hron.artritis ili upala vez.tkiva-nenormalno brzo napreduje!

Deo Foruma za sva pitanja iz oblasti oboljenja, traumatskih stanja, tumorskih procesa na koštanom sistemu. Diskusije o ortopedskim hirurškim stanjima, degenerativnom reumatizmu, akutnim i hroničnim oboljenjima koštanog ili zglobnog dela lokomotornog aparata. Saveti o primeni fizikalnih procedura i kineziterapije.

Moderatori: ModeratA, moderato, vlada99

Odgovori
puzla
Novi član
Novi član
Pridružio se: Sub Jun 10, 2006 4:03 pm

hron.artritis ili upala vez.tkiva-nenormalno brzo napreduje!

Post od puzla »

Treba mi savet za majku. Pre 5 godina na domalom prstu na nozi javio se bezbolan i tvrd otok, prvo na jednoj, nesto kasnije i na drugoj nozi. snimano je na rengen ali nista nije uoceno. Nesto kasnije javili su se i prvi bolovi, na tim mestima. Majka je te natekle prste uvijala u kupus, koji joj je kako kaze smanjivao bol, ali otok je evo i dan danas isti. U protekle dve godine otoci i bolovi su krenuli da se javljaju i na rukama, uglavnom srednji i domali prsti na rukama. Otoci su isti, ali bolovi sve veci. Na srednjem zglobu ovih prstiju javile su se kao kese koje nisu mnogo tvrde ali ni mnogo mekane. Lekari kazu da je rec o hronicnom artritisu, a spominje se i upala vezivnog tkiva. Majka je pila neke lekove za reomu, ali je nakon dijagnostikovanja helikobakterije u zeludcu sa njima prestala jer su izuzetno jaki za zeludac, sada je na terapiji metatreksat cini mi se koji se pije valjada jednom nedeljno. Medjutim u pocetku je kaze osetila malo smanjenje bolova, a juce je na primer toliki otok imala na rukama da su joj suze same isle. Bila je kod neke doktorke ruskinje u beogradu, koja joj je dala neku zmijsku mast i jos neke cajeve da pije ali ne oseca poboljsanje. Ono sto je zanimljivo, kada je noge uvijala preko noci u krompir, mnogo je lakse hodala narednog dana i kao da je nadutost stopala bila manja, prilikom skidanja te obloge sirov krompir se verujte mi pretvori u cips, toliko se osusi da je to neverovatno. i jos da dodam prija joj konjski zeleni gel, ali to nije resenje. O cemu se zapravo ovde radi, artritis ili upala vezivnog tkiva, kako da joj pomognem, nekako sve brzo napreduje, a neki doktori joj savetuju uzimanje terapiskog zlata, dal nije rano za to. Majka je 55. godiste, a do pre desetak godina nije imala naznake ove bolesti.
puzla
Novi član
Novi član

Post od puzla »

i da zaboravih da kazem, sada jedan prst na ruci tesko savija, a kada ga savije, jos teze ga ispravi i kao da kvrcne prilikom ispravljanja. Postojili li neki preparat da se ovo stanje bar uspori i da se bolovi smanje !! Unapred hvala, uplasena i zabrinuta cerka
Veljko Jovanovic
Stalni član
Stalni član
Pridružio se: Čet Mar 03, 2005 11:42 pm
Koliki je zbir brojeva cetiri i pet: 5
Kontakt:

Post od Veljko Jovanovic »

S obzirom na lekove koje pominjete (metotreksat, soli zlata) verovatno se radi o reumatoidnom artritisu. Na drugim postovima je opsirno pisano o ovoj bolesti tako da mozete da procitate detaljnije. Reumatoidni artritis spada u sistemske zapaljenske bolesti vezivnog tkiva. Sto se tice lecenja, ono je u domenu reumatologa, a ortopedi se ukljucuju kad se proceni da je potrebna neka operacija.
puzla
Novi član
Novi član

Post od puzla »

cini mi se da doktori ne mogu da se odluce dal je reumatoidni artritis ili upala vezivnog tkiva, takav se utisak stvara, svako kaze drugacije. Citala sam i druge postove, a moze li u ovom slucaju da pomogne preparat Geladrink forte, za koji sam mogla saznati na drugim postovima.
I kakvo je dejstvo Gelafasta, postoji i on bar sam videla sinoc u reklami, po cemu se razlikuje i da li se uopste razlikuje od Geladrinka
Veljko Jovanovic
Stalni član
Stalni član
Pridružio se: Čet Mar 03, 2005 11:42 pm
Koliki je zbir brojeva cetiri i pet: 5
Kontakt:

Post od Veljko Jovanovic »

O Gelafastu sam nasao samo link na (cini mi se) poljskom
http://szukaj.gazeta.pl/szukaj/0,52000. ... c&forum=22

Sistemske zapaljenske bolesti vezivnog tkiva, u koje spada i reumatoidni artritis, cini grupa bolesti koje su slicne po klinickom toku, po tegobama, po organima koje zahvataju... Za detalje ipak treba da konsultujete reumatologa.

Sto se tice lekova za "obnavljanje" hrskavice, i sebi samom sam dosadio ponavljajuci da u regularnoj medisinskoj literaturi jos nema potvrda o njihovoj efikasnosti. Neki pacijenti kazu da im je bolje, neki kazu da su bacili pare...
puzla
Novi član
Novi član

Post od puzla »

veljko hvala, ako nekog interesuje u privatnim apotekama Geladrink je oko 2 hiljade dinara, a ono cemu sam se zgrozila u drzavnoj apoteci farmaceut nije ni znao o cemu pricam, rekla mi je - a videla sam to sinoc na pinku reklamiraju i odmahnula rkom !!. E to kad mi je rekla prebledela sam, neverovatno, pa da li je moguce da ti nasi dragi zdravstveni radnici, cast pojedincima, ne edukuju se malo iskustvima drugih ljudi, ne pretrazuju forume, ne saznaju novitete, strasno !!! Pacijent treba da informise zdravstvenog radnika, cemu onda da se nadamo !!!
Odgovori