Synovitis

Deo Foruma za sva pitanja iz oblasti oboljenja, traumatskih stanja, tumorskih procesa na koštanom sistemu. Diskusije o ortopedskim hirurškim stanjima, degenerativnom reumatizmu, akutnim i hroničnim oboljenjima koštanog ili zglobnog dela lokomotornog aparata. Saveti o primeni fizikalnih procedura i kineziterapije.

Moderatori: ModeratA, moderato, vlada99

Odgovori
Ana*
Novi član
Novi član
Pridružio se: Uto Jun 17, 2008 2:15 pm

Synovitis

Post od Ana* »

Zamolila bih vas za objasnjenje dijagnoze "Synovitis geni bill. obs Sy Reiter" Znam otprilike sta je to, ali obzirom da nasi lekari nemaju strpljenja za detaljno objasnjenje, zamolila bih vas za odgovor. Zanima me sta je uzrocnik, kakve su posledice, koja je terapija i kakve su sanse za potpuni oporavak. Imam problema sa oba kolena, natecena su i slaba je pokretljivost. Ovaj problem mi je od devete godine (sada imam 26), ali mi se stanje posle izvesnog vremena smiri, pa nakon par godina ponovo mi se pogorsa i sve tako u krug. Tek sada, posle 17 godina, su uspeli da mi daju dijagnozu, tako da se ranije nisam lecila. Hvala unapred!
Korisnikov avatar
thomson
Novi član
Novi član
Pridružio se: Pet Apr 27, 2007 1:17 pm

Post od thomson »

Obzirom da Vam niko od kolega reumatologa nije odgovorio, pokušaću ja.
Vaše pitanje zahteva jako obiman odgovor, pa ću probati da ga svedem najbolje što mogu:
Reiterov sindrom je sistemsko reumatsko oboljenje čija etiologija nije dovoljno razjašnjena. Prvi opisi bolesti uglavnom se pripisuju nemačkom lekaru H.Reiteru i Francuzima Fiessingeru i Leroyju, koji su nezavisno gotovo istovremeno, krajem 1916. opisali oboljenje koje se javilo posle dizenterije. Međutim, potpun opis karakterističnih kliničkih znakova, toka i ishoda ovog sindroma dao je engleski lekar B.Brodie 1818.
Oboljenje se javlja posle akutnog, nespecifičnog veneričnog uretritisa ili akutnog kolitisa. Manifestuje se oligoartritisom (upalom više zglobova) pretežno donjih ekstremiteta, konjuktivitisom i promenama na koži (keratoderma blennorrhagicum, keratoderma blennorhagica) i sluznicama (balanitis, stomatitis), s tim da je u Vašem slučaju balanitis isključen 8) .
U toku bolesti mogu se javiti entezitisi, sakroilijačni artritis, spondilitis i recidivirajući iridociklitis.
Otoci kolena koje spominjete su posledica artritisa (koji je i najvažniji znak bolesti) sa stvaranjem velike količine eksudata, tako da u nekim slučajevima može doći do rupture sinovije kolena ili Bakerove ciste i izliva sadržaja između mišića zadnje lože potkolenice sa kliničkom slikom tromboflebitisa.
Niste naveli terapiju koja je prepisana.
Lečenje RS. je veoma kompleksno i dugotrajno, jer je bolešću zahvaćeno više organskih sistema a svaki od njih zahteva specifičnu terapiju, pa bih to radije ovom prilikom ostavio po strani.
Sinovitis je upala zglobne čaure.
Ako sam nešto propustio, biće mi zadovoljstvo da me neko od kolega dopuni ili ispravi :oops: .
Ana*
Novi član
Novi član
Pridružio se: Uto Jun 17, 2008 2:15 pm

Post od Ana* »

Hvala najlepse! Malo mi jeste jasnije, ali ima toliko medicinskih izraza da je prosto nemoguce sve razumeti ako se ne bavite medicinom. Terapija mi jos uvek nije prepisana jer cekam jos neke rezultate koji ce biti gotovi sledece nedelje. Samo se nadam da su mi napokon nasli pravu dijagnozu i da cu uspeti da se nakon 17 godina izlecim i normalno funkcionisem.
Odgovori