objasnjenje dijagnoze (cistoskopija, radiorenografija)

Pravo mesto za diskusije u vezi sa urinarnim traktom i zdravljem muških polnih organa. Podelite svoje tegobe, pitanja, savete, dileme sa urolozima, seksolozima i lekarima opšte prakse.

Moderatori: moderato, admin, vlada99, Dr.VinkaVukotic, Vragolasta Amfibija

Odgovori
NikolaSam
Novi član
Novi član
Pridružio se: Pet Sep 09, 2005 4:51 pm

objasnjenje dijagnoze (cistoskopija, radiorenografija)

Post od NikolaSam »

Molim vas za objasnjenje sledecih nalaza:
Cistoskopija besike:prostaticna uretra produzena, vrat besike izdignut zidovi bez prolif procesalipom vel zrna kukuruza na vratu besike. Desni orificijum edematozan, levi uredan, mikcije bistre.
Radiorenograafija bubrega:Krivulja levog bubrega je pravilna. Krivulja desnog bubrega je sa nesto nizom vaskularnom, normalnom sekretornom fazom i lako sporijom, potunom eliminacijom radiofarmaka u toku 25 min.
Kod cistoskopije besike posebno me zabrinjava konstatacija «procesalipom vel zrna kukuruza na vratu besike», a takodje na razumem sta znaci « desni orificijum edematoazan».
Kod radiorenograma bubrega me intresuje sta je potrbno da se dalje uradi radi otklanjanja uocenih nedostataka dok desnog bubrega. Posebno sta je to IVP ili IVU i dali se prilikom radioloskog uzimanja IVP-a odnosno IVU-a, koje se vrsi pod opstom anestezijim, vrsi neka intervencija i kakva?
Hektor_bgd
Aktivan član
Aktivan član
Pridružio se: Sub Dec 11, 2004 1:09 am
Koliki je zbir brojeva cetiri i pet: 5

Post od Hektor_bgd »

Ne znam odkud ti to da se IVU i IVP rade pod opstom anestezijom?! Znacenje je IntraVenska Urografija/Pijelografija. Posle ubrizgavanja kontrasta u venu vrsi se rendgensko snimanje stomaka(urotrakta) posle odredjenih vremenskih intervala. Jedina neprijatnost je zategnuta manzetna koja drzi dve kesice iznad prepona dok lezis na stolu za snimanje. Znaci tu nema nikakvog bola pa ni potrebe za bilo kakvom anestezijom.
Taj lipom sam po sebi je binigna stvar ne znam da li bi trebalo da pravi neke probleme u m.besici.
To sto je lako sporija potpuna eliminacija radiofarmaka sa desne strane mislim da moze biti zbog tog edematoznog takodje desnog orificijuma. Zasto je edematozan trebalo bi da se vidi.
Zasto si uopste sve to radio?
Sapienti sat!
Odgovori