EXANTHEM SUBITUM-ROSEOLA

Diskusije o razvoju dece, zdravlju i najčešćim dečijim bolestima, prevenciji i lečenju dečijih oboljenja. Sve na jednom mestu što Vam može zatrebati ukoliko imate pitanje o dečijoj anatomini, fiziologiji ili patologiji.

Moderatori: ModeratA, moderato, vlada99

Odgovori
dragana21
Novi član
Novi član
Pridružio se: Sre Avg 29, 2007 10:37 pm
Koliki je zbir brojeva cetiri i pet: 5

EXANTHEM SUBITUM-ROSEOLA

Post od dragana21 »

Moju devojcicu koja ima 2 1/2 godine ujeo je inficiran komarac za zglob sake , mesto ujeda je oteklo i prosirilo se prema laktu, a na mestu ujeda se pojavio podliv. Doktor je prepisao AUGMENTIN (penicilinski antibiotik),posle tri dana od upotrebe antibiotika dobila je proliv , temperaturu 40 i pocela da povraca. To je trajalo naredna 3 dana, nakon toga se sve smirilo i dan posle dobila je osip po telu crvene tacke najpre iza uva i prosirilo se na celo telo.
Doktor je konstatovao da je to ROSEOLA, i dobila je homeopatske tabletice BELLADONNA D 30!
Osip se polako povlaci , ali sada ima sve simptome prehlade?
Zelim da mi odgovorite da li je prehlada posledica te bolesti, kako uopste olazi do pojave ROSEOLE i da li je zarazna.
Zanima me jako obzirom da imam i dvomesecnu bebu!
Unapred se zahvaljujem na odgovoru
natasino
Aktivan član
Aktivan član
Pridružio se: Čet Jul 06, 2006 3:35 pm

Post od natasino »

Dragana,

roseola ili 6-ta bolest je VIRUSNA INFEKCIJA izazvana humanim virusom herpesa tipa VI ili redje VII. Uglavnom ''napada'' decu uzrasta 6 meseci do 2 godine.

Karakteristicno je da bolest zapocinje izuzetno visokom temperaturom koja moze biti visa od 39.5 C, prakticno bez ikakvih drugih znakova bolesti. Temperaturu je veoma tesko sniziti i ona traje do 7 dana. Sa smanjenjem telesne temperature pojavljuje se karakteristican osip uglavnom na licu, rukama i nogama. Osip traje od nekoliko sati do nekoliko dana. Roseola obicno ostavlja trajni imunitet i izuzetno retko se bolest ponovo javlja, ali zato poput ovcijih boginja narasuva imunitet i neophodno je detetu pruziti adekvatnu negu i ishranu i u toku bolesti(kada je apetit i inace smanjen), a i kasnije.

Inace, roseola se prenosi kapljicnim putem i veoma je zarazna. Ne postoji prevencija, a ANTIBIOTICI SE NIKAKO NE DAJU U OVOM SLUCAJU, jer donose vise stete nego koristi!!!

Mozda je upravo upotreba antibiotika koji je dodatno narusio vec naruseni balans organizma ''otvorio vrata'' drugom virusu ili bakteriji, pa zbog toga dete po izlecenju roseole ima simptome prehlade.

Dakle, ja Vam savetujem da posetite pedijatra ili bolje on Vas ako je moguce (obzirom na starost bebe)i da se eventualno odradi analiza kks. Beba moze ali ne mora da se zarazi ovim virusom. Smatra se da je dete zarazno pre nego sto razvije simptome bolesti (temperatura, osip...).

Inace, Belladona 30 se daje kod pocetnih znakova prehlade pracenih visokom temperaturom, ali mi nije jasno zasto je jedan te isti pedijatar(pretpostavljam) dao prvo antibiotik i to AUGMENTIN (verovatno na slepo, bez kks, strahujuci od lajsmanioze usled ujeda komarca), pa onda homeopatske kuglice, to bas nije uobicajeno.

Kako bilo, najbitnije da se dete lepo oporavi, vrati svakodnevnim aktivnostima, pa ce Vam onda sve biti lakse!

Pozdrav,
NATASA
dragana21
Novi član
Novi član
Pridružio se: Sre Avg 29, 2007 10:37 pm

Post od dragana21 »

Hvala lepo na odgovoru, sad mi je barem nesto jasnije vezano za ovu bolest.
Sad sam isto tako u totalnoj nedoumici, jer lepo sam pitala naseg decjeg doktora da li je bolest prelazna , rekao je da nije i da nema bojanzni za bebu!
Starija devojcica se oporavlja hvala bogu, bili smo ponovo i uradjena ja kks, sve je normalno nema nikakvih bakterija u krvi.
Inace ja zivim u Austriji i sistem lecenja je skroz drugaciji nego kod nas, sto mi se nimalo ne svidja, nije da ne verujem u homeopatiju ali ovde se sve vodi na lecenje tim malim tableticama, tek kad stanje postane skroz ozbiljno onda se uvodi antibiotik ili vec neki drugi lek, a injekcije ne postoje uopste!
Ja sam kao mala cesto bolovala od brohitisa i prehlada samo su mi injekcije pomagale ,koliko znam iz price!
Inace jos jednom ti se srdacno zahvaljujem!
kjarapg
Novi član
Novi član
Pridružio se: Uto Apr 22, 2008 5:20 pm

Post od kjarapg »

Mojoj 11-o mjesecnoj bebi je dijagnostikovana Roseola infantum,inace imala temperaturu par dana i posle toga se osula,jutros smo radili nalaze i sve je u granicama normale osim sedimentacija 20 pa me zanima ima li to kakve veze sa ovim virusom
Unaprijed hvala
Odgovori