Operacija kolena - koliko traje oporavak

Deo Foruma za sva pitanja iz oblasti oboljenja, traumatskih stanja, tumorskih procesa na koštanom sistemu. Diskusije o ortopedskim hirurškim stanjima, degenerativnom reumatizmu, akutnim i hroničnim oboljenjima koštanog ili zglobnog dela lokomotornog aparata. Saveti o primeni fizikalnih procedura i kineziterapije.

Moderatori: ModeratA, moderato, vlada99

Odgovori
Jevdokija
Novi član
Novi član
Pridružio se: Pon Maj 19, 2008 3:46 am
Koliki je zbir brojeva cetiri i pet: 5

Operacija kolena - koliko traje oporavak

Post od Jevdokija »

Moja svekrva odavno ima problema sa kolenima. Radila je teske poslove i to je ostavilo danak koji placa sada.
Da narodski kazem, hrskavica joj se izlizala i to trenje zglobova proizvodi bol.
Pokusala je da se leci raznim metodama, masti, tablete, injekcije direktno u kolena, banjska terapija i sl.
Sve je to pomagalo ranije, ali vise ne pomaze. Jaki bolovi su konsantni u jednom kolenu, a poceli su da se javalju i u drugom.
Jos ranije joj je predlagana operacija koju je ona izbegavala, ostavljajuci to kao krajnju mogucnost.
Ali izgleda da je dosao i taj cas, jer jednostavno je non - stop boli, sve se teze krece, a nista od lekova ne pomaze.
Da li je neko operisao kolena i moze li da iznese svoja iskustva ?
Mog muza i mene narocito zanima postoperativni tok, tj. koliko traje i kada je pacijent sposoban da se krece bar po kuci, ode do toaleta i sl.
Da li se pacijenti posle operacije salju na rehabilitaciju u banju, sto bi bilo normalno.
Ona zivi u drugom gradu, nema nikog bliskog ko bi je negovao, mi, oboje radimo, imamo malu decu i nemoguce je da joj neko od nas posveti vreme.
Jedino resenje bi bilo da se plati medicinska sestra, a kako niko od nas nije pri parama, a znamo koliko je to skupo zanima nas ovo sto sam vec gore pitala, koliko je potrebno da pacijent "profunkcionise" i da moze da obavlja osnovne potrebe, barem u kuci ?
Molim vas da nam odgovorite, jako smo zabrinuti, a bolovi su sve veci, pa zelimo da znamo sta ceka nju, a i nas, i kako najboje da joj pomognemo?
Hvala vam unapred.
Veljko Jovanovic
Stalni član
Stalni član
Pridružio se: Čet Mar 03, 2005 11:42 pm
Kontakt:

Post od Veljko Jovanovic »

Sve zavisi od toga koja je operacija planirana. Duzina oporavka se razlikuje zavisno od vrste uradjene operacije. Ako je vasa svekrva bila na pregledu kod ortopeda i ako joj je predlozena operacija, verovatno je napisano u nalazu i kakava se operacija planira.
Jevdokija
Novi član
Novi član
Pridružio se: Pon Maj 19, 2008 3:46 am

Post od Jevdokija »

Hvala na odgovoru, ne znam detelje, jer se povremeno cujemo telefonom, a nisam videla ni nalaze.
Uskoro planiramo da je posetimo, razgovaramo sa njom, pa ce nam, valjda, stvari biti jasnije.
rulb
Novi član
Novi član
Pridružio se: Pet Jun 27, 2008 1:33 pm

Post od rulb »

Pozdrav, ja sam novi na forumu.

Imam slican slucaj kao Jevdokija. Moj otac već godinama ima problem sa kolenima, tj. „otisla” mu hrskavica. Ne boli ga toliko, koliko mu prilično otezava kretanje, a eventualni bol sprečava diklofenakom. Međutim, prošle godine je imao bolove, te je izborio da dobije uput za „Banjicu”, da bude stavljen na listu cekanja za protezu levog kolena, znajuci da će verovatno cekati oko godinu dana, kada će mu se i stanje pogorsati. Primljen je tada kod dr Ganica. Preporucena je zamena hrskavice vestackom casicom (sluzb.sifra dijagnozaje m-17).

Pre nekog vremena je dobio poziv sa klinike.Međutim, on se još uvek relativno stabilno kreće, mada vrlo teško (ima 80 godina). Isao je na preglede, krvna slika je ok, samo mali problem sa prostatom.

E sad, šta hoću da pitam: vecina ljudi odgovara moga oca i mene od operacije, govoreci da je bolje da „taljiga” dokle može, zbog rizicnosti hirurskog zahvata i dugog vremena oporavka.

Ima li neko slično iskustvo sa svojim bliznjima, ili je čuo neke slične primere,kako su se oni odlucili i koliko dugo je trajala rehabilitacija.

I jos nesto, da li operise isti doktor koji je pacijenta prvi put primio na pregled?

Unapred hvala.
Odgovori