Vakcina protiv HPV-a ?

Seksualno prenosiva oboljenja i sva pitanja o njima na jednom mestu. Pitajte, savetujte, naučite ili edukujte o tegobama izazvanim polim bolestima. Naučite kako se zaštititi od seksualno prenosivih oboljenja i kako ih prepoznati.

Moderatori: moderato, vlada99

Odgovori
Mr.No
Stalni član
Stalni  član
Pridružio se: Uto Jan 18, 2005 9:41 pm
Koliki je zbir brojeva cetiri i pet: 5

Vakcina protiv HPV-a ?

Post od Mr.No »

Da li neko zna da li i gde može da se kupi vakcina protiv HPV-a?
Treba jednoj mojoj prijateljici kojoj je dijagnostikovan karcinom grlića materice uzrokovan HPV-om. Lekari su rekli da bi vakcina možda mogla da pomogne ali ne može nigde da je nađe!
nenadns
Aktivan član
Aktivan član
Pridružio se: Čet Avg 04, 2005 5:26 pm
Koliki je zbir brojeva cetiri i pet: 5

...

Post od nenadns »

mislim da je kod nas jos uvek ni nema. A takodje, ne verujem da bi joj nesto pomogla, vakcina je pre svega za osobe koje nisu bile u dodiru sa hpv-om
veki974
Novi član
Novi član
Pridružio se: Uto Okt 23, 2007 1:35 pm

Post od veki974 »

Vakcinu protiv HPV mogu primati samo devojke koje jos nisu imale seksualan odnos!
alice75
Novi član
Novi član
Pridružio se: Čet Okt 25, 2007 12:06 pm

Post od alice75 »

Za one koje ne znaju! Vakcina Gardasil se vec odavno primenjuju u svetu,a odskoro i kod nas.Daje se u tri doze, u razmaku od tri meseca.Mislim da kosta oko 9.000 din.(jedna doza).Mogu je dobiti naravno devojcice,devojke koje nisu jos imale seksualne odnose; mogu je dobiti zene koje su seksualno aktivne a da nisu bile zarazene HPV virusom,i primenjuje se kao terapija, ako je kod pacijentkinje ustanovljen karcinom na grlicu materice.
HPV
Novi član
Novi član
Pridružio se: Sre Jun 25, 2008 1:17 pm

Re: ...

Post od HPV »

nenadns napisao:A takodje, ne verujem da bi joj nesto pomogla, vakcina je pre svega za osobe koje nisu bile u dodiru sa hpv-om
NETAČNO! Postoji više vrsta HPV pa čak i ako žena već ima jednu ili više vrsta virusa vakcina će je zaštititi od preostalih vrsta!
nenadns napisao:Vakcinu protiv HPV mogu primati samo devojke koje jos nisu imale seksualan odnos!
POTPUNO NETAČNO! Puštanje vakcine na tržište u SAD, FDA je odobrila za sada u rasponu od 9 do 26 godina i to samo zato što američki zakon uslovljava da vakcina bude široko testirana na određenom starosnom dobu što a testirana je upravo na populaciji od 9 do 26 godina!

Kao što sam napisao i u prvoj replici imanje seksualnog odnosa apsolutno nema nikave veze sa dejstvom vakcine! Ukoliko osoba nije inficirana ni jednim od nekoliko vrsta HPV može imati iza sebe višegodišnje seksualno iskustvo i biti potpuno zaštićena vakcinom protiv HPV.

Nije mi jasno ko je i zašto nalupetao toliko neistina u domaćim medijima a oni se kao što i vecina postova na ovom forumu prezentuju u frazi tipa "vakcina je samo za nevine devojke ne starije od 26 godina". Potpuno i dezinformisanje javnosti iz meni nepoznatih razloga. Znajući koliko je trulo ovo društvo mogu da sumljam na sve od čistog diletantizma u vidu lošeg prevoda do uticaja nekog velikog uvoznika ili proizvođača citostatika.

http://www.cdc.gov/std/Hpv/STDFact-HPV- ... tm#hpvvac1
donka
Aktivan član
Aktivan član
Pridružio se: Pet Feb 09, 2007 6:10 pm

Re: ...

Post od donka »

HPV napisao: Nije mi jasno ko je i zašto nalupetao toliko neistina u domaćim medijima a oni se kao što i vecina postova na ovom forumu prezentuju u frazi tipa "vakcina je samo za nevine devojke ne starije od 26 godina". Potpuno i dezinformisanje javnosti iz meni nepoznatih razloga. Znajući koliko je trulo ovo društvo mogu da sumljam na sve od čistog diletantizma u vidu lošeg prevoda do uticaja nekog velikog uvoznika ili proizvođača citostatika.

http://www.cdc.gov/std/Hpv/STDFact-HPV- ... tm#hpvvac1
Dok kod nas jeste svejedno i koliko godina zena ima i da li je vec imala seksualne odnose (jer vakcinu placa iz svog dzepa) tamo gde troskove pokriva zdravstveno osiguranje ima smisla odrediti neki limit, jer drzava nece da baca pare uzalud! Tako da ne sumnjam da se u Americi a i drugde vakcina daje devojcicama od 9 i zenama do 26 godina koje nisu stupale u seksualne odnose.
Odgovori