Ovcije boginje kod dece u pubertetu...- iskustva, saveti?

Diskusije o razvoju dece, zdravlju i najčešćim dečijim bolestima, prevenciji i lečenju dečijih oboljenja. Sve na jednom mestu što Vam može zatrebati ukoliko imate pitanje o dečijoj anatomini, fiziologiji ili patologiji.

Moderatori: ModeratA, moderato, vlada99

Odgovori
SSpin
Novi član
Novi član
Pridružio se: Pet Feb 09, 2007 11:42 pm

Ovcije boginje kod dece u pubertetu...- iskustva, saveti?

Post od SSpin »

.. i posledice?
Dakle pu-pu, nemam ja boginje vec jedan veoma blizak decak 13 god.
Cuo sam da je nezgodno ako muska deca dobiju varicele (ovcije boginje) u tom uzrastu, pa bih cisto da cujem neko, po mogucstvu, strucno misljenje, i ako je neko imao neka iskustva.
Naravno, mali ce se obratiti lekaru...

PS> Koje online doktore za slicna pitanja preporucujete?

Zaista bih bio zahvalan :|
OljaA
Aktivan član
Aktivan član
Pridružio se: Sre Jan 31, 2007 11:48 pm
Koliki je zbir brojeva cetiri i pet: 5

Post od OljaA »

Za dečake je nezgodno da dobiju zauške jer mogu uzrokovati upalu testisa koja može dovesti do steriliteta.
Ovčje bodinje nemaju veze sa tim.
Što se pre preleže, to bolje.
Važno je da onaj koji ih ima ne dođe u kontakt sa trudnicom pogotovu u ranoj trudnoći čak i ako ih je ona ležala jer plod nije i može izazvati spontani odnosno uništenje ploda.
Najgore za trudnice su rubeole ali treba bežati od svih bodinja tada.

A taj dečak, treba da odmara, kupi krečno mleko i da se maže da bi se što pre osušile boginje, da pije paracetamol u tabletama ako ima temperaturu (preko 38C) i da ne dira boginje jer može da pokida neku a tada ostaju ožiljci.
SSpin
Novi član
Novi član
Pridružio se: Pet Feb 09, 2007 11:42 pm

Post od SSpin »

Neverovatno mnogo zahvalan, i preporucicu ovaj forum svima!
Zaista vam, mnogo hvala ;)
Korisnikov avatar
Nenja1
Stalni član
Stalni  član
Pridružio se: Sre Jul 02, 2008 6:31 pm

Post od Nenja1 »

Ovcije boginje ili Varicele (Varicella zoster)
Inkubacija traje od 7-14 dana...
Kupanje posle 5 dana ali brzo tusiranje!
Mazati Talk Tecni puder sa anestezinom i Eozin antibiotik!
posle boginja ako ostanu oziljci najbolja je Saljiceva mast za oziljke koja kosta oko 500 i nesto dinara (RSD)
Ksenija72
Aktivan član
Aktivan član
Pridružio se: Ned Feb 25, 2007 3:28 pm

Post od Ksenija72 »

Nenja1, cenim tvoju želju da postaneš doktor ali dok ti se ne ostvare planovi prestani da dezinformišeš ljude, posebno ako ti je Luka, kao pedijatrijska sestra, blagonaklono skrenula pažnju da prenosiš zastarelo i potencijalno opasno mišljenje o nezi pacijenta tokom ovčijih boginja.
Dakle, higijena tokom lečenja ovčijih boginja je neophodna i podrazumeva tuširanje tela i pranje kose od prvog dana do poslednjeg :wink:
Nakon tuširanja, savetuje se polivanje celog tela blagim rastvorom hipermangana.
E, sada, u slučaju nekupanja dolazi do fenomenalne interakcije domaćih bakterija koje svaki čovek ima na telu sa puknutim vezikulama, prljavštine, znoja i sve se to lepo razvije u jednu superinfekciju koja se mnogo teže i dugotrajnije leči.
Korisnikov avatar
Nenja1
Stalni član
Stalni  član

Post od Nenja1 »

