suncokretovo ulje

Saznajte sve o nutritivnim svojstvima namirnica koje koristite, podelite svoja iskustva o popularnim dijetama, preparatima, namirnicama, napicima.

Moderatori: mr ph. Silvio, moderato, admin, vlada99

Odgovori
Korisnikov avatar
razocarana
Aktivan član
Aktivan član
Pridružio se: Pon Mar 03, 2008 11:22 pm
Koliki je zbir brojeva cetiri i pet: 5
Kontakt:

suncokretovo ulje

Post od razocarana »

posto je za mene novo sve u vezi nutricionizma molim vas ako ima nekog da mi pojasni zasto nije dobro koristiti suncokretovo ulje ili isto ali sa omega 3 nego maslinovo ili ulje semenki grozdja????posto imam endometriozu i jako jako sam mrsava isla sam kod nutricioniste i dobila ishranu da se ugojim a da je dobra za endometriozu(da ne napreduje).NE RAZUMEM I MOLIM VAS ZA POMOC!!! :oops:
kada se desi nešto loše ko zna zašto je to dobro!!!
gagi15
Aktivan član
Aktivan član
Pridružio se: Uto Mar 04, 2008 12:49 am

Post od gagi15 »

Ako klasiramo razlicita ulja po kolicini omega 3, omega 6, i vitaminu E:
- Ulje od kolze je siromasno u omega 6, bogato u omega 3, i u vitaminu E
- Ulje od kukuruza je bogato u omega 6, siromasno u omega 3, bogato u vitaminu E
- Orahovo ulje je bogato i u omega 3 i u omega 6, siromasno u vitaminu E.
- Ulje od lesnika, siromasno i u omega 6 i omega 3, ali sadrzi mnogo vitamina E.
- Maslinovo ulje je siromasno i u omega 3, i omega 6, i vitaminu E.
- Od grozdja, bogato u omega 6, oskudno u omega 3, bogato u vitaminu E.
- Od soje, bogato u omega 6 i omega 3, siromasno u vit. E
- Od suncokreta, bogato u omega 6, siromasno u omega 3, bogato u vit.E.

Naravno zdravim osobama se preporucuje da variraju, menjaju cesto ulja kako bi optimalno doprineli organizmu sve potrebne substance, koja razna ulja sadrze.

Osobama sa endometriozom savetuje se koriscenje ulja sa sto vise omega 3. Zbog toga ulje od suncokreta nije idealno (ili koristiti isto "obogaceno" sa omega 3).
Nadam se da sam vam bila od pomoci. Pozdrav!
Korisnikov avatar
razocarana
Aktivan član
Aktivan član
Pridružio se: Pon Mar 03, 2008 11:22 pm
Koliki je zbir brojeva cetiri i pet: 5
Kontakt:

Post od razocarana »

Hvala ti puno na objasnjenju meni je bilo cudno zasto mi je nutricionista insistirala da ne koristim sucokretovo ulje kada postoji i sa omega 3 jeftinije je od maslinovog i od ulja semenki grozdja(izvrsno ulje samo skupo).hvala jos jednom na odgovoru!!!
kada se desi nešto loše ko zna zašto je to dobro!!!
Odgovori