meki zulj

Deo foruma gde možete podeliti svoja pitanja o najvećem ljudskom organu, koži. Kako sačuvati kožu, negovati, kada lečiti kožna oboljenja, kome se obratiti. Posavetujte se o kozmetičkim preparatima i negi kože i kose.

Moderatori: vlada99, mr ph. Silvio, moderato, admin, goranai

Odgovori
zmajcek1
Novi član
Novi član
Pridružio se: Čet Mar 29, 2007 11:12 pm

meki zulj

Post od zmajcek1 »

Postovani,
interesuje me da li postoji ipak neki preparat koji uspesno otklanja meke zuljeve? Naime, na domalom prstu oba stopala pojavili su mi se kako mi je dermatolog rekao meki zuljevi usled neuudobne obuce, medjutim on kaze da tu "leka" nema, da tkivo sada tako raste i da ih nije moguce odstraniti.
ipak, na internetu sam naisla na clanak u kome se kaze:
"Kaloziteti i žuljevi /na prstima ruku ili nogu/

Kaloziteti i žuljevi nastaju zbog pritiska i trenja usled ortopedskih deformacija i nošenja neodgovarajućih cipela. Neke osobe su hereditarno predisponirane za stvaranje kalusnih formacija.

Jedini simptom je bol na pritisak. Na mestima pritiska javlja se hiperkeratotična dobro lokalizovana naslaga kože. Na lateralnoj strani proksimalne porcije četvrtog prsta na nozi javlja se mek žulj kao rezultat pritiska protiv koštane strukture interfalangealnog ugla petog prsta.

Lečenje se sastoji u korekciji abnormalnosti koje u stvari dovodi do trenja i pritiska. Mora se nositi udobna obuća, a ortopedske deformacije je potrebno korigovati. Kaloziteti se otstraniuju mlakim kupkama u vodi ili keratolitičkim sredstvima, kao na primer:

Acid. Salicvl. 4.0
Aceton 4.0
Collodion 15.0

Lokalno namazati svako veče i pokriti ga adhezivnim flasterom. Flaster skinuti izjutra. Ponoviti sve dok se žulj ili kalus ne ukloni."

Interesuje me da li je navedena terapija moguca i uspesna i kod mekih zuljeva.

Hvala.
Odgovori