antitela-trudnoca

Odgovori na sva pitanja vezana za laboratorijske analize i rezultate istih. Tumačenje nalaza krvnne slike, sedimentacije, leukocitarne formule, urinokulture, spermograma, ginekoloških testova ili specijalizovanih krvnih analiza.

Moderatori: moderato, vlada99, Dr Mita

Odgovori
spy
Aktivan član
Aktivan član
Pridružio se: Pon Maj 07, 2007 10:58 pm

antitela-trudnoca

Post od spy »

Ja sam rh- a suprug rh+ i iz tog razloga vadila sam krv za antitela i u rezultatu pise ANTITELA NISU PRISUTNA.Da li je to dobar rezultat?Da napomenem da sam u 9. nedelji trudnoce.Molila bih sve one koji se razumeju da mi pojasne (dok ne odem na kontrolu)!Hvala!
Korisnikov avatar
severus
Stalni član
Stalni član
Pridružio se: Uto Sep 25, 2007 7:47 pm

Post od severus »

Posto nemate Rh antigen a suprug ga ima postoji mogucnost da se na njega senzibilisete.Bez dileme plod je Rh+ jer se Rh nasledjuje dominantno i mozete se senzibilisati na njegu u toku porodjaja. Vazno pitanje da li je ovo prva trudnoca i da li je bilo pobacaja??.Inace obzirom da antitela na Rh nisu prisutna ne bi trebalo da bude nikakvih komplikacija u trodnoci a posle porodjaja cete primiti Anti Rh imunoglobulin,jer antitela protiv Rh u sledecoj trudnoci mogu da izazovu fetalnu eritroblastozu.
boboneon
Novi član
Novi član
Pridružio se: Čet Jan 24, 2008 5:02 pm

Post od boboneon »

Samo jedna mala ispravka. Sansa da je plod rh- je najmanje 25 procenata, jer takodje moze biti homozigot --. Dakle, postoji verovatnoca da beba bude negativna, sto ce se znati nakon porodjaja, i ako jeste, nije neophodan rogam. Naravno, bitno je redovno raditi kontrole antitela tokom trudnoce. Pozdrav...
sanjasanjuska
Novi član
Novi član
Pridružio se: Pon Jun 16, 2008 4:12 pm

Post od sanjasanjuska »

Ja sam B-,a moj muz A+.Sad hocemo bebu,ali ja sam preplasena zbog mogucih komplikacija zato sto sam pre sedam godina imala namerni pobacaj,i to u 16-toj nedelji trudnoce.Moj tadasnji decko je je takodje A+,a ja posle intervencije nisam dobila Rogham jer nisam ni znala da treba da ga dobijem,a doktori to nisu ni pomenuli.
Uzasno sam zabrinuta,i mnogo me to opterecuje.Ne mislim ni na sta drugo.
Sta se sad desava i da li moze da se bilo sta ucini da bi ja dobila zdravu i lepu bebu?Da li postoji opasnost od spontanih pobacaja kao posledice RH neslaganja?

Uplasena
eehlya
Novi član
Novi član
Pridružio se: Ned Jan 13, 2008 4:49 pm

Kada kontrolisati antitela u DRUGOJ trudnoci?

Post od eehlya »

U 6. sam nedelji druge trudnoce. Prva je prosla bez stvaranja antitela, a kako je dete rodjeno Rh pozitivno primila sam Rogham. Pored toga primila sam Rogham jos tri puta (zbog amniocenteze i dva nezeljena abortusa), sto, predpostavljam, povecava rizik u ovoj sad trudnoci u kojoj sam (DA LI ?). Zanima me u kojoj nedelji trudnoce bih trebala da pocnem da kontrolisem pojavu antitela u krvi i kojim ritmom? Da li se kontrole sastoje samo od antiglobulinskog testa ili od jos neceg?
Odgovori