jednjak?

Diskusije o ORL tj. uho, grlo, nos grani medicine. Sve o anatomiji, fiziologiji u patološkim stanjima uha, grla i nosa. Postavite pitanje ili podelite iskustva i savete o tegobama iz oblasti otorinolaringologije.

Moderatori: moderato, vlada99

Odgovori
oto
Novi član
Novi član
Pridružio se: Pon Mar 13, 2006 12:03 am

jednjak?

Post od oto »

Imam 24 godine. Od pre nekoliko dana javio se problem sa zadahom koji potice iz stomaka. Prekljuce sam izbacio grudvicu, cini mi se hrane, koja je jako neprijatno mirisala i mislim da od toga i potice zadah. Bio sam na pregledu kod ORL-a i prepisala mi je "Daktanol" gel i "Nystatin" tablete, ali to nije pomoglo. Imam utisak da mi se u jednjaku nalaze zaostali parcici i interesuje me da li postoji neki nacin ispiranja istog ili nesto drugo. Nemojte samo reci da odem kod otorinolaringologa, stomatologa ili gastroenterologa molim vas:)
Hvala unapred!
Filip
Aktivan član
Aktivan član
Pridružio se: Ned Dec 04, 2005 11:31 pm

Post od Filip »

Moraš da progutaš kontrast i da te snime rendgenom. Očigledno ti se hrana zadržava negde u jednjaku, možda je neki divertikulum. To je proširenje jednjaka u kome može da se zadržava hrana koja truli i smrdi, mada si mlad za to, ali sve je moguće.
Divertikulumi se ne vide na standardnom pregledu, pa ako doktorki koja te je pregledala nisi napomenuo to sa komadićem hrane, trk opet kod nje.
Daktanol i Nystatin istovremeno je bez veze. Upotrebljavaj samo jedno. Ako nema poboljšanja posle 10ak dana, idi opet kod lekara.
Internet ne sme da bude zamena za posetu lekaru!
oto
Novi član
Novi član

Post od oto »

Zeleo bih prvo da vam se zahvalim, drago mi je da ima bar neko ko moze da kaze nesto o mom problemu. Proslo je dosta vremena otkako sam otvorio temu i u medjuvremenu sam uradio puno toga, da ne nabrajam. Poslednje dve stvari koje sam uradio su rendgen i gastroskopija, posto je i moj doktor (ovog puta privatni) posumnjao na divertikulum. Svi rezultati su ispali u redu, ustanovljeno je samo da mi se vraca hrana iz zeluca. Ostala je misterija odakle se pojavljuju ti parcici hrane, a za neprijatan zadah mi je rekao da ne mislim na to, jer ga verovatno time podsticem... U jednom mahu je pomenuo neke dve, cini mi se, zlezde u gornjem delu vrata koje se s vremena na vreme otvaraju, ali o tome vise nije zeleo nista da komentarise (samo da ne mislim na to i sve ce biti u redu). Moguce je da se one aktiviraju usled pojacanog stresa ili straha, pa luce sekret neprijatnog mirisa ili nesto slicno. Eto, ako ima neko ko zna da kaze nesto vise o tome, bio bih mu zahvalan kad bi to podelio sa nama ovde:)
Filip
Aktivan član
Aktivan član

Post od Filip »

Pa sad da neprijatan zadah podstičeš time što misliš na njega je malo čudna izjava, ali je moguće da si umislio da je zadah tako strašan, a možda i nije. Najbolje kad pomisliš da ti je zadah jak da konsultuješ nekog da proveri da to nije samo tvoje preterivanje.
Ako ti hrana prolazi iz želuca nazad u jednjak, može malo da se popne gore jer jednjak može da se kontrahuje naopako, odozdo nagore (retrogradna peristaltika). Da bi to suzbio, progutaj malo vode kad osetiš da ti je nešto zastalo. Zanima me da li ti osetiš to vraćanje hrane, da li imaš nekad gorušicu? Kakav je tačno bio nalaz na gastroskopiji i rendgenu ?
Ponekad za zadah mogu da budu krivi i pokvareni zubi, paradentoza, "džepovi" u sluzokoži usne duplje... a to sve proverava stomatolog.
Kakve su ti to dve žlezde spomenute ne znam, možda nisi nešto dobro čuo.
Ako si uredno ispitan i uzrok nisu našli, onda ne brini i nosi uvek mentol bombone sa sobom.
oto
Novi član
Novi član

