spermogram

Pravo mesto za diskusije u vezi sa urinarnim traktom i zdravljem muških polnih organa. Podelite svoje tegobe, pitanja, savete, dileme sa urolozima, seksolozima i lekarima opšte prakse.

Moderatori: vlada99, moderato, admin, Vragolasta Amfibija, Dr.VinkaVukotic

Odgovori
NOS
Novi član
Novi član
Pridružio se: Uto Apr 22, 2008 3:34 pm

spermogram

Post od NOS »

zeleo bi da mi neko odgovori i iznese strucno misljenje u vezi ovog spermograma:
Likvefacija: 20 minuta
Konzistencija: normala
Zapremina ejakulata (V): 3.8 ml
ph : 7.8 ml
Fruktoza: 8.8
i dole je napisano: Spermatozoidi nisu nadjeni ni u talogu posle centrifugiranja ejakulata!
NOS
Novi član
Novi član

Post od NOS »

da li posle ovako necega ima nade??? jel moguce ovo popraviti???? posebno me interesuje objasnjenje za zadnju recenicu"spermatozoidi nisu nadjenini u tal.............."
SQL
Aktivan član
Aktivan član
Pridružio se: Ned Jan 14, 2007 8:06 pm

Post od SQL »

Kada se radi spermogram onda se prvo pod mikroskopom gleda ima li spermatozoida. Ako ih nema onda se radi centrifuga ejakulata čime se spermatozoidi ako ih ima barem nekoliko mogu videti posle centrifugata. Pošto kod tebe nisu nadjeni ( moj slučaj je identičan kao tvoj ) to znači da ih nemaš.
Da li ćeš ih ikada imati ?

Jako teško je dati odgovor na tvoje pitanje. Trebao bih da uradiš analize na bakterije, iultrazvuj testisa i ostalo što ide da bi se videlo postoji li poznati razlog za tako nešto. Imaj u vidu da alkohol, droga i ostali poroci utiču na spermogram. Takodje grip i ostale virusne infekcije.
Takodje bi trebalo da ti urade polne hormone : Testosteron, Prolaktin, FSH i LH pa da se vidi da problem nije hormonske prirode.

Nemoj da budeš pesimista i baci se na otkrivanje mogućeg razloga ali pre toga dobro se raspitaj i nadji dobrog lekara !

Ja ti želim puno sreće !
Zdravlje je najveće bogatstvo !
SQL
Aktivan član
Aktivan član

Post od SQL »

Napravio sam grešku i treba da piše ultrazvuk testisa, takodje bi trebalo da se pogleda da nemaš i proširenje vena na testisima ( varikocelu ).

Ako ti je nekim slučajem problem nizak Testosteron onda se injekcijama testosterona taj problem rešava u potpunosti i spermogram se dovodi u normalu.
Takodje ako je FSH nizak problem se takodje može rešiti. Mislim da nemaš visok Prolaktin jer bio onda imao problem sa potencijom a to nisi naveo ali i taj problem se lako rešava.

Ako ti testosteron ima jako velike vrednosti i to može da bude razlog ali čak i problem u smislu šta dalje ( ovo je bio moj slučaj ) i još ne znaju šta dalje. Neki lekari mi kažu da primim novi testosteron da bih podigao postojeći iako je sada u normali dok drugi kažu da se taj problem ne može rešiti tako nego stimulacijom nećeš verovati mašina koje su lekari kod kojih sam bio patentirali pa kao leče ali ne garantuju ??? Treća grupa lekara kaže da ove prethodne dve nemaju pojma i da se vraćanjem testosterona stanje vraća u normalu po pitanju spermograma.
Kome verovati ? Na ovo pitanje je jako teško dati odgovor ali sam čitajući po netu za sada sakupio najviše informacija koje idu u prilog tome da je u ovakvom slučaju potrebno dodati testosteron i postepeno ga ukidati. Problem ove terapije je velika verovatnoća kancera uglavnom prostate u periodu 2 - 8 godina.

Prisustvo bakterija takodje može da napravi jako loš spermogram i znam primer gde je čovek imao jako malo spermatozoida i posle odgovarajućih antibiotika stanje je vraćeno u normalu.

Sve u svemu može ali i ne mora da bude komplikovano. Nadam se da nisi moje sreće jer kod mene ništa u životu ne može da bude jednostavno !

