Devijacija septuma nosa

Diskusije o ORL tj. uho, grlo, nos grani medicine. Sve o anatomiji, fiziologiji u patološkim stanjima uha, grla i nosa. Postavite pitanje ili podelite iskustva i savete o tegobama iz oblasti otorinolaringologije.

Moderatori: moderato, vlada99

Odgovori
tutti-fruity
Novi član
Novi član
Pridružio se: Pon Maj 21, 2007 4:51 pm
Koliki je zbir brojeva cetiri i pet: 5

Devijacija septuma nosa

Post od tutti-fruity »

CAO!

Zbog devijacije septuma nosa otezano disem vec godinu i po dana. Strah me je od operacije koju mi je hirurg odmah predlozio jer sam cula da nekima nije pomogla i da su cak imali posledice kao sto su glavobolje, alergija koja se pojavila na mestu gde je nos operisan itd. Ja nocu otezano disem jer mi se jedna nosnica potpuno blokira i to mi jaaako smeta. To se preko dana redje desava, ali kad se prehladim devijacija nosa mi jos vise pogorsa disanje. Ne znam koliko je operacija rizicna, funkcionalna i koliko je uopste neophodna u mom slucaju. Ako neko ima iskustvo i informacije o tome bicu vrlo zahvalna ako ih sto pre podeli sa mnom jer mi je operacija zakazana za 31. maj, PLEASE!
'I think, therefore I am.'
Ana27
Stalni član
Stalni  član
Pridružio se: Uto Mar 13, 2007 2:55 pm

Post od Ana27 »

Idi na deo o operaciji nosa tamo ces saznati sve sto te zanima.Da ti ovde ne ponavljam,pogledaj tamo. :D
tutti-fruity
Novi član
Novi član

Post od tutti-fruity »

Taj deo sam citala ranije i nisam naisla na konkretan odgovor. Ja necu operisati nos iz estetskih razloga, vec samo nosnu pregradu. Odlozila sam operaciju jer sam u dilemi zbog toga sto su me pregledale 3 specijaliste orl-e i ne preporucuju mi da to uradim jer, kako kazu, ima i gorih slucajeva (mada oni ne operisu vec te salju na pregled kod hirurga), i samo jedan hirurg koji slovi za odlicnog kaze da zakazem operaciju bez daljeg objasnjenja. Zbog razilazenja u misljenju nekoliko lekara, ja gubim vreme jer imam sve potrebne analize ali jos uvek nemam hrabrosti da to uradim. A kako cu i imati kad lekari ne znaju kako se to leci, a ne preporucuju mi operaciju. Nocu konstantno disem samo na jednu nosnicu (uglavnom desnu) duze od godinu dana, i nosna skoljka je uvecana (to je unutar nosa). Preko dana normalno disem na nos. Sta da radim? Da li tu pomaze alternativna medicina?
Ana27
Stalni član
Stalni  član

Post od Ana27 »

Ja sam imala problem kao i ti samo je moj bio mnogo gori.Meni su bile otecene sve 3 nosne skoljke i potpuno su mi blokirale disanje.Tako da nocu naravno nisam disala uopste a danju tek malo.Na operaciji su mi ispravili devijaciju i 'skratili' skoljke tako da sad posle vise godina disem na nos.I ja sam bila kod mnogo lekara i svaki mi je rekao nesto drugo. :o Ali ipak sam se odlucila za operaciju i nisam pogresila. :D Naravno da uspeh zavisi od hirurga tako da je samo bitno da nadjes dobrog.
tutti-fruity
Novi član
Novi član

Post od tutti-fruity »

Hvala na odgovoru. Konacno sam se odlucila za operaciju. Zakazana je za 7. jun. Na pregledu pre dva dana je hirurg video da su gornje skoljke, od kojih valjda najvise zavisi protok vazduha, vidno uvecane i "otecene", a devijacvija je neznata ali i nju ce da sredi. Trebalo je ranije da mi to objasni i ne bi bilo dileme. Nadam se da ce sve proci kako treba, da cu istrpeti disanje na usta i necu drzati tampone u nosu duze od 4 dana. :roll: Koliko si ostala u bolnici? Slazem se da uspeh zavisi od hirurga, kazu mi da je moj odlican. Tebi je situacija zaista bila gora, zanima me kad su ti poceli ti problemi i da li su ti ustanovili neku alergiju koja je sve to izazvala?? Moj test na klasicne alergene je negativan. I jos nesto, da li ti je hirurg procistio sinuse? Pretpostavljam da sad potpuno normalno dises kroz nos i da spavas kao beba, zar ne? :D
Pozdrav!
Ana27
Stalni član
Stalni  član

Post od Ana27 »

Sinuse nisu dirali mada imam hron. sinuzitis oko 10 god.U bolnici sam bila samo 5 punih dana i 6 jujtro sam izasla.Tamo je sve bilo ok.
Problem je bio u nosnoj pregradi.Zbog nje sam imala losu cirkulaciju vazduha i zbog toga sam imala(imam) sinuzitis i nosne skoljke su mi tolko otekle da kao sto rekoh uopste nisam disala. :cry: Nemam nikakve alergije.
Sada naravno konacno disem na nos :D Ja inace nikada nisam ni imala potpun protok vazduha,ali se u poslednjih 2,3 godine to znacajno pogorsalo.A u poslednjih god. dana uopste nisam disala.
Evo vec mesec dana DISEM i naravno spavam ko beba i vise ne koristim nafazol.
Obavezno idi na oper. i resi se svih muka! :D
Taurus_sd
Aktivan član
Aktivan član
Pridružio se: Uto Jul 17, 2007 5:11 pm

