Molim pomoc-Povreda kolena!

Deo Foruma za sva pitanja iz oblasti oboljenja, traumatskih stanja, tumorskih procesa na koštanom sistemu. Diskusije o ortopedskim hirurškim stanjima, degenerativnom reumatizmu, akutnim i hroničnim oboljenjima koštanog ili zglobnog dela lokomotornog aparata. Saveti o primeni fizikalnih procedura i kineziterapije.

Moderatori: ModeratA, moderato, vlada99

Odgovori
cuma_org
Novi član
Novi član
Pridružio se: Ned Jun 29, 2008 1:25 am
Koliki je zbir brojeva cetiri i pet: 5

Molim pomoc-Povreda kolena!

Post od cuma_org »

Pre dve godine sam na kosarci povredio koleno,nosio sam longetu sedam dana,zatim sam isao u RH centar i bilo mi je bolje.Ortoped mi je zakazao operaciju.Evo sta je na otpusnoj listi:

Otpusna lista sa epikrizom
mat.br.istorije bolesti:16297

Zavrsne dijagnoze: Distorsio genus I.dex.
Lesio menisci genus I.dex.

OP:Artroscopio genus I.dex.

Pacijent primljen zbog hirurske intervencije.Odmah po prijemu uvedena hirurska priprema.Gore navedena operacija uradjena u periduralnoj anesteziji.Intraroperativno utvrdjena lezija zadnjeg roga lateralnog meniskusa,kao i hondomalacija patele.
Rani postoperativni tok prosao uredno.Rana suva.Otpusta se na kucno lecenja sa datim savetom za hod uz pun oslonac sa ekstendiranim kolenom.
Kontrola za tri dana.
Lecen od 28.5.2006 do 1.06.2006.

Sve je bilo u redu do pre tri dana kada sam pri cucnju osetio jak bol u kolenu i veliki otok.Otisao sam u Klinicki centar i dezurni ortoped mi zavio koleno elasticnim zavojem i rekao da dodjem za sedam dana na kontrolu.
Ja vas molim za vase misljenje sta dalje da radim posto otok nije mnogo spao a bol je i dalje prisutan,a ne mogu lepo da zgazim od bola.
Hvala unapred.
Veljko Jovanovic
Stalni član
Stalni član
Pridružio se: Čet Mar 03, 2005 11:42 pm
Kontakt:

Post od Veljko Jovanovic »

U ovako ranoj fazi je neophodno mirovanje da bi se koleno postedelo od pokreta koji provociraju bol i dodatno povredjivanje.

Ako je vec stavljen elasticni zavoj, najbolje je da je on namotan od stopala pa do iznad kolena (ako moze do prepone, jos bolje). Ja vise volim gips jer sam sigurniji da ce naterati pacijenta da miruje.

Lekovi preko bolova dolaze u obzir ukoliko vas boli. Nema idealnog analgetika bas za povredu kolena, tako da probajte sa nekim od lekova protiv bolova koje imate u kuci (Aspirin, analgin, brufen ili nesto slicno).

Dolazi u obzir i da nekoliko puta dnevno po nekoliko minuta stavite preko kolena kesu sa ledom radi dodatnog ublazavanja bolova i sprecavanja rasta otoka (ne preterujte sa ledom jer moze da napravi kontraefekat).
cuma_org
Novi član
Novi član

Post od cuma_org »

Hvala Veljko na savetu, znam da treba da mirujem i da ne savijam nogu,toga se i pridrzavam.Meni samo nije jasno kako da sam posle hirurske inter.ponovo povredio isto koleno.Zapitam se dali je tada sve dobro uradjeno,ili se povreda moze ponoviti (po principu ako jednom nesto zeznes,ceo zivot ima da te muci)

Hvala unapred svima na savetima i odgovorima.
Korisnikov avatar
tamaraft
Stalni član
Stalni član
Pridružio se: Uto Mar 25, 2008 1:32 pm

Post od tamaraft »

Zapitam se dali je tada sve dobro uradjeno,ili se povreda moze ponoviti (po principu ako jednom nesto zeznes,ceo zivot ima da te muci)

Vrlo diskutabilno!

