Jedan moj drugar je bio 3 meseca na ovoj dijeti i skinuo je više od 20kg koje nikada nije vratio. Ipak, mislim da je ovo dijeta za ljude koji imaju ozbiljan višak kilograma a ne za one koji žele da smršaju ''na brzinu''. To kažem iz prostog razloga jer dijeta vidljive rezultate daje tek nakon mesec dana (zato se i drži 3 meseca) kada kilogrami počnu naglo da se tope. Poenta dijete je u promeni metabolizma za koju je ipak potrebno neko vreme. Mislim da nije škodljiva (majka mog druga je lekar, ne verujem da bi odobrila nešto štetno) a znam i da je mnogi lekari prepisuju. Ipak, za one koji samo žele da se doteraju mogu i prostije dijete...
Recimo:
Doručak
-200g jogurta i integralna kifla ili 4 kašike muslija sa mlekom
Užina
-voće (sve osim banana i grožđa) ili 200ml voćnog jogurta (do 1% ml masti)
Ručak
-supa obavezno (može i iz kesice), bareno povrće, teletina (piletina ili riba), salate neograničeno ili tanjir mahunarki (pasulj, boranija, grašak), parče hleba i salata
Užina
-tost sa jogurtom i povrće ili voćna salata
Večera
-tunjevina sa salatom ili meso sa salatom
Obroci nisu striktni, mogu se premeštati ali moj savet je za doručak voće a za večeru meso (teletina) sa salatom bez hleba ili bilo kakvih ugljenih hidrata...
Hleba dnevno do 150g, slatkiše zaboravite kao i sve kupovne sokove (osim u krizi neka Bonžita ili štangla čokolade za kuvanje, voćni puding). Voća 300-400g dnevno, zabranjeno koštunjavo voće kao i suvo voće... Zabranjena svinjetina, sve suhomesnato, masni sirevi (može posni sir recimo za doručak, 50g). Jogurti do 1% ml masti su dozvoljeni 300-500ml dnevno. Povrća i salate možete jesti neograničeno (osim mahunarki i krompira koji se preporučuju max 3-4 puta nedeljno)... Jaja izbegavati.
Ovo je najobičnija dijeta koju bi vam svaki nutricionista preporučio i koja vam sigurno neće škoditi i što je najvažnije- raznovrsna je. Naravno, što više vode i kretanja (brzo hodanje je efikasnije čak i od trčanja). Kilogrami se skidaju zdravo, ne gladujete i neće vam se vratiti. Od vaše disciplinovasti zavisiće i rezultati ali očekujte nekih 6kg mesečno.
Eto raspisah se, imam još saveta pa koga zanima neka pita