Post od Taurus_sd »

Evo ovako za sve koji se razmisljisljaju da operisu devijaciju septuma: Prvo vam daju inekciju u guzu koja vas osamuti bash bash,onda vas u invalidskim kolicima prevezu u operacionu salu,tu vas upletu u neko cebe kao mumiju,vezu vam noge i ruke da ne biste mogli da se pomerate,takodje i glavu ucvrste,i naravno preko glave imate taj zeleni prekrivac kako ne biste mogli nista da vidite da se spreci strah,posle toga vam ubrizgaju dve inekcije u nos koje bole poprilicno,a zatim vam u nos stave neku tecnost koja vam isusi nos i usta SKROZ,kada to krene da deluje krece operacija! Na pocetku ne boli, ali je neprijatno jer osecate kako vam cackaju nos,a posle toga ide onaj za mene izuzetno zabavan i zanimljiv deo: uzmu gleto,stave vam ga u nos,uzmu cekic i krenu da lupaju dok naravno ne isprave septum,posle toga vam natrpaju u nos tampone do ociju,i ti tamponi tu stoje 3 dana a za tih tri dana vam zelim srecu sa spavanjem posto ja nisam spavao ni malo,takodje nemojte da pokusavate da se smejete jer ce boleti,posle skidanja tih cuda ostajete jos jedan dan, i onda idete kuci i treba da ispirate nos sa belim slezom narednih 5 do 10 dana,onda kontrola i cica mica i gotova prica. E tako izgleda operacija devijacije septuma za sve zainteresovane,mozda zvuci strasno ali i nije toliko ako ce da vam resi problem
Ana27
Stalni član
Stalni  član

Post od Ana27 »

Uuuuuuuuuuuu!Ti bas pretera!Uopste nije tako strasno.Legnes na sto,uspavaju te i probudis se sa novim nosom.Mada tampone stvarno nabiju do ociju! :( Ja ionako nisam disala na nos pa mi ta 3 dana sa njima sa te strane nisu bila strasna.
Evo i dalje je sve u savrsenom redu. :D Disem i uopste se nisam pokajala sto sam uradila operaciju!Mada cujem da neki jesu.Ali treba naci izvrsnog hirurga kao sto sam ja uradila. :wink:
Taurus_sd
Aktivan član
Aktivan član

Post od Taurus_sd »

Ti si onda radila pod opstom anestezijom,dakle uspavali su te,ja sam bio budan dok su mi to radili :D milina :)
Ana27
Stalni član
Stalni  član

Post od Ana27 »

Au strasno,a zasto nisi bio pod totalnom anastezijom? :o
Taurus_sd
Aktivan član
Aktivan član

Post od Taurus_sd »

pa zato sto sam mnogo hrabar xexe :D salim se,pa nisu mi ni ponudili tu opciju oupste,ne znam zasto.. ali nema veze bilo pa proslo :)
Ana27
Stalni član
Stalni  član

Post od Ana27 »

Kako ti nisu ponudili?! :o Pa danas se krajnici operisu pod totalnom a kamoli nos.Koja ti je to bolnica kad ti nisu ponudili tu opciju? :evil:
Taurus_sd
Aktivan član
Aktivan član

Post od Taurus_sd »

pa lepo nisu ponudili :) U Smederevskoj gradskoj bolnici, a pre mene bila neka deca operisali krajnike sa opstom naravno, ali meni samo lokalna i sve sam osetio :)))) Milina kazem ti kada ti stave gleto u nos i lupaju cekicem mmmmmm mljac mljac hehehe :)
Taurus
Novi član
Novi član
Pridružio se: Sre Nov 01, 2006 4:48 pm

Post od Taurus »

Još jedna tek otkrivena devijacija septuma :) . Iz vaše konverzacije vidim da je operacija prošla uspješno, u svakom pogledu. Drago mi je. Operacija, priprema i oporavak, jasno je, su uvijek vrlo neprijatni.

Kod mene situacija još uvijek nije kritična, dišem, čini mi se, normalno, i ne preporučuje se operacija do pojavljivanja većih tegoba.

Međutim, pišem iz sledećeg razloga, a to je oštećenje sluha koje prouzrokuje devijacija septuma. Usljed začepljenja desnog uha, na pregledu je ustanovljeno da postoji devijacija septuma i da zbog toga dolazi do začepljenja i ponekad bola u desnom uhu. Nepravovremeno reagovanje može dovesti do trajnog oštećenja sluha.

E to me brine, pa se sad omišljam da li odmah poduzeti nešto ili ipak malo sačekati.

A čini mi se da normalno dišem, s tim da sam primijetila kako često spavam otvorenih usta. Možda sam navikla na pomalo otežano disanje, pa to već prihvatam kao normalno.
Alex_BG
Novi član
Novi član
Pridružio se: Čet Avg 07, 2008 9:38 am

DS

Post od Alex_BG »

Pozdrav, evo da se i ja pridruzim ovoj grupi... Nedavno mi je otkrivena devijacija... Doktorica kaze da nocu disem na usta te da zbog toga imam problema sa promukloscu... Ona mi je rekla da toplo preporucuje operaciju, mada mi je jedna druga doktorica rekla da je ne radim, pa vise ni sam ne znam koga da slusam...
Odgovori