Moraš biti optimista !
NOS
Novi član
Novi član

Post od NOS »

Pa kao prvo da ti kazem da smo u tvojoj zadnjoj recenici potpuno isti,zasto da bude jednostavno kada moze komplikovano.......
Hvala na odgovorima,puno mi znace,jer sam danas saznao te rezultate,a to je inace moj prvi spermogram i nemoram ti pricati kako mi je tj.kako nam je. Sto se tice varikocele, urolog mi je ustanovio ali nije rekao kojeg je stepena samo da moze biti jedna od opcija ta operacija,potenciju imam normalnu. Nije mi jasno i maltene nemogu da verujem da "ih" uopste nema.......Da li je uopste moguce povratiti spermatozoide???? Da li si cuo za neki takav slucaj??
SQL
Aktivan član
Aktivan član

Post od SQL »

Prijatelju dosadilo mi više pisati o ovome ali pošto si u situacija kao i ja i pošto te razumem u potpunosti onda ću ti napisati jedan duži tekst o onome što ja znam o svemu tome. Prvo kad dobiješ rezultat koji imamo ja i ti onda se najblaže rešeno šokiraš, zabrineš pa počneš previše misliti u tome što te opet blago rečeno vodi u depresiju jer se osećaš kao neko sa felerom ili kao polučovek. Najčešće ti takav rezultat ( čak i posle prvog spermograma saopštavaju sa osmehom kao da ti kažu sve je OK , blago tebi ).

Mora da znaš sledeće :

Muški sterilitet je još uvek jako nedovoljno istražen i nepoznat i toga mora da budeš svestan i nemoj niko da te laže da nije tako.

Znači poznati razlozi muškog steriliteta mogu biti :

- mehanička povreda u predelu testisa ( nema leka ili bolje rečeno retki su slučajevi gde se nešto može uraditi )
- poremećen hormonski status, imaš 4 bitna polna hormona koja sam ti gore pobrojao ( u ovoj verziji može da se poboljša spermogram ali opet zavisi u kojim granicama i koji hormoni su problematični )
- polne bolesti, bakterijske zaraze ( rešava se sa ili bez posledica )
- varikocela - rešava se operativno
- stres - nema leka dok se ne otkloni uzrok stresa ( ovo pitanje me jako dugo mučilo pa ću ti kasnije napisati nešto o tome )
- trovanje hemikalijama, rad u prostorijama sa visokom temperaturom ( uglavnom ima pomoći a pomoć se sastoji u tome da izbegavaš nabrojano )
- korišćenje droga, nekad dovodi do azospermije a nekada samo oligospermije ili malo boljeg stanja od nje. ( ima leka , prestati se glupirati potrebno je 3 - 6 meseci za oporavak ).

E sada ono što takodje mora da znaš da sve gore pobrojano toliko zavisi od osobe do osobe da je to prosto neverovatno ali istinito. Znači neko može da ima sve gore pobrojano i da ima normalan spermogram a neko samo jedno od svega onoga a da ima dovoljno problematičan spermogram. Zašto je to tako , nema pravog odgovora ali će ti svaki lekar reći da je svaki organizam individualan !

E sada redom da ti odgovorim onoliko koliko ja znam o svemu tome:

- mehanička povreda : pretpostavljam da ne treba da ti pričam nešto posebno o ovome ali treba da znaš da postoji nekoliko faza razvoja spermatozoida gde je za svaku fazu njegovog razvoja odgovorno po nešto ( da to tako nazovem ) u tetstisu. Bilo koja povreda koja je mogla da ošteti neki deo testisa može da prekine spermatogenezu na tom nivou sazrevanja i onda nema gotovih spermatozoida. Da bi testisi proizveli spermatozoid, potrebno je 72 dana. Svaka faza u odrastanjuu spermatozoida mora da bude u potpunosti ostvarena inače eto problema. Ovo gore napisano sam dobro uprostio da ne bih izgovarao delove testisa koji su odgovorni za pojedine faze u razvoju spermatogeneze što bi te zbunilo.

