bursitis exsudativa (posttraumatica)

Deo Foruma za sva pitanja iz oblasti oboljenja, traumatskih stanja, tumorskih procesa na koštanom sistemu. Diskusije o ortopedskim hirurškim stanjima, degenerativnom reumatizmu, akutnim i hroničnim oboljenjima koštanog ili zglobnog dela lokomotornog aparata. Saveti o primeni fizikalnih procedura i kineziterapije.

Moderatori: ModeratA, moderato, vlada99

Odgovori
she
Novi član
Novi član
Pridružio se: Čet Jan 06, 2005 4:29 pm
Koliki je zbir brojeva cetiri i pet: 5

bursitis exsudativa (posttraumatica)

Post od she »

Molim Vas za tumacenje MR pregleda kolena:

U bursi suprapatelaris uocava se eksudat debljine do 7mm.

Sve ostalo u nalazu je u redu, a zakljucak je

Bursitis exsudativa (posttraumatica)

Hvala na odgovoru :D
Veljko Jovanovic
Stalni član
Stalni član
Pridružio se: Čet Mar 03, 2005 11:42 pm
Kontakt:

Post od Veljko Jovanovic »

Bursitis je zapaljenje sluzne kesice u blizini zloga. Ovo zapaljenje moze da bude posledica povrede, infekcije, sistemske bolesti (npr. reumatoidni artritis) itd.
Ako je ta kesica duze vreme uvecana, dolazi u obzir da se ispunktira (tj. da se iz nje izvadi visak tecnosti) uz eventualno dodatno ubrizgavanje nekog kortikosteroidnog preparata). Ukoliko se otok stalno vraca, bez obzira na punkciju, dolazi u obzir da se ta sluzna kesica operativno izvadi.
she
Novi član
Novi član

Post od she »

Hvala Veljko puno na odgovoru :D

Ortoped mi je prepisao fizikalnu, a ako ona ne da rezultata da bi se izvrsila intervencija, ali nije precizirao kakva, sada mi je po Vasem objasnjenju jasnije.

Imala sam pre 6 godina luksaciju kolena i od tada po oporavku nisam imala problema do pre mesec dana, tako sto iz cista mira se pojavio otok kolena i nisam mogla da stanem na nogu, niti da hodam (nije bilo povrede, udarca, iscasenja). Longetu sam nosila 2 nedelje, nakon skidanja otok je bio manji, ali sa pocetkom fizikalne i primenom indiferentne struje, sutradan po tretmanu nisam mogla da stanem na nogu i tako cetiri dana, koleno je oteklo i bolelo me i dok lezim. I sada copam i sporo i tesko hodam, imam bolove u potkolenicnom delu.

Fizijatar mi je sada promenio terapiju uveo laser, elektroflorezu i standardno led i vezbe.

Smem li i led da koristim obzirom da je upala u pitanju, da bih se resila ovog otoka?

Nadam se da ce se sve srediti :D, a Vama jos jednom hvala na odgovoru

Pozdrav :D
terapeut
Aktivan član
Aktivan član
Pridružio se: Uto Dec 05, 2006 7:05 pm

Post od terapeut »

she napisao:Hvala Veljko puno na odgovoru :D

Ortoped mi je prepisao fizikalnu, a ako ona ne da rezultata da bi se izvrsila intervencija, ali nije precizirao kakva, sada mi je po Vasem objasnjenju jasnije.

... indiferentne :) struje

Smem li i led da koristim obzirom da je upala u pitanju, da bih se resila ovog otoka?

Nadam se da ce se sve srediti :D, a Vama jos jednom hvala na odgovoru

Pozdrav :D
Struje su interferentne(indiferentne-nezainteresovane),a led koristite slobodno jer jedino on moze da umanji upalni proces i da vam smanji otok.Otok mozete smanjiti i kineziotejpingom on se u slucaju otoka kolena odlicno pokazao.Pozdrav
she
Novi član
Novi član

Post od she »

Hvala puno na odgovoru :D

Pozdrav
Odgovori