kravlje mleko,kada?

Diskusije o razvoju dece, zdravlju i najčešćim dečijim bolestima, prevenciji i lečenju dečijih oboljenja. Sve na jednom mestu što Vam može zatrebati ukoliko imate pitanje o dečijoj anatomini, fiziologiji ili patologiji.

Moderatori: ModeratA, moderato, vlada99

gloria2
Aktivan član
Aktivan član
Pridružio se: Pon Mar 24, 2008 3:05 pm

Post od gloria2 »

Nemojte uopste da brinete ako vam dete nece da pije kravlje mleko.Posto ima godinu dana,ponudite mu jogurt ili kiselo mleko,mozda ce mu se svideti.Kad se prestane sa dojenjem bitno je da dete uzima kalcijum is mlecnih proizvoda,sto ne mora da bude samo slatko mleko.Moja deca su dojena po godinu dana i posle toga su pocele da piju jogurt svaki dan i uvece i ujutro,jer im se vise svidja.Ponekad piju mleko,ali redje.Pedijatri su mi rekli da je to sasvim u redu i da je jogurt cak bolji za crevnu floru.
Korisnikov avatar
Agarikus
Stalni član
Stalni  član
Pridružio se: Čet Mar 27, 2008 1:30 pm
Koliki je zbir brojeva cetiri i pet: 5

Post od Agarikus »

Poceli smo da pijemo 2/3 kravljeg,1/3 formule.Mislim da smo na dobrom putu.Moje dete nece da pije ni normalan jogurt samo vocni sa svakom vrstom voca koje se u jogurt stavlja ali na obican jogurt i sir se mrsti,mada ja i dalje insistiram.Od 6 meseca pokusavam sa jogurtom i nista.
Korisnikov avatar
Bojana018
Novi član
Novi član
Pridružio se: Pet Mar 28, 2008 3:34 pm

Post od Bojana018 »

meni dr rekla da je 100ml jogurta hranljivo kao 200ml mleka i da ne trebam da se brinem ako ne prihvati mleko jer pije jogurt i jede vocni jogurt i instant zitarice sa mlecnom formulom i sir,kiselo mleko...
DaniBerlin
Novi član
Novi član
Pridružio se: Pon Mar 31, 2008 3:36 pm

Post od DaniBerlin »

U njemackoj gde zivim pedijatri isto ne preporucuju kravlje mleke pre godinu dana cak preporucuju sto duze to bolje.
Neko je spomenuo da je kravlje bolje od formula to nije tacno jer su formule radene za dojencadi i ukus imaju isti li slicni na majcino mljeko.
Imaju sve vitamine i minerale koje su im potrebni.
Naravno najbolje je dojenje ali nazalost ni ja nisam imala mljeka samo tri meseci nakon cega sam pokusavala sve da ga povratim bez uspeha.
maliska
Aktivan član
Aktivan član
Pridružio se: Pon Mar 31, 2008 8:08 pm

Post od maliska »

E ovako drage mame tj. roditelji i svi oni koji brinete o deci,moje drugo dete sada ima 6mesec i i majka sam sa jako jako bogatim iskustvom sto se tice odgajanja dece,jer se sama brinem o njima,pa sto ga vam ja iz bogato,ponavljam veoma bogato iskustva savetuje da bas i ne verujete toliko ni starim ni novim pedijatrima i njihovim pedsijatrijskim pravilima.U sustini i oni su vodjeni svojim iskustvom,jedni pricaju ovo drugi ono,nekad pomislim da se cak i ne bave istom naukom.Slazm se da je svako dete specificno i da se nauka pogotovo medicina brzo razvija ali na treba bas sve sto ti kazu da prihvatas zdravo za gotovo,jer sam ja to cesto cinila sa prvim detetom,sad je naravno drugacije,imam element prednosti iskustvo. EVO STA SE MENI desilo -starije dete sincica sam dojila do 6 mes.kad sam uvela APTAMIL cuven po svom sastavu i naravno ceni i svi ga preporucuju,od kada je poceo da ga uzima pa sledeca dva meseca je jako slabo napredovao,stalno imao retku stolicu cak 5-6 tokom dana,napominjem radili smo sve tesove i nasta nije bio alergican...i to je tako smo proslo, a pedijadtri nam nisu dali nikakav odgovorPosle pet god.dobili smo devojcicu koju sam zbog nemanja dovoljno mleka poceli da dohranjujemo od prvog dana i to naravno cuvenim Aptamilom i ona je imala proliv,od kad sam pocela da je dohranjujem,sve dok jednog jutra u novo otvorenoj kutiji aptalila nisam nasla CRVA,to je bilo presudno da [prestanemo sa formulom koju svi preporucivali i pocnemo da koristimo BEBELAC i od tada je sve ok s njom,ona super napreduje,a ja se najezi8m kad pomislim na more roditelja koji Zivw u zabludi da sve sto pise je i zista tako.....Pa onda je i bolje hraniti dete kravljim mleko nego nekim ko zna cime sto se zove prepo rucena hrana za bebe :evil: :evil: :evil: :evil: :evil: :evil:
njo-njo
Novi član
Novi član
Pridružio se: Pet Apr 11, 2008 3:28 am