- poremećen hormonski status : znači da ti polni hormoni : Testosteron, Prolaktin, FSH i LH pojedinačno ili grupno nisu u granicama normale. Kod nekih od ovih hormona ako su ti njihove vrednosti značajno veće od gornje dozvoljene granice dolazi do stanja gde nema pomoći. Takav primer je FSH hormon i ako je njegova vrednost ( neki kažu ) samo par dana dvostruko veća od normale smatra se da se spermatogeneza više ne može povratiti. Ujedno FSH hormon ti je direktan pokazatelj rada testisa.
Testosteron je takodje bitan u razvoju spermatogeneze. Ako je van granica normale onda se ima smanjena ili prekinuta spermatogeneza. Kod ovog hormona ( ako je problem ) bolja varijanta je ako je ispod granica normale jer se to stanje leči njegovim dodavanjem i rezultat je obično normalan spermogram. Za slučaj da je iznad granica normale spermatogeneza može biti smanjena ili što je još gori slučaj totalno prekinuta. U prethodnom odgovoru sam ti napisao da sam od tri lekara dobio totalno tri različita odgovora kako pokrenuti spermatogenezu u ovom slučaju.

- polnoprenosive bolesti : mogu drastično da umanje broj spermatozida tako da se njihov broj kreće u granicama kao da imaš oligospermiju III a ponekad i azospermiju. Bakterije koje prave ove probleme se leče i spermogram se uglavnom vraća u normalu ili daleko je bolji nego pre lečenja. Neke od bakterija koje mogu da naprave ovaj problem takodje mogu i da dovedu do začepljenja semenih kanala unutar testisa a koliko znam i ovaj problem se rešava operativnim zahvatom.
- Varikocela jednog ili oba testisa ( najčešće samo levog ) može da značajno umanji broj spermatozoida. Ovo stanje se rešava opecijom ! Sama operacija je jako lagana.

Stres : ovaj podatak sam skoro pronašao mada su mi neki lekari govorili da to nema veze, dok su drugi rekli da jako utiče na spermogram kao i na količinu sperme. Dakle ovo sada što ću da ti napišem je pouzdan podatak i doslovno piše ovako : Stres može da dovede do prolazne azospermije ! Ovakvo stanje je prolazno stanje i popravlja se nakon oslobađanja od stresa. U ovom slučaju niko ti ne može pomoći ( ni tabletama za smirenje ) sve dok se organizam sam ne izbori sa tim problemom za koji je obično potebno neko vreme. Takodje sam čitao da dobrovoljni davaoci sperme imaju ponekad problem da uopšte nemaju spermatozoida iako su pre i posle toga imali normalan spermogram. Pretpostavljam da spadaju u ovu grupu – stresnih osoba. Takodje sam na više mesta pročitao da je stres smrt za spermatozoide !

- trovanje hemikalijama : može da dovede to azospermije , najčešće se radi o hemikalijama za prskanje voća i povrća, raznim lakovima i sl. Ovo stanje je uglavnom prolaznog karaktera mada neke hemikalije mogu da ostave trajne posledice kao što su nitro lakovi i farbe a što opet zavisi od osobe do osobe kao i od vrste hemikalija. Visoko temperature ambijenta u kome osoba boravi može da umanji spermatogenezu. U ovu kategoriju najčešće pogođene profesije : pekar, moleri. poljoprivrednici.

Droga i alkohol – mogu drastično da promene spermogram. Naročito veliki problem je droga koja može da dovede do azospermije. Prestakom uzimanja droge u periodu od 6 meseci spermogram bi trebao da se vrati u normalu ili u neko stanje oko normale. Alkohol je takodje poguban za spermatogenezu. Najbolji primer individualnosti je ovaj poslednji primer alkohola i droge gde neke osobe iako rade obe stvari imaju normalan spermogram.

Pitao si me da li znam nekoga ko je od azospermije dobio normalan spermogram. Ne znam lično ali sam saznao od čoveka koji radi u laboratoriji za podatak da je jedan lekar imao azospermiju ali i nizak testosteron. Nakod terapije testosteronom spermogram se vratio u normalu i sada ima decu. Lično znam za slučaj gde je jedan čovek imao skoro azospermiju zbog bakterija i nakon terapije je imao normalan spermogram.

Problem kod hormonskih terapija je što obično dobiješ 10-20 kg telesne težine ali još veći problem je moguća pojava kancera. Sama hormonska terapija mora da bude pod strogom kontrolom - što ni jedan lekar kod koga sam bio ne radi. Jednostavno ti da hormonsku terapiju i kaže dođi posle nekog vremena.

Moraš biti jako pažljiv sa izborom lekara koji vodi tvoj slučaj i moj savet ti je da dok malo ne udješ i sam u ovu problematiku dobro se raspitaš koji lekar te leči. Verovao ili ne mnogi ne znaju osnovne stvari !