Operativni zahvat je poslednja solucija reshavanja neke dijagnoze ali koliko god dobro bio obavljen operativni zahvat opet se radi o invazivnoj tehnici lechenja koaj stvara potpuno drugachiji nachin funkcionisanja operisanog dela pre i posle operacije!

Koleno koej st eoperisali je moralo da bde adekvatno struchno i u optimalno dugom vremenskom periodu sanirano! Tj posle same operacije fizikalna i kineziterapija do nekog stanja maximuma za dato telo!

I naravno, svaki oporavljeni pacijent posleovakve operacije treba da zna shta sme a shta ne sme da radi, koje aktivnosti ne sme da izvodi a koje sa velikom opreznoshcu!

Bez povecanja kilaze i sa redovnih terapijama, u toku meseca bar 10 terapija fizikalne i kineziterapije!
Zdravlje je stanje potpunog telesnog (fizičkog), duševnog (psihičkog) i socijalnog blagostanja, a ne samo odsustvo bolesti i iznemoglosti.
cuma_org
Novi član
Novi član

Post od cuma_org »

Vidite ja sam posle operacije dve nedelje isao u RH centar na terapije po zavrsetku terapija doktor u Rh Centru mi je rekao da idem kod ortopeda,jer sam se stvarno bolje osecao i mogao sam da hodam bez problema.Ortoped me je pregledao i rekao da je sve u redu,pitao me da li se aktivno bavim sportom(Posto sam rekao da se nebavim),rekao mi ta vezbam koleno tako sto sedim na stolu i podizem koleno gore dole.
Posle sam se osecao sve bolje i nakon dva meseca kao i da nisam imao povredu.
Dve godine nista nisam osecao,mozda pri punom cucnju,blagi bol u unutrasnjosti kolena.
Sada kada sam ponovo povredio koleno,nije mi jasno u cemu je stvar dali treba [ponovo na operaciju ili nesto drugo.Pozz
cuma_org
Novi član
Novi član

Post od cuma_org »

Pozdrav svima.Mozda je na ovo pitanje vec bilo govora,zato se unapred izvinjavam ako se ponavlja,ali ja sam u nedoumici i molim da mi neko pomogne.
Danas sam isao kod ortopeda i rekao mi je da moram na operaciju meniskusa(povreda koju sam vec opisao na pocetku).Mene zanima kakva je ta operacija,koliko traje,da li se radi u potpunoj anesteziji..i najvaznije koliko dugo oporavak traje.
Svima unapred hvala!!
Korisnikov avatar
tamaraft
Stalni član
Stalni član
Pridružio se: Uto Mar 25, 2008 1:32 pm

Post od tamaraft »

totalna anestezija a oporavak zavisi od toga da li cesh reshiti da slushash lekara i terapeut aili ne!
Zdravlje je stanje potpunog telesnog (fizičkog), duševnog (psihičkog) i socijalnog blagostanja, a ne samo odsustvo bolesti i iznemoglosti.
cuma_org
Novi član
Novi član

Post od cuma_org »

Javljam se sa jednim pitanjem,mozda je vec bilo reci ali ipak jos jednom molim za odgovor.Naime poceo sam sa fizikalnom terapijom i pored nekih struja i elektro stimulacija,koje mi rade u RH centru,receno mi je da kuci vebam i da radim vezbe da ojacam koleno,medjutim kada radim osecam neugodan bol i posle nekog vremena kocimi se koleno,takodje i otok je jos tu(otok je spao kada sam skinuo "tutor"),a sada se opet pojavio.
Cisto molim za savet da li je to ok sto me boli i sto se koci,posto jedan fizioterapeut kaze jedno a drugi sasvim drugo.
Odgovori