Post od njo-njo »

Nesto bih vam dodala na temu koje mleko treba davati deci. Mislim, ustvari gotovo sam sigurna da je bolje dati detetu mleko iz kese tj. mleko koje nije dugotrajno (pakuje se i u tetrapaku), pa ga lepo prokuvati (bez obzira sto sada cesto pise na tetrapaku nije potrebno kuvati) i dati detetu bez ikakvog razblazivanja, naravno ako je dete starije od godinu dana. Taj savet sam dobila od nekoliko pedijatara. Digotrajna mleka sadrze vise nekih konzervanasa koji ih cuvaju od kvarenja.
maliska
Aktivan član
Aktivan član

Post od maliska »

I ja sam takodje cula da je mleko koje je pasterizovano,pa ga pre upotrebe prokuvate mnogo bezbednije za upotrebu od dugotrajnog mleka iz tetrapaka.Ustvari tetrapak ulazi u kategoriju NE NIKAKO,to je i sustina problema sa kravljim mlekom..nije problem mleko kao mleko nego svi lekovi koji se daju kravama na farmama da bu klinicki bile zdrave,pa hormoni,pa homogenizacija i sterilizacija i sva druga sredstva koja se u njega stavljaju da bi duuuugo trajalo A da detetu date sveze prokuvano mleko,a tu mogucnost naravno vecina od nas nema e tu proble i ne postoji sa davanjem mleka..upravo od tih rizika nas cuvaju pedijatri,kada kazu da ne dajemo kravlje mleko pre 1.god,zbog alergije,ali se miosli uglavnom na alergiju na sva ova sredstva,bar je u vecini slucajeva tako,mada i oni drugi slucajevi postoje,al u manjoj meri....Druga stvar, preporucuju formule(koje videli ste nekad nisu ni one dovoljno pouzdane) zato sto one sadrze i gvozdje i more drugih sastojaka kojih naravno ne da nema u obicnom mleku nego ih nema ni u tragovima,pa su zato obicno deca koja samo piju kravlje mleko i anemicna.A po meni je dobra preporuka da pije formulu dok go roditelj to moze da izdrzi,skoro isto kao i sa dojenjem, a da se sva hrana sprema na obicnom mleku jer slozicete se da se tesko moze spremati sa formulom,bas zbog sastava.A i to sto moze da se spremi to moze samo u pocetku,kasnije vec imate problem.E tako skoro sam vam sve napisala o dilemi vezanoj za kravlje mleko DA ili NE i kada kako..samo jos na tu temu imam da uradim sledece- da kupim kravu-zna li neko kolko kosta jedna dobra krava? :lol: i da je lepo useli u stan u deciju sobu... :lol: :lol: :lol: ,pa neka jede sve sto i mi,malo cu da je setam po parkicu,da ne izgubi naviku da pase i tako da spasim decu od ove industrijalizacije,sto i vama preporucujem!POZDRAVVVVV :D
Korisnikov avatar
Agarikus
Stalni član
Stalni  član

Post od Agarikus »

