Krajnici, da li da operisem?

Diskusije o ORL tj. uho, grlo, nos grani medicine. Sve o anatomiji, fiziologiji u patološkim stanjima uha, grla i nosa. Postavite pitanje ili podelite iskustva i savete o tegobama iz oblasti otorinolaringologije.

Moderatori: moderato, vlada99

Odgovori
DDTT
Novi član
Novi član
Pridružio se: Pet Jun 20, 2008 10:08 pm

Krajnici, da li da operisem?

Post od DDTT »

Ovako imam jedan problem.
Uglavnom imam dobar dah zato sto o tome vodim racuna, medjutim, uglavnom posle obroka on se pogorsa. Ili kad ne perem zube na svaka 2-3 sata. Desava se da izbacim komadic hrane i cini mi se da to dolazi iz krajnika. Gotovo sam siguran da su krajnici uzrok povremeno loseg daha.
Mene sad interesuje:

1) Ako budem operisao krajnike, da li ce se ovaj problem izgubiti?
2) Koliko je to laka operacija i koliko traje oporavak i postoji li mogucnost operacije laserom?
3) I najbitnije mozda, sta ja gubim gubitkom krajnika, odnosno, kakve posledice imaju ljudi koji nemaju krajnike?
mustang84
Novi član
Novi član
Pridružio se: Pet Maj 23, 2008 11:45 am
Koliki je zbir brojeva cetiri i pet: 5

Post od mustang84 »

covece da li si ti normalan,pa sta cekas to je ogroman problem.
megili
Stalni član
Stalni  član
Pridružio se: Sub Maj 10, 2008 10:48 am
Kontakt:

Post od megili »

Ne mozes ti tek tako da ti padne a pamet da operises krajnike i kao odes i zakazes!!!!! Krajnici su najbolji prirodni filter organizma-kada su zdravi, ali kada nisu, mogu da uzrokuju razne probleme. Lekar treba da utvrdi u kakvom su stanju tvoji krajnici i da li ih treba vaditi. A zadah moze biti i sa jezika i iz zeludca i zbog bakterija, zuba....... Operaciju krajnika lekar obicno preporucije kada imas bar 3-4 gnojne angine godisnje, kada su osteceni tim gnojnim cepovima i imaju ragade, kada smetaju pri disanju... kada izazivaju ceste upale... A sto se tice tvog pitanja sta gubis sa njima, ja sam ih operisala i nesto ne primecijem da mi nedostaju. Kazu da se tada prehlade lakse spustaju na pluca, ali ja vec godinama, hvala Bogu, nemam nikakvih problema. Predlazem da utvrdis tacno odakle potice taj neprijatni miris, pa ako ima veze sa krajnicima, lekar ce ti nabolje reci da li ih treba operisati.
Nena76
Novi član
Novi član
Pridružio se: Čet Jul 03, 2008 9:58 am

Post od Nena76 »

Imam decaka od nepunih sedam godina. Danas smo bili kod pedijatra koji nam je dao uput za Institut da bi operisali krajnike. Pre par meseci smo bili kod tri ORL-a koji nisu bili za operaciju. Do danas nam je pedijatar govorio da treba da operisemo samo treci ali danas nam je rakla sva tri. Ima li neko iskustva sa ovim uzrastom? Kako ide postoperativni tok? Koliko je bolno i koliko se zadrzava dete u bolnici, moze li i majka sa njim da bude?
megili
Stalni član
Stalni  član
Pridružio se: Sub Maj 10, 2008 10:48 am
Kontakt:

Post od megili »

Kada sam ja operisala krajnike, sa mnom u sobi je bilo jos sest devojcica uzrasta od 5-8 godina i sve su bile sa majkama u sobi. Operaciju bi trebalo raditi pod totalnom anestezijom ( bar su tako radili toj deci koja su bila sa mnom u sobi ) , tako da ne osete nista, ostaju 3-5dana u bolnici ako je sve u redu i mala deca se vrlo brzo oporavljaju. Male su vec sutra dan trazile da ruckaju, dok ja ( tada sam imala 19 god) nisam nista jela 10 dana posle operacije-ja sam je tesko podnela, ali se mala deca fantasticno brzo oporavljaju. Ako bolnica u kojoj cete obavljati operaciju nema neka druga pravila, majka bi trebalo da je sve vreme sa detetom u sobi, dan pred operaciju i 2-3 dana posle operacije. Ja sam dosla u ponedeljak u petak su me vec otpustili, kao i tu decu koja su bila sa mnom u sobi.
Lee_Chan
Novi član
Novi član
Pridružio se: Sub Jul 26, 2008 3:06 am

Post od Lee_Chan »

Imam osamnaest godina i operisao sam krajnike pre mesec dana.Dok sam bio manji imao sam česte upale i jedni doktori su govorili treba ih izvaditi,drugi da netreba,pošto se ne gnoje.Uglavnom u februaru su mi se počeli gnojiti i orl me poslao na operaciju.Iz razgovora sa lekarom opšte prakse sam zaključio da to nije ništa strašno i da sam za par dana ko nov.Takođe odlučio sam se za lokalnu anesteziju jer su rekli da ništa ne boli i da je gotovo za 15 minuta.Operacija je trajala višeo od 45minuta i skoro sve vreme bol je bila prisutna,da ne spominjem nadražaj na povraćanje od instrumenata...Kad je operacija završila,krvarenje nije prestalo pa sam morao na operaciju da mi zaustave krvarenje,ovoga puta u potpunij anesteziji.Jel zna neko uzrok moje patnje?Samnom u sobi bio još jedan dečko kome je operacija završila za 15min uz jako malu bol ali sa nadražajem na povraćanje(makar je tako on pričao).I da nije bilo komplikacija ja nebi smeo pet dana iz kuće(zbog vrućine)i još dve nedelje skoro da nebi smeo ništa raditi,ovako su to povećali za trećinu.
Pouka-Ako imate probleme sa krajnicima rešite to u što ranijoj dobi,ako možete odradite to zimi ili kad nisu velike vrućine,računajte na mesec dana za pun oporavak,i idite na potpunu anesteziju!!!Ako neko stručan misli da nisam dao dobru pouku neka da svoju.Ja se baš ne razumem u medicinu,samo ovo što sam naučio na sopstvenoj koži i u razgovoru sa sestrama...
Odgovori