Beba koja se ne drzi rucicama kad je podizemo

Diskusije o razvoju dece, zdravlju i najčešćim dečijim bolestima, prevenciji i lečenju dečijih oboljenja. Sve na jednom mestu što Vam može zatrebati ukoliko imate pitanje o dečijoj anatomini, fiziologiji ili patologiji.

Moderatori: ModeratA, moderato, vlada99

Odgovori
D.J.
Aktivan član
Aktivan član
Pridružio se: Pet Apr 14, 2006 2:13 pm

Beba koja se ne drzi rucicama kad je podizemo

Post od D.J. »

U odnosu na sve motoricke sposobnosti koje su po pravilniku ,a i po pedijatra je sve u redu, ali mene i dalje brine sto kad uhvati rucima moje prste i kad pokusam da ga dignem, on ih pusti, pa ja moram da ih drzim...bebe mojih drugarica se drze same cvrsto i mogu da ih podignu tako...
On je inace rodjen kao velika beba 4.350 kg i 54 cm...sad trenutno ima 5.650 kg i 65 cm i ima dva meseca i nedelju dana...tu imam jos jedno pitanje , i pored toga sto mi je pedijatar rekao da je on jedna zdrava i zadovljna beba, mene brine sto malo napreduje u kilazi , a u duzinu ide jako puno...od rodjenja se ugojio do sad 1.400kg a porastao je 11 cm...on inace izgleda stvarno dobro...spava, jede (dojim ga) i kaki (i piski)..i naravno igra se....

mama prvog deteta :) :o
D.J.
Aktivan član
Aktivan član

Post od D.J. »

Izvinjavam se na gramatici i gutanju nekih slova...tek sad sam videla sta sam napisala...drzim bebu i pisem...razumecete me

pozdrav
:)
luka_0407
Aktivan član
Aktivan član
Pridružio se: Pet Maj 09, 2008 10:49 pm
Koliki je zbir brojeva cetiri i pet: 5

Post od luka_0407 »

Bebe na rodjenju imaju taj refleks da drže svojim rucicama cvrsto prst.Vremenom se taj refleks gubi,kod nekih beba pre a kod nekih kasnije.Nemate razloga da brinete.Napredovanje u telesnoj masi i duzini je odlicno,predpostavljam da je neko od roditelja visok.
terapeut
Aktivan član
Aktivan član
Pridružio se: Uto Dec 05, 2006 7:05 pm

Post od terapeut »

Mislim da bi od velike koristi bilo da napisete koliko je stara beba,jer motorne sposobnosti i reakcije uglavnom zavise od uzrasta!
neverending
Aktivan član
Aktivan član
Pridružio se: Pon Maj 23, 2005 9:20 am

Post od neverending »

Pa, napisala je, dva meseca i nedelju dana ;)
Meni se to čini sasvim normalnim ponašanjem za taj uzrast.
Što se napredovanja tiče - ako je beba zadovoljna i deluje zdravo, čemu briga? Tablice (kojih se nikada ne treba slepo držati) kažu da je svako napredovanje od 500 do 1000 g normalno u početku. Kasnije usporavaju, jer postaju aktivniji.
Uostalom, instinkt pre svega ;)
D.J.
Aktivan član
Aktivan član

Post od D.J. »

Hvala puno na tako brzim odgovorima.
Da, napisala sam ima dva meseca i nedelju dana....
Bebac je zadovoljan..i zaista samo se smeje, spava, kaki i piski...i ponekad malko zaplace kad je bas gladan , a ja mu ne dam odmah siku...
Znam da ne treba uporedjivati bebe, svaka je svet za sebe...nego kad pocnu babe da prave pritisak itd.
Mi nismo imali duze dece, pa vantelesna...pa smo dobili bebca...pa sad obracamo paznju i na ono sto ne bi trebali....

pozdravcic :)

ps

Da roditelji su visoki, (mama malo vise za prosek zena) 8)
wiseslawa
Aktivan član
Aktivan član
Pridružio se: Sre Sep 20, 2006 6:34 pm

Post od wiseslawa »

Prosek za dojene bebe u dobijanju na kilaži prva tri meseca je 600-800g. Minimum za dojene bebe je 400-450g mesečno prva tri meseca. Tako da nemate razloga za brigu.
terapeut
Aktivan član
Aktivan član
Pridružio se: Uto Dec 05, 2006 7:05 pm

Post od terapeut »

Izvinite nisam primetila da ste napisali uzrast i vas post mi je prilicno nejasan .Zasto bebu od dva meseca vucete za ruke?sta joj se desava u tom momentu sa glavicom?i zasto ne hvata refleksno vase prste?Mislim da bi bilo pametno da posetite fizijatra.Pozdrav
D.J.
Aktivan član
Aktivan član

Post od D.J. »

Ovako:

Beba refleksno hvata moje prste...to je sve u redu,ali kad hocu da ga malo pridignem, on ih pusta...sto je po meni sasvim normalno...kod kuce mi svekrva pravi problem i prijateljice, jer njihova deca i moj muz kad su bili u njegovom uzrastu su to mogli..dizali su ih sa mesec ipo dana..pa super deca...pa itd...znate i sami..

Inace ste totalno u pravu sto se toga tice....mi i idemo na vezbice kod fizijatra,ali zbog tortikolisa koji je dobro sad....imamo samo kontrole....

Na vezbama su mu i radili vezbice da se malo pridize (iako ja mislim da preteruju, Tirsova je u pitanju) i on lepo drzi glavicu....

Ma sve ide dobro...sad otvara sake kad mu je i vreme...ma sve je ok...ali treba malo zatvoriti usi....kao i to da se svaka beba drugacije razvija..nego kao sto sam i rekla, prva beba pa jos dugo cekana,vantelesno...pa pitamo mnogo i mislimo mnogo...

hvala na odgovorima

pozdrav
Odgovori