Post od oto »

Da.. krenucu redom. Nije preterivanje, drugi to mnogo bolje osete od mene. Ne osecam cesto vracanje hrane, osim tih parcica koje u poslednje vreme izbacujem mnogo cesce (bar tri puta u toku nedelje) nego ranije (par puta u toku godine). Gorusicu nemam cesto, mada sam je imao kao mladji.
Rendgenoloski nalaz: Pasaza se odvija nesmetano, naobri mukoze pravilni, a peristatika simetricna. Nema epoa kontrasta. Nema hiatus hernije. Zakljucak - nalaz u fiz. granicama.
Gastroskopija: Jednjak, urednog lumena. Piriformni sinusi uredni. Peristaltika jednjaka uredna. Postoji intermitentna Hijatus hernija sa lako hipermicnom sluznicom u epifericnoj ampuli. Sluznica forniksa i korpusa urednog izgleda. Sluznica antruma lako hiperemicna bez defelta epitela. Bulbus i dalje do D3 nalaz uredan. Dg: Hiatus haernia intermitens.
Pa prvo sam otisao kod stomatologa, ali sam sumnjao da nije problem sa ustima, zbog tih parcica hrane. I naravno, mentol bombone ne pomazu jer zadah potice iz zeluca, tj. oseca se i kada disem kroz nos.
Filip
Aktivan član
Aktivan član

Post od Filip »

Da li možeš da prepoznaš od čega su ti komadi hrane i kad si to jeo? Tako bi mogao da zaključiš koliko dugo ti komadići stoje pre nego što ih izbaciš.
Ovaj nalaz je praktično skroz normalan, ta hernija bi mogla a i ne mora da bude uzrok problema. Loš zadah može da se dovede u vezu sa smanjenjem tonusa donjeg stezača (sfinktera) jednjaka tako da dozvoljava da se hrana malo vraća. Da li ti je lekar spominjao refluks sadržaja iz želuca u jednjak?
Da li je sve OK u plućima (da li si pušač, da li iskašljavaš nešto i sl.).
Nekad uzrok lošeg zadaha može da bude i sekret koji se sliva iz nosa, zbog hroničnih problema sa sinusima ili nosem.
Evo jedna od potpunijih lista šta sve može da izazove loš zadah, čisto da ne misliš da je naći uzrok jednostavno, mada uglavnom većina stvari nije opasna. Kod tebe najverovatnije je da jednjak ne "dihtuje" (narodski rečeno) kako treba.

Hrana (luk, kupus i sl.)
Alkohol
Pušenje
Psihogena halitoza - umišljen loš zadah
Prava halitoza (podivljale bakterije u ustima)
Kandida
Pokvareni zubi (karijes, kamenac)
Loša higijena zuba (neredovno pranje ili nepravilno pranje, treba očetkati i jezik)
Zubni apsces i druge infekcije zuba
Upala desni (gingivitisi i paradentoze)
Sindrom suvih usta (disanje na usta, neadekvatna produkcija pluvačke)
Ulceracije (ranice) u ustima
Rak usta
Rak ždrela
Rak grkljana /nemoj da se uplašiš na pregledima koje si imao videlo bi se/
Refluks, Gastroezofagealna refluksna bolest (vraćanje sadržaja iz želuca u jednjak, možda tvoj slučaj)
Upale u grla (upala krajnika, akutna ili hronična, "džepovi" u ždrelu - to su razna udubljenja u kojima hrana može da se zadržava, uglavnom se vidi na RTGu sa kontrastom i gastroskopiji)
Ahalazija (ovo nemaš)
Suženja jednjaka (nemaš ni ovo)
Divertikulumi jednjaka
Stanja nosa i sinusa (razne upale, infekcije i sl)
Slivanje sekreta iza nosa niz zadnji zid ždrela
Razne infekcije respiratornog trakta (apsec pluća, upale pluća, bronhiektazije...)

