Purpura ili vaskulitis ?

Odgovori na sva pitanja vezana za laboratorijske analize i rezultate istih. Tumačenje nalaza krvnne slike, sedimentacije, leukocitarne formule, urinokulture, spermograma, ginekoloških testova ili specijalizovanih krvnih analiza.

Moderatori: moderato, vlada99, Dr Mita

Odgovori
MemberX
Novi član
Novi član
Pridružio se: Uto Jul 15, 2008 9:16 pm

Purpura ili vaskulitis ?

Post od MemberX »

Najpre sve cestitke za forum, najbolji ste i samo tako nastavite.

Moj problem je sledeci:
Naime, vec nesto vise od godinu dana pojavljuju mi se petihije na nogama, uglavnom ispod i oko clanaka, koje povremeno znaju da budu i bolne na dodir. Dermatolog mi je rekao da se radi o purpuri i dao mi je mast na bazi mentola i kortikosteroida a pojacao sam i unosenje C vitamina. Dok sam redovno koristio ovu mast simptomi su nestali i 3 meseca je sve bilo u redu. Nakon sto sam prekinuo sa koriscenjem, simptomi su se ponovili. Posebno mi smeta tesna obuca te moram da nosim obucu za broj ili dva vecu jer dolazi do pucanja krvnih sudova ako je obuca tesna. Nakon ovoga potrazio sam pomoc interniste reumatologa koji je rekao da se radi o nekoj vrsti vaskulitisa koji je napao krvne sudove u kozi i dao mi je tablete Nirypan-a 8mg svaki drugi dan i Delagil-a 250mg svaki drugi dan. Kako su simptomi nestali, poceo sam da polako smanjujem doze Nirypana i dosao sam do toga da je sve u redu ako ga uzimam 2x nedeljno po 8mg, medjutim, kada sam smanjio na 1x nedeljno 8mg prve 2 nedelje nije bilo simptoma ali su se trece nedelje simptomi ponovo pojavili.
Analize krvi pokazuju sledece vrednosti na antitela:

IgA 393
ANCA PR3 0.7
ANA screen 0.42

sto je po referentnim vrednostima sve u granicama normale osim sto je IgA vrednost na gornjoj granici. Napominjem da su navedene vrednosti pre upotrebe Nirypan-a i Delagila.

Sve ostale vrednosti (fibrinogen, holesterol, secer...) su normalne.
Sem petihija po nogama nemam nikakvih drugih zdravstvenih problema karakteristicnih za vaskulitis pa me zanima koja je tacno moja dijagnoza, da li je moguce izleciti ovu bolest i kako ?

Svaki savet je dobrodosao.
Hvala unapred.
anen
Aktivan član
Aktivan član
Pridružio se: Čet Feb 07, 2008 4:35 pm

Post od anen »

Vaskulitisi pripadaju grupi autoimunih oboljenja i ne mogu se nazalost izleciti,ali se mogu staviti pod kontrolu.
Izbegavajte sunce.
pozdrav
Odgovori