savjet HITNO

Deo Foruma za sva pitanja iz oblasti oboljenja, traumatskih stanja, tumorskih procesa na koštanom sistemu. Diskusije o ortopedskim hirurškim stanjima, degenerativnom reumatizmu, akutnim i hroničnim oboljenjima koštanog ili zglobnog dela lokomotornog aparata. Saveti o primeni fizikalnih procedura i kineziterapije.

Moderatori: ModeratA, moderato, vlada99

Odgovori
Bruno
Novi član
Novi član
Pridružio se: Pon Apr 02, 2007 10:20 pm

savjet HITNO

Post od Bruno »

Imam bolove u lijevom stopalu već 8 godina.rengenski snimak mi je pokazao kalcifikat na kostima a CT puknutu kost i na tom mjestu cistu.Jedan doktor mi predlaže skidanje kosti sa karlice i popunjavanje u stopalo a drugi skidanje ciste i POngioplastiku.Šta je PONGIOPLASTIKA i šta mi vi predlažete?
miodrage
Aktivan član
Aktivan član
Pridružio se: Čet Jan 25, 2007 11:03 pm
Koliki je zbir brojeva cetiri i pet: 5
Kontakt:

Post od miodrage »

Nije pongio nego SPONGIOplastika. To je popunjavanje kostanog defekta spongiozom (sredistem kosti). U sustini, obojica predlazu identicnu stvar, jer skidanjem dela Cristae iliacae dobija se spongiozni deo kosti koji se ubacuje na isto mesto. Bolove imate bas zbog tog defekta kosti, i mislim da Vam je ovo jedini nacin da te tegobe prevazidjete.
E sad daleko je vaznija stvar zasto vi tamo imate defekt kosti? Opste je poznata stvar da je tamo slabija vaskularizacija kostiju, te bih ja rpetpostavio da je tamo doslo do avaskularne nekroze, iliti propadanja kosti zbog nedovoljne cirkulacije. Nazalost, vrlo je moguce da se isto to desi i nakon operacije.
Osim malo sekiranja, Vas nista ne kosta da probate. NAdajmo se da ce da urodi plodom.
Sve najbolje.
Bruno
Novi član
Novi član

Hvala na brzom odgovoru.

Post od Bruno »

Malo sam zabrinuta jer ste mi rekli da je moguće da mi se opet vrati,znate li koja je vjerovatnoća?Pošto sam iz BiH a zahvat ću raditi u Hrvatskoj i sve sama platiti onda nisam načisto da li da radim operativni zahvat ako će se to opet vratiti i koji je to vremenski rok,otprilike,da mi se opet vrati?
Kada sam prije 8 god. tražila pomoć,jedan od doktora mi je dijagnosticirao reumu iako mi je reuma test bio negativan.Nijedan od