Ovo ispod nemaš, al ajd da se i to napiše
Poremećaji jetre (neko otužan, sladunjav mirisi)
Dijabetična ketoacidoza (miris na aceton)
Uremija (miris na urin)
Trovanja (arsenik- smrdi na beli luk)
oto
Novi član
Novi član

Post od oto »

Ne znam od cega su ti komadi, zanimljivo je da su uvek iste boje - zuckasti. Najvise podsecaju na bananu, boja je potpuno ista i mekani su. Do juce sam jeo, obavezno, posle jela po jednu. Sad sam presao na jabuke, pa cemo da vidimo ...Inace, lekar nije spominjao refluks, pluca sam isto snimao i ona su u redu, nisam pusac, ali imam pojacano lucenje sekreta pa ga cesto iskasljavam. Hvala vam na listi, tu bi mogli da dodamo jos i moj slucaj :D Mislim da sam od samog pocetka krenuo losim putem, posto je sasvim sigurno da svi problemi poticu od tih komada i ne mogu da verujem da niko ne moze da mi objasni gde se oni zadrzavaju (ne moze bas da se kaze da trazimo iglu u plastu sena). Problem je sasvim konkretan i ocigledno nije prolazna pojava, posto traje vec nekoliko nedelja. Verovatno ostaje jos samo da se pomirim sa tim.
neprilagodjena
Novi član
Novi član
Pridružio se: Pet Maj 26, 2006 11:53 pm
Koliki je zbir brojeva cetiri i pet: 5

.

Post od neprilagodjena »

i meni se nekada desi to sa malim zuckastim komadicem ...ja sam mislila da se hrana mozda zabije iza krajnika koji mi je inace konstantno otecen...........nemam pojima znam samo da je odvratno.......samo meni se to desilo par puta u zivotu...i moram ti priznati da sam se bas "izbedacila"......sada je sve ok.
sto je mnogo mnogo je
minas
Novi član
Novi član
Pridružio se: Uto Okt 03, 2006 3:20 pm
Koliki je zbir brojeva cetiri i pet: 5

poruka za Oto u vezi zadaha iz uasta i kiseline

Post od minas »

Traba da trazite od lekara uput za test na bakteriju 'Helicobacter pylori' koja zivi u zeludcu. Ona izaziva cir i rak u zeludcu i ima razlicite simptome. Neki od simptoma: zadah iz usta, vracanje kiseline, povracanje, slabost celog organizma itd. Rasprostranjena je u celom svetu i mnogi ljudi je imaju. Leci se sa antibioticima
oto
Novi član
Novi član

Post od oto »

Da li ona moze da utice na zadrzavanje hrane?
mitar77
Novi član
Novi član
Pridružio se: Sre Apr 16, 2008 11:54 am

Post od mitar77 »

Imam apsolutno isti problem.

Izbacujem grudvice (u zadnje vreme par puta nedeljno) obicno 1- ili 2. Vrlo su neprijatnog mirisa, belicaste ili zuckasto-zelenkaste boje.

Cesto imam i osecaj da ne mogu da progutam. A prilikom izdisaja na nos mogu ponekad da osetim taj neprijatni miris.

Obicno osetim kada grudvica krene ali ne mogu da definisem da li je iz jednjaka, zeludca ili zdrela.

Help.
Suza BL
Novi član
Novi član
Pridružio se: Sre Maj 28, 2008 2:13 pm

Post od Suza BL »

Ja mislim da je to ipsk iz zdrela, jer da je nesto iz vece dubine, primjetili bi, mozda su krajnici, pa se hrana zadrzava, ali naravno, obavezno kod ljekara, potrazi nekog strucnjaka,...pozzzz :) [/url]
Odgovori