sebe misli, reshi se balasta i sebi spasi zivot!
Zdravlje je stanje potpunog telesnog (fizičkog), duševnog (psihičkog) i socijalnog blagostanja, a ne samo odsustvo bolesti i iznemoglosti.
Korisnikov avatar
tamaraft
Stalni član
Stalni član

Post od tamaraft »

ponovljen post...
MinaAndric
Novi član
Novi član

Post od MinaAndric »

To je OK ali ovde me pre svega zanima ortopedski deo .
Još jednom :
"Ono što mi još uvek nije jasno jeste mogućnost izlečenja.Da li će se stanje popravljati ili je trenutna situacija ono što će mi ostati trajno i što treba zaustaviti u ovoj fazi i ne dopustititi da se pogoršava?Ima li efekta masaža delova noge oko kolena? "
Vežbati mišiće oko kolena da se umanji opterećenje samom kolenu ili ne?
Molim za još nečije mišljenje
Mina
Korisnikov avatar
tamaraft
Stalni član
Stalni član

Post od tamaraft »

Iako zelite mishljenje drugih opet cu se ja sama prozvati i odgovoriti!

Zavisi kakva je trenutna situacija i da li je oshteceno neshto drugo osim ligamenata i meniskusa, a za to je potreban Ra snimak kako bi se videlo i utvrdilo to stanje o kom prichate! Na snimku ce se videti definitivno koje su strukture oshtecene i u kom stepenu. Na osnovu takvog snimka treba da se prepopisuje terapija, bila ona medikamentozna, fizikalna ili kineziterapija.

Masaza delova noge oko kolena? Zanimljiva rechenica!
U ovom trenutku pomaze krio masaza, masaza ledom pa posle toga utopljavanje.
Ali opet sve ovo ne bi trebalo da se radi bez saveta sa struchnim licem i kompletnih pretraga, poshto su gojazne osobe sklone pojavi proshirenih vena, troboflebitisa, tromboze, ateroskreloze...a sve to moze itekako uticati na zglob kolena i na krvne sudove!

Sada je bitno da kilaza ide dole a shetnja da se povecava, da se mishici jachaju samo sa sopstvenim teretom, nikakvi dodatni tegovi i opterecenja. Ti naravno mozesh da vezbash mishice podkolenice i nadkolenice ali da li znash sama sebi da dozirahsh vezbe? Znash li pravilan pochetni polozaj, znash li kako da fiksirash karlicu dok radish vezbe?

Pogreshno dozirani trening moze da napravi jako velike komplikacije osnovnog stanja!

Ja prichala ne prichala ti cesh svakako seve da uradish po svom!
Odgovori