Opet imam problem sa kravljim mlekom.Moja beba je pocela da ga pije sa 13 meseci i popila je uspesno oko 5-6 litara i od jednom pocela da ga odbija.Nece ni da okusi ! :( Ne znam da li da joj opet mesam sa formulom koju je prethodno pila ili da sacekam.Pocela je da pije neke sirupe sa kalcijumom po preporuci pedijatra zato sto ima samo 2 zuba i od tada odbija mleko.Da li je neko imao slicno iskustvo?Sta raditi u ovoj situaciji? :( :( :( :( :( :(
maliska
Aktivan član
Aktivan član

Post od maliska »

Sto se tice tvoje bebe Agarikus,moze da pomogne ono sto je mom sincicu pomoglo,uvezi zuba ne znam,ali sto se tice mleka,mozes da probas sledece-da joj u mleko stavis vanilu ili kakao,najbolje je NESKVIK,da ne bi imalo onaj ukus mleka koji neka deca vole,a druga ne vole..Mozes da napravis frape sa bananom,ali potrebno joj je da se navikne i na ukus i na ``tezinu`` kravljeg mleka,ja tvoju bebu potpuno razumem,jer je meni mleko tako tesko i pijem ga bas kad moram...A ono sto moze da pomogne,jeste da je ne teras da popije neku veliku kolicinu.tj. u pocetku kreni po malo posle nekog slatkog obroka npr.cokolade,jer je zedna i refleksivno ce nasesti na stos,tako je moj sin malo po malo prihvatio kravlje mleko.Opet ti kazem bitno je da ga kako tako prihvati,a za pocetak nije bitna kolicina,jer vec pije kalcijum..Kuvaj joj puding,sutlijas,griz,keks sa mlekom,i o pet sve sa mlekommmmm,na kraju ce prihvatiti,..Moze i corbice da joj pravis s mlekom i tako ce ga polako prihvatiti..Bitno je da je ukus malo zamaskiran,da se nauruzas strpljenjem i naravno da unese mleko u nekom obliku ako vec nece da ga pije.POZDRAVVVVVVV :lol: :lol: :lol:
neverending
Aktivan član
Aktivan član
Pridružio se: Pon Maj 23, 2005 9:20 am

Post od neverending »

Agarikus napisao:Opet imam problem sa kravljim mlekom.Moja beba je pocela da ga pije sa 13 meseci i popila je uspesno oko 5-6 litara i od jednom pocela da ga odbija.Nece ni da okusi ! :( Ne znam da li da joj opet mesam sa formulom koju je prethodno pila ili da sacekam.Pocela je da pije neke sirupe sa kalcijumom po preporuci pedijatra zato sto ima samo 2 zuba i od tada odbija mleko.Da li je neko imao slicno iskustvo?Sta raditi u ovoj situaciji? :( :( :( :( :( :(
Ako ne konzumirate previše šećera ili ne želiš da je navikavaš na slatko mleko, probaj da napraviš dvotrećinsko, možda nije u pitanju ukus, možda joj je puno mleko preteško kako stiže toplije vreme.
Eksperimentiši malo, naravno prilagođeno uzrastu :)
Korisnikov avatar
Agarikus
Stalni član
Stalni  član

Post od Agarikus »

Hvala puno svima.Isprobacu sve sto ste naveli.
maliska
Aktivan član
Aktivan član

Post od maliska »

[qu
te="Agarikus"]Hvala puno svima.Isprobacu sve sto ste naveli.[/quote]

Pa draga moja Agarikus javi kakva su ti iskustva posto ja svojoj bebi jos nisam uvela kravlje mleko,jedino joj po nekad dajem jogurt,maslac i to je to.Jos uvek je mala pa pije formulu,koja je po meni sasvim ok.jer je bogata npr gvozdjem cime se kravlje mleko ne moze da pohvali..Ali sad jos mogu bez mleka da joj pravim da rucka tako da za sada nemam potrebe za uvodjenjem tog kravljeg mleka,Mada vrlo skoro cu morati i da joj prosirim jelovnik gde formula nece moci da odradi ono sto obicno kravlje mleko moze npr.da po nesto skuva sa njim :lol: :lol: :lol:
Odgovori