Dva pitanja...

Deo Foruma za sva pitanja iz oblasti oboljenja, traumatskih stanja, tumorskih procesa na koštanom sistemu. Diskusije o ortopedskim hirurškim stanjima, degenerativnom reumatizmu, akutnim i hroničnim oboljenjima koštanog ili zglobnog dela lokomotornog aparata. Saveti o primeni fizikalnih procedura i kineziterapije.

Moderatori: ModeratA, moderato, vlada99

Odgovori
misur
Aktivan član
Aktivan član
Pridružio se: Sre Mar 07, 2007 9:23 pm

Dva pitanja...

Post od misur »

Pozdrav!

Imam dva pitanja. Prvo, vec duze vreme u nazad, mozda 5 ili 10 godina, ne znam ni sam tacno, cujem specifican zvuk u kolenu prilikom savijanja. Mozda bi najpriblizniji opis zvuka bio zvuk slican hodanju po sljunku. Naravno, daleko tisi i kud i kamo priguseniji. Pritom nemam ni najmanji bol u kolenu, ni prilikom trcanja, igranja kosarke, nosenja bilo kakvog tereta i sl. Zvuk ne cujem pri normalnom hodanju, ali ga cujem kada uradim cucanj, hodam uz stepenice ili sl., dakle kada je koleno pod nekih 120 stepeni. Dakle, pitanje je, da li je zvuk znak bilo kakvog ostecenja hrskavice, casice ili neceg treceg, da li treba da budem zabrinut i da se obratim lekaru? Eh da, imam 26. godina, 186cm i 84kg.

Drugo pitanje je vezano za cukljeve. Zbog njega prvenstveno i pisem. Naime, jos kao petogodisnjak sam isao na vezbe radi korigovanja ravnih tabana i za prevenciju deformiteta kicme. To je bilo dosta uspesno, sada nemam ravne tabane niti bilo kakav deformitet kicme. Ne znam da li je povezano, moguce, ali sada imam izrazene cukljeve na oba stopala, pogotovo desnom. Nemam bolove i standardna obuca mi ne pravi probleme, ali znam da su cukljevi deformitet koji se vremenom samo pogorsava. Pitanje je da li postoji nacin da se deluje preventivno, tj. da se spreci dalje uvecavanje cukljeva? Sem prostrane obuce, da li i koja ortopedska pomagala bi ste mogli da preporucite? I jos, kada smatrate da je pravi trenutak za operaciju cukljeva i kakvo je, uopste, vase misljenje o tome?

Hvala!
Korisnikov avatar
tamaraft
Stalni član
Stalni član
Pridružio se: Uto Mar 25, 2008 1:32 pm
Koliki je zbir brojeva cetiri i pet: 5

Post od tamaraft »

Prvo to shto chujete najverovatnije su krepitacije, zvuchni signali oshtecenja hrskavce kolenog zgloba, njih mozete imati a bez ikakvih pojava boloa, mislim da krepitacije ima svaka osoba na ovom svetu!
Chak i aktivni sportisti!

A nastaju, eh, otreprecenje, noshenje velikish tezina, treniranje sa velikim tezinama, treninzi koji nisu dobro dozirani prema tvojoj konstituciji, slaba muskulatura koja odrzava koleni zglob, slabost ligamenata kolena, zatim degenerativne promene, starost takodje proces koji odnosi sa sobom vodu pa manja kolichina vode i sinovijalne technosti dovodi do unishtavanja hrskavice.
I svako povecanje kilaze ce dovoditi do vecih oshtecenja!

Ako ishta trenirash ili bar rekreativno vrlo je bitno zagrevanje pre aktivnosti! I da dovedesh mishice nadkolenice u takvo stanje da oni nose tezinu tela a ne samo koleno kao koshatna struktura.

Drugo pitanje, ortopedska pomagala koja se nude jesu oni smeshni mali gumeni jastuchici koji se stavlajju izmedju palca i prsta o palca i nose se tokom celog dana i nocu, u zavisnosti od potrebe pacijenta, praktichn su i mogu se nositi u svoj obuci koju imash!
Tu su isto tako razne ortoze za ispravlajnje ovog deformiteta. Ne bi bilo loshe posavetovati se sa ortopedom pa potraziti neku od ortoza u optopedskim radnjama!

A operacija, hm, operaciaj je idnikovana samo u sluchajevima zaista teshkog deformiteta i ozbiljnijih funkcionalnih i strukturalnih poremecaja koja chukljevi mogu da izazovu na drugiim delovima tela, stopalo, koleno, kuk...

A ako bi je radio chisto estetski...onda bolje ne diraj nishta!
Zdravlje je stanje potpunog telesnog (fizičkog), duševnog (psihičkog) i socijalnog blagostanja, a ne samo odsustvo bolesti i iznemoglosti.
misur
Aktivan član
Aktivan član
Pridružio se: Sre Mar 07, 2007 9:23 pm

Post od misur »

Hvala tamaraft na brzom odgovoru!

Dakle, kao sto sam i mislio, najverovatnije su zvuci ostecenja hrskavice. Koliko sam razumeo, to je jako cesta pojava, i, ako sam dobro shvatio, ne zahteva posebnu intervenciju u ovom trenutku.

Mislio sam do skoro da pocnem sa trcanjem, ali sam odustao upravo zbog bojazni od nanosenja daljih ostecenja kolenu. Predpostavljam da je plivanje ok, i da se ponekom basketu s vremena na vreme i eventualnim treninzima borilackih vestina moze progledati kroz prste. Jesam li u pravu?

Sto se cukljeva tice, stanje je daleko od ozbiljnog, vise sam pitao da bi na vreme sprecio dalje probleme. Pa cak ni sa estetske strane nije tako strasno.
Korisnikov avatar
tamaraft
Stalni član
Stalni član
Pridružio se: Uto Mar 25, 2008 1:32 pm

Post od tamaraft »

Plivanej i samo plivanjeeeeeeeeeeeeeee :)

a ostalo, samo dobro se zagrejati!
Zdravlje je stanje potpunog telesnog (fizičkog), duševnog (psihičkog) i socijalnog blagostanja, a ne samo odsustvo bolesti i iznemoglosti.
drmarko
Novi član
Novi član
Pridružio se: Ned Mar 09, 2008 2:28 pm

orto probleme kod ortopeda

Post od drmarko »

ortopedske probleme i nedoumice ćete najbolje rešiti na pregledu kod ortopeda, a ako vam ne bude šta jasno nakon pregleda postujte na forumu

Apsolutno ne mora bude jedino problem do hrskavice....
Odgovori