krckanje u vratnom dijelu kicme

Deo Foruma za sva pitanja iz oblasti oboljenja, traumatskih stanja, tumorskih procesa na koštanom sistemu. Diskusije o ortopedskim hirurškim stanjima, degenerativnom reumatizmu, akutnim i hroničnim oboljenjima koštanog ili zglobnog dela lokomotornog aparata. Saveti o primeni fizikalnih procedura i kineziterapije.

Moderatori: ModeratA, moderato, vlada99

Odgovori
Živomir
Novi član
Novi član
Pridružio se: Uto Apr 08, 2008 9:08 am
Koliki je zbir brojeva cetiri i pet: 5

krckanje u vratnom dijelu kicme

Post od Živomir »

Postovani,

ne znam da li je ova tema vec pokretana, ali prije otprilike dvije sedmice sam osjetio da mi se u vratnom dijelu kicme pojavljuje krckanje kad se vrat pokrece.
Takodje, kada lezim krckanje je prisutno i to u ritmu disanja, pretpostavljam i da se tada vratni dio kicme lagano pomjera.
Prije nekolio godina sam radio rtg ovog dijela kicme zbog suma u usima i tada mi je ustanovljen pocetak spondiloze kao i unkartroze, a na vratnom pršljenu C5 konstatovan je jedan manji spondilofit.
Medjutim, do prije navedenog vremena nisam imao nikakvih problema sa vratnom kicmom.
Nesto slicno mi se pocelo desavati i sa koljenom lijeve noge, prilikom sagibanja u koljenima cujem izuzetno jako krckanje, ali pored toga nemam dodatne tegobe.
Mozete li mi molim Vas reci o cemu se radi i da li bi eventualno trebalo nesto preduzeti po ovom pitanju? Moze li se ovo krckanje smanjiti barem u vratnom dijelu?
Mnogo hvala.
Korisnikov avatar
tamaraft
Stalni član
Stalni član
Pridružio se: Uto Mar 25, 2008 1:32 pm

Post od tamaraft »

eh svo to krckanje je posledica te spondiloze koja vam je i dijagnostikovana tj okoshtavanja vratnog dela kichme, to mozete samo kontrolisati i usporavati vezbama i fizikalnim procedurama ali ne mozete i zausatviti ceo proces!

nadjite najudobniji jastuk, probajte onaj od heljdinih ljuspica...

a koleno je isto tako pochelo da okochtava tj javlajju se artritichne promene, treba da vodite rachuna da ne povecavate telesnu tezinu i da se odratite trapeutu koji ce vam pokazati vezbe za jachanje mishica koji ce nositi tezinu tela kako ona ne bi opterecivala koleni zglob!
Zdravlje je stanje potpunog telesnog (fizičkog), duševnog (psihičkog) i socijalnog blagostanja, a ne samo odsustvo bolesti i iznemoglosti.
Živomir
Novi član
Novi član

Post od Živomir »

Hvala na odgovoru.
Znači, situacija nije baš sjajna :-?
Šta da se radi, nego, da li to znači da će u neka doba doći do potpunog okoštavnja tih dijelova koji su uhvaćeni započetim procesom?
Čudno je da u tim područjima tijela ne osjećam nikakve bolove?
Pozdrav!
Korisnikov avatar
tamaraft
Stalni član
Stalni član

Post od tamaraft »

shto znachi da ste u pochetnom stadijumu i da sada ako pochnete sa vezbama necete imati problema kasnije!

uput pa u sokobanjsku da vam se pokazu vezbe za vratni deo kichne i prevenciju artritichnih promena!

:)
Zdravlje je stanje potpunog telesnog (fizičkog), duševnog (psihičkog) i socijalnog blagostanja, a ne samo odsustvo bolesti i iznemoglosti.
Živomir
Novi član
Novi član

Post od Živomir »

Ok,
može li se to krckanje nekako elimisati? :D
Nije problem kad se krećem, jedino kad ležim, malo je teže namjestiti se a da se sa udahom i izdahom ne čuje krc, krc, krc...
Još jednom hvala!
Korisnikov avatar
tamaraft
Stalni član
Stalni član

Post od tamaraft »

pa eliminisace se tako shto se mishici oko vratnog dela kichme da se ojachaju!

ako niste skoro radili analize, odradite, snimite opet vratni deo kichme mozda su promene znatno napredovale ili nebitno, ali da se vidi u kom je stanju sada kichma!
pa sa dijagnozom na terapije i vezbe!
Živomir
Novi član
Novi član

Post od Živomir »

Važi,
možete li mi još samo reći da li ovo govorite iz ličnog iskustva ili Vam je ovo o čemu pričamo struka (ljekarska)?
Korisnikov avatar
tamaraft
Stalni član
Stalni član

Post od tamaraft »

fizioterapeut!
Živomir
Novi član
Novi član

Post od Živomir »

hvala na svemu i pozdrav!
medi
Aktivan član
Aktivan član
Pridružio se: Čet Mar 22, 2007 9:44 pm

Post od medi »

Mozda bi vam pomogao anatomski jastuk.
Moja sestra je u saobracajnoj nesreci povredila vrat i dr joj je preporucio ovaj jastuk
http://www.tropico-plus.com/dodatni-aso ... o/?lang=hr

Preporodila se otkad ga koristi. Uopste nema nikakvog pritiska na vrat tokom spavanja.
pacovchica
Novi član
Novi član
Pridružio se: Pet Feb 29, 2008 10:11 am

Post od pacovchica »

Postovani,

imam 23 godine i od pre nekoliko meseci pocela sam da krckam, u predelu ledja, ruku i kolena. Ne osecam nikakve bolove, cak sta vise, pocela sam da se smejem sama sebi kada prisutni u mom drustvu kazu - opet pucas.
Deluje smesno, ali pocela sam da se brinem za svoje zdravlje. Imam krivu kicmu (skoliozu) koja mi je otkrivena jos u mladjim danima, radila sam vezbe, nosila pojas i - nikakvih promena nije bilo. Pomislila sam da je uzrok mozda i nedovoljan uzrok unosenja kalcijuma, jer ne pijem mleko.
Molim vas da mi pomognete.
Korisnikov avatar
tamaraft
Stalni član
Stalni član

Post od tamaraft »

ako nema nikakvih poremecaja funkcije i bola prestani da mislish o tome i prihvati to kako normalu!

:)

ako bash hocesh idi uradi RT vratnog del akichme pa da budesh sigurna da nema nekih degenerativnih promena i to je to!

i to shto ne pijesh mleko je jako glupo osim ako nije zbog alergije!
Odgovori