sarkoidoza
Moderatori: moderato, vlada99, Dr Branislav
sarkoidoza
molim vas da mi netko kaže o ovoj bolesti.i da li postoji neki prirodni način liječenja iste.hvala
[/b]

moya
-
- Saradnik
- Pridružio se: Pon Feb 21, 2005 12:40 am
- Koliki je zbir brojeva cetiri i pet: 5
Sarkoidoza - odgovor
Sarkoidoza je hronicna zapaljenska bolest nepoznatog uzroka koja zahvata veci broj organa, a skoro uvek pluca i limfne cvorove grudnog kosa. Zato se najcesce i otkriva slucajno - rentgenskim snimanjem pluca, kada se na nju i ne misli. Pocetak i tok bolesti je veoma raznolik. Osoba moze da bude i bez simptoma, ali cesto postoji otezano disanje pri naporu, bol iza grudne kosti, kasalj, kao i sistemski simptomi: zamor, gubitak telesne tezine, povisena temperatura. U 20 do 50% slucajeva prvi nalet bolesti krene naglo sa karakteristicnim koznim promenama na potkolenicama, upalom vise zglobova i obostranim uvecanjem limfnih zlezda grudnog kosa. Na srecu, bolesnici sa ovako akutnim pocetkom bolesti imaju i najbolju prognozu. Sarkoidoza moze nesto redje da zahvati i druge organe: kozu, oci, srce, nervni sistem, bubrege, jetru. Medjutim, definitivna dijagnoza sarkoidoze se postavlja mikroskopskim pregledom isecka tkiva (najcesce pluca).
Prognoza bolesti je, takodje, raznolika. Jedan broj pacijenata se oporavi, dok ostali (mahom sa tezim plucnim stadijumom, kasnijim pocetkom bolesti i zahvacenoscu vise organa) imaju kasnije ponovne nalete bolesti - pogorsanja. Kortikostroidni hormonski lekovi su osnova terapije sarkoidoze, mada se laksim bolesnicima ponekad i ne daje ova terapija zbog mogucnosti spontanog oporavka.
Prognoza bolesti je, takodje, raznolika. Jedan broj pacijenata se oporavi, dok ostali (mahom sa tezim plucnim stadijumom, kasnijim pocetkom bolesti i zahvacenoscu vise organa) imaju kasnije ponovne nalete bolesti - pogorsanja. Kortikostroidni hormonski lekovi su osnova terapije sarkoidoze, mada se laksim bolesnicima ponekad i ne daje ova terapija zbog mogucnosti spontanog oporavka.
-
- Stalni član
- Pridružio se: Čet Okt 21, 2004 3:02 pm
Moja majka (54god) ima sarkoidozu, koja je otkivena pre dve godine.
Kod nje su najizrazenije promene u plucima i na kozi.
Godinu dana je lecen Pronizonom, ali nije bilo boljitka kod nje, samo su se javili drugi problemi (visok pritisak).
Sada vise nema nikakvu terapiju.
Da li postoji neko drugo resenje, drugi nacin lecenja?
Kod nje su najizrazenije promene u plucima i na kozi.
Godinu dana je lecen Pronizonom, ali nije bilo boljitka kod nje, samo su se javili drugi problemi (visok pritisak).
Sada vise nema nikakvu terapiju.
Da li postoji neko drugo resenje, drugi nacin lecenja?
-
- Saradnik
- Pridružio se: Pon Feb 21, 2005 12:40 am
Sarkoidoza - odgovor
Pored kortikosteroidnih lekova (vidite prethodni odgovor - clanu foruma 'moya'), najcesce se u nasoj sredini primenjuje metotreksat. Medjutim, samo u situacijama kada Pronison ne deluje ili je kontraindikovan zbog mogucih nezeljenih efekata ili pridruzenih oboljenja i to od lekara koji se bave ovom bolescu. Tako u KCS, na Institutu za plucne bolesti u Beogradu, postoji klinicko odeljenje za sarkoidozu, gde mozete dobiti najbolji odgovor!
Moya....., Violeta...
Pogledaj www.torexin.co.yu
Zakazi besplatne konsultacije sa doktorima. Obavezno ponesi poslednje lekarske nalaze.
Otvorice ti se novi vidici, veruj...
Nisam na njihovom platnom spisku 
Pogledaj www.torexin.co.yu
Zakazi besplatne konsultacije sa doktorima. Obavezno ponesi poslednje lekarske nalaze.
Otvorice ti se novi vidici, veruj...

Ne znam da li ste pogledali njihov sajt?
Kad kliknete na proizvode, pa na preparat broj jedan.....videcete odgovor na vase pitanje.
Ja vam svakako savetujem da ako ste u Beogradu zakazete konsultaciju sa doktorom (ne ceka se dugo) i porazgovarate. Ako pacijent ne moze sam da dodje, mozete i neko umesto njega ali sa poslednjim nalazima od lekara. Ukoliko nemate nalaze, trazice ih..... Bez nih ne mogu nista da vam kazu.
Lekari su zvanicno lekari nisu neke babe vracare..., znam da se toga ljudi uvek najvise plase.
Srecno
Kad kliknete na proizvode, pa na preparat broj jedan.....videcete odgovor na vase pitanje.
Ja vam svakako savetujem da ako ste u Beogradu zakazete konsultaciju sa doktorom (ne ceka se dugo) i porazgovarate. Ako pacijent ne moze sam da dodje, mozete i neko umesto njega ali sa poslednjim nalazima od lekara. Ukoliko nemate nalaze, trazice ih..... Bez nih ne mogu nista da vam kazu.
Lekari su zvanicno lekari nisu neke babe vracare..., znam da se toga ljudi uvek najvise plase.
Srecno

-
- Novi član
- Pridružio se: Sub Sep 24, 2005 12:15 am
Sve je to lepo,verujem da ti lekovi Toroksin mogu da pomognu
Ali moja mama ima jedan problem alergicna je na meda
Inace ona pije po semi kortiko lekove , pije nekoliko godina Pronizon , Ventolin pumpicu .... hocu da vas pitam dali sto ona ima dijagnozirano Sarkoidozu moze da ima problemima i sa muskulaturom,oseca mnogo zategnatost muskula i nemoze da se slobodno krece , odma joj se javi vrtoglavica . Unapred hvala na odgovorom

Ali moja mama ima jedan problem alergicna je na meda

Inace ona pije po semi kortiko lekove , pije nekoliko godina Pronizon , Ventolin pumpicu .... hocu da vas pitam dali sto ona ima dijagnozirano Sarkoidozu moze da ima problemima i sa muskulaturom,oseca mnogo zategnatost muskula i nemoze da se slobodno krece , odma joj se javi vrtoglavica . Unapred hvala na odgovorom
Todoksin ima proizvode i za dijabeticare koje ne sadrze med.
Ja vam savetujem da odete na besplatne konsultacije sa njihovim doktorima, ne morate uzimati njihovu terapiju ali ce vam objasniti to sto vas zanima.
Napominjem, zakazite kod lekara ne pokusavajte sa sestrama/prodavacicama koje prodaju preparate.
Ja vam savetujem da odete na besplatne konsultacije sa njihovim doktorima, ne morate uzimati njihovu terapiju ali ce vam objasniti to sto vas zanima.
Napominjem, zakazite kod lekara ne pokusavajte sa sestrama/prodavacicama koje prodaju preparate.
-
- Novi član
- Pridružio se: Sub Sep 24, 2005 12:15 am