cekam

Deo Foruma za sva pitanja iz oblasti oboljenja, traumatskih stanja, tumorskih procesa na koštanom sistemu. Diskusije o ortopedskim hirurškim stanjima, degenerativnom reumatizmu, akutnim i hroničnim oboljenjima koštanog ili zglobnog dela lokomotornog aparata. Saveti o primeni fizikalnih procedura i kineziterapije.

Moderatori: vlada99, ModeratA, moderato

Odgovori
pik021
Novi član
Novi član
Pridružio se: Ned Okt 23, 2005 2:42 pm
Koliki je zbir brojeva cetiri i pet: 5

cekam

Post od pik021 »

mojoj majci treba da se ugradi vestacki kuk pa me zanima koliko se ceka preko socijalnog i zanima me cena bezcementnog kuka ako bih ga sam kupio. cuo sam da je najbolji americki kuk. dali neko zna nesto o ovome?
Veljko Jovanovic
Stalni član
Stalni član
Pridružio se: Čet Mar 03, 2005 11:42 pm
Kontakt:

Post od Veljko Jovanovic »

Od juna prosle godine se svi pacijenti za ugradnju vestackih zglobova stavljaju na listu cekanja ipozivaju kada dodju na red. Duzina cekanja zavisi od broja bodova koji se dodele pri pregledu. U obzir se uzimaju bolovi, sposobnost za hod i nalaz pri pregledu. Maksimum bodova je 62. Pacijenti se pozivaju na operaciju primarno po broju bodova, a tek potom po vremenu zakazivanja. (Ukoliko se radi o povredi, ili tumoru, operisu se mimo liste cekanja).

Znaci, ako neko ima 60 bodova i ceka godinu dana, moze da se desi da pre bude pozvan neko ko ima 62 boda, a ceka krace.

I ukoliko se neko operise preko socijalnog, za ugradnju vestackog kuka placa participaciju koja za bescementni tip iznosi oko 30 000 dinara, i jos po 50 dinara za svaki dan lezanja u bolnici.

Ukoliko pacijent sam nabavi vestacki kuk, operise se mimo liste cekanja, ali nema pravo na refundaciju novca jer se smatra da je operisan na licni zahtev. Cena bescementnog kuka je ranije bila oko 2000 evra (u dinarima, zavisno od kursa) ali su se u medjuvremenu menjale carinske stope i doprinosi pa zbilja ne znam koliko je sada. Sto se kvaliteta tice, neke bitne razlike izmedju americkih, engleskih, nemackih, italijanskih itd. i nema, mada svaki proizvodjac tvrdi da je njegov najbolji

Ukoliko je vasa majka vec negde pregledana i stavljena na listu cekanja, proverite na

http://www.rzzo.sr.gov.yu

Tamo su navedene lsite cekanja po zdravstvenim ustanovama
pik021
Novi član
Novi član
Pridružio se: Ned Okt 23, 2005 2:42 pm

cekam-vestacki kuk

Post od pik021 »

hvala na odgovoru,pronasao sam upis na zavodu. zanima me da li je kuk jeftiniji da se kupi negde u inostranstvu i gde?! unapred zahvalan.
Veljko Jovanovic
Stalni član
Stalni član
Pridružio se: Čet Mar 03, 2005 11:42 pm
Kontakt:

Post od Veljko Jovanovic »

Ako nas uvoznici ne lazu, cena je ista i ovde i u inostranstvu (kad se uracunaju dazbine).

Nisam siguran da je uvoz dozvoljen pojedincima, a i pitanje je da li bi se tacno pogodila potrebna velicina, kao i da li odredjena bolnica ima potrebne instrumente za ugradnju posto se dosta razlikuju od tipa do tipa.
Odgovori