U principu stanje azospermije je obično neizlečivo ili se može donekle popraviti pa mora da budeš spreman na ovu činjenicu. Znači retki su pacijenti koji imaju sreće da imaju uzrok koji se može otkloniti ali ih svakako ima.

E sad da ti ne bi pao u depresiju ima nade za sve. Sada u tvom slučaju moglo bi da se proveri da li se kod tebe radi o prekidu sprematogeneze na nekon nivou sazrevanja ili ih nema uopšte. Ako imaš barem spermatocite onda ( u inostranstvu ) mogu da uzgoje te spermatocite u spermatozoide u veštačkoj sredini dovoljno dobrog kvaliteta da bi se uradila veštačka oplodnja.

Najnovija saznanja u lečenju matičnim ćelijama takođe obećavaju u lečenju bilo koje bolesti - pretpostavljam da si čuo o ovome. Matičnim ćelijama će ( pretpostavlja se za oko 3 god. ) biti moguće regenerisati i lečiti sve bolesti. Skoro je razvijena tehnika odstranjivanja matičnih ćelija koje mogu da izazovu kancer i do sada su predstavljale jako veliki problem jer iako ih ima u malom procentu od samo 5 % mogu da počnu naglo da se razmnožavaju i naprave haos u organizmu - kancer .Ovaj problem odstranjivanja "loših" matičnih ćelija skoro je rešen ubacivanjem bakterija koje su pojele samo "loše" matične ćelije. Eksperimenti koji su radjeni po ovom pitanju su bili jako uspešni.
NOS
Novi član
Novi član

Post od NOS »

Pa prijatelju veliko veliko hvala za sve sto si napisao,malko me je utesilo ali.......hm :cry: mozak mi ovih dana radi 200 na sat i stvarno sam totalno izgubljen,kao prvo planiram da uradim jos jedan spermogram sada uskoro u nekoj drugoj labaratoriji da bi video da li ce biti isti rezultat,treba da uradim i bris uretre na hlamidiju,EP(to je nesto u vezi sa prostatom), i rentgen donjeg abdomena.ako hoces objasni mi ono u vezi da za 72 dana treba da se proizvede spematozoidi,to me malo zbunjuje,kako da ti kazem,zar se oni ne "proizvode"svakog dana?i ono mogu da nestanu,potrose se ili......,zbog mozda cestog sexualnog odnosa,.....mozda malko zvuci glupo pitanje ali....!!??
Veliki Pozdrav!!!!
SQL
Aktivan član
Aktivan član

Post od SQL »

Svakog dana se proizvode milioni spermatozoida. Znači taj ciklus ide neprestano. Možeš da ih "potrošiš" ali samo ako ejakuliraš često. Što više ejakulacija u jednom danu to manje spermatozoida u spermi. Kada daješ spermogram mora da imaš apstinenciju pre toga 3-5 dana. Pošto ciklus stvaranja novih spermatozoida neprestano teče to znači da ćeš ih stalno i imati ( manje ili više ) u zavisnoti koliko se "trošiš". Znači, da bi jedan spermatozoid nastao u svom konačnom obliku potrebno je 72 dana kao što sam i rekao a pošto stalno nastaju novi onda stalno imaš spermatozoide naravno ukoliko je sve normalno. Nemoj da shvatiš bukvalno da se stvara samo po jedan spermatozoid, stvaraju se milioni njih u jednom danu i svima njima je potrebno 72 dana da budu spermatozoidi i još je potrebno neko vreme da provedu u vagini i tek onda su spremni da oplode jajnu ćeliju kod žene.
Naravno da bih trebao da uradiš još jedan spermogram možda je nešto prolaznog karaktera. Naravno mora da napraviš razmak 2-3 meseca da bi oni spermatozoidi koji su bili "spermatozoidi bebe" saszreli u prave od dana kada si davao poslednji spermogram da bi novi spermogram imalo smisla raditi.
SQL
Aktivan član
Aktivan član

Post od SQL »

Zaboravih da te pitam, da pitaš lekara šta je ono EP a u vezi prostate ?
NOS
Novi član
Novi član

Post od NOS »

Pa to je nesto kao epidelm ili tako nesto prostate a uzima se verovatno brisom ili tako nesto,mislim radi se u labaratoriji isto,ali saznacu jos tacno sta je. Pozdrav
SQL
Aktivan član
Aktivan član

Post od SQL »

OK važi, čekam tvoj odgovor i jako me zanima šta je to.

Srećno !
Odgovori