Povreda kolena i bavljenje sportom

Deo Foruma za sva pitanja iz oblasti oboljenja, traumatskih stanja, tumorskih procesa na koštanom sistemu. Diskusije o ortopedskim hirurškim stanjima, degenerativnom reumatizmu, akutnim i hroničnim oboljenjima koštanog ili zglobnog dela lokomotornog aparata. Saveti o primeni fizikalnih procedura i kineziterapije.

Moderatori: ModeratA, moderato, vlada99

Odgovori
Martial
Novi član
Novi član
Pridružio se: Ned Avg 31, 2008 11:37 pm

Povreda kolena i bavljenje sportom

Post od Martial »

Pozdrav svima.
Zamolio bih vas da procitate tekst u celosti i odgovorite mi na pitanja jer ne bih zeleo da se povredim jos jednom ako ne moram.
Imam 19 godina i treniram 5 godina Americki fudbal.
Pre vise od godinu dana povredio sam koleno na treningu ali ne prilikom sudara/udarca vec tako sto sam prilikom promene pravca kretanja izvrnuo nogu. Dijagnoza je bila da su ligamenti ukrsteni i stavljena mi je longeta koju sam nosio 2 nedelje. Kada sam je skinuo nisam ispostovao ono sto mi je doktor rekao(da mirujem bar jos mesec dana) , vec sam naredne nedelje, igrajuci kosarku ispred zgrade ponovo povredio koleno.
I dan danas mi nije jasno kako sam uspeo da povredim koleno kada sam trcao pravolinijski? Osetio sam samo kako mi je nesto kvrcnulo i ja sam pao na zemlju.
Medjutim to se sve odigralo pre vise od godinu dana pa sad, posto sam mirovao toliko vremena i malo ojacao noge u teretani, mislio sam da se vratim treninzima. Imam par pitanja:

1) Ponekad prilikom obicnog hodanja osetim kao da mi nesto ispod casice kolena 'preskoci'. Ne znam kako bih to opisao. Ne boli nista, ali osecaj nije ni malo prijatan. I ono sto je jos cudno u vezi sa tim, kada lezim npr. i kada zgrcim nogu i potom je opustim tacno osetim kako mi se ta kost nategne, pa se onda vrati? To me najvise brine , inace drugih problema nemam. (Prilozicu sliku dole da vidite gde je ta kost).

2) Kada radim noge u teretani na masini za ekstenziju kvadricepsa, kada stavim neku malo vecu kilazu, osestim kako mi levo kolena vrlo jako 'pucketa'. Odmah prekinem sa vezbanjem ali pitam se vec neko vreme sta je to i zbog cega se desava.

3) Kolko je rizicno vratiti se treninzima buduci da igram na poziciji koja zahteva puno trcanja i cesto sam ''meta' odbrane koja se baca i ulece mi direktno u noge?

Evo slike, vazi za pitanje broj 1)
Slika
Korisnikov avatar
tamaraft
Stalni član
Stalni član
Pridružio se: Uto Mar 25, 2008 1:32 pm
Koliki je zbir brojeva cetiri i pet: 5

Post od tamaraft »

Prvi korak je ZABORAVI GDE SE NALAZI TERETANA! Prestani sa bilo kojom aktivnoshcu koja zahteva napor veci od napora prilikom stajanja i shetanja! Nikako trchanje, dizanje tegova, iskorak, chuchanj pogotovo!

Drugo uputnicu i na ortopediju, obavezno snimi zglob kolena, vrlo verovatno da si, poshto si bio tako savestan pacijent i pozurio da se vratish na teren, sada i meniskuse sredio, otida ta pucketanja tj krepitacije.

Trece na treninge zaboravi bar par meseci, zalechi tri puta povredjivano koleno samo ovog puta poslushaj sve savete koje dobijesh od terapueta!I spremi se za malo duzi oporavak, uz fizikalnu medicinu i kineziterapiju!

Cetvrto, znam jak dobro kakav osecaj imash kad pomislish na to da se vishe necesh baviti tim sportom, ali veruj mi mnogo je bolji osecaj da znash da si sachuvao nogu. Shvati da ne treba vishe da si dete i neobiljni dechak vec odrasla osoba koja mora prvo glavom da razmishlja a onda hormonima.
I razmisli da li si ti bash hteo tim i samo tim sportom da se bavish! I ako to nije profesionalno bavljenje onda odmah batali tako grub sport, pogotovo ako imash i genetsku predispoziciju i imash urodjeno slabije ligamente i zglobove.

Opremi se sa puno strpljenja ako zelish zaista da zalechish svoju povredu.

Slika tvoje noge ne znachi puno, s obzirom da su u pitanju unutrashni elementi koji ti prave problem. Ali to shto pokazujesh je definitivno unutrashnji ligament kolena! Kad snimish zglob kolena to postavi kao sliku!

Pozdrav
Zdravlje je stanje potpunog telesnog (fizičkog), duševnog (psihičkog) i socijalnog blagostanja, a ne samo odsustvo bolesti i iznemoglosti.
Martial
Novi član
Novi član
Pridružio se: Ned Avg 31, 2008 11:37 pm

Post od Martial »

Au :(
Nista, ici cu ja da snimim koleno pa cu rezultate da postavim i ovde.
Ali ja sam racunao da sam posle godinu dana mirovanja i rada u teretani dovoljno ojacao noge da mogu da nastavim sa sportom(cak sam i bez problema cesto igrao fudbal i isao na skijanje zimus, nije mi ni steznik trebao).
Nista, poslusacu te pa cu da se javim sa novim rezultatima.
Pozdrav i hvala puno na kvalitetnom i dugackom odgovoru.
Odgovori