Ksenija72 napisao:Nenja1, cenim tvoju želju da postaneš doktor ali dok ti se ne ostvare planovi prestani da dezinformišeš ljude, posebno ako ti je Luka, kao pedijatrijska sestra, blagonaklono skrenula pažnju da prenosiš zastarelo i potencijalno opasno mišljenje o nezi pacijenta tokom ovčijih boginja.
Dakle, higijena tokom lečenja ovčijih boginja je neophodna i podrazumeva tuširanje tela i pranje kose od prvog dana do poslednjeg :wink:
Nakon tuširanja, savetuje se polivanje celog tela blagim rastvorom hipermangana.
E, sada, u slučaju nekupanja dolazi do fenomenalne interakcije domaćih bakterija koje svaki čovek ima na telu sa puknutim vezikulama, prljavštine, znoja i sve se to lepo razvije u jednu superinfekciju koja se mnogo teže i dugotrajnije leči.
Vecina pedijatara reporucuju da se dete prvih 5 dana nekupa! :-? :-? :-? Ne znam zasto ali nekii kazu ne, a neki kazu da!?
Dea
Stalni član
Stalni član
Pridružio se: Pet Dec 24, 2004 6:22 pm
Kontakt:

Post od Dea »

To vise nije tako. Nama su (isli smo jer nismo bili kuci na tri kontrole kod tri razlicita lekara) i svi su preporucili tusiranje. Ti sto ne preporucuju su verovatno pred penzijom....
luka_0407
Aktivan član
Aktivan član
Pridružio se: Pet Maj 09, 2008 10:49 pm

Post od luka_0407 »

Nenja1 napisao:Vecina pedijatara reporucuju da se dete prvih 5 dana nekupa! :-? :-? :-? Ne znam zasto ali nekii kazu ne, a neki kazu da!?
Na osnovu čega tvrdite da većina pedijatara ne preporučuje tuširanje?
Imate kontakt sa velikim brojem pedijatara,čitate neke knjige ili šta?
Jer ako su u pitanju knjige podhitno menjajte literaturu!Ja imama neku knjigu Infektivne bolesti sa negom staru 15 godina pa i u njoj piše da se preporučuje svakodnevno tuširanje.
Korisnikov avatar
Nenja1
Stalni član
Stalni  član

Post od Nenja1 »

Ovi pedijatri kazu da se dete "prvih 5 dana" ne kupa a posle moze...
I vecina roditelja kaze da dete u pocetku netreba kupati, ali medicina je uznapredovala i sad je to po nekom novom da se deca kupaju!
Dea
Stalni član
Stalni član
Pridružio se: Pet Dec 24, 2004 6:22 pm
Kontakt:

Post od Dea »

Pa ja bih kod tri pedijatra u BGD i svi mi rekose obavezno tusiranje....
Nego Nenja imas li ti decu koja su prelezala Varicele pa to pricas iz licnog iskustva ili listas neke 100 godina stare casopise? Na pedijatriji se ne bih zezala i davala tek onako napamet savete. Pusti roditelje koji su to prosli ili prave lekare dao tome pricaju.
Korisnikov avatar
Nenja1
Stalni član
Stalni  član

Post od Nenja1 »

Nemam decu, ali imam brata koji je prelezao boginje upravo danas mu je 21 dan....
Ksenija72
Aktivan član
Aktivan član

Post od Ksenija72 »

Nenja1, budi dobar, idi u školu, uči gradivo prilagođeno tvom uzrastu i prestani da čitaš medicinske leksikone. Primetila sam da si pootvarao razne teme na više podforuma sa napomenom da rado odgovaraš na pitanja iz oblasti medicine...jer ti čitanje medicinskih leksikona dobro ide.
Dete, krajnje neodgovorno se ponašaš.
Ksenija72
Aktivan član
Aktivan član

Post od Ksenija72 »

O, Bože, pa ti si Nenja1 izbrisao svoj profil u kojem je pisalo da si učenik koji se razume u medicinu i ide mu od ruke čitanje medicinskih leksikona...nakon što su te ukorili doktori zbog netačnih odgovora koje si dao...
Ima li ovde moderatora?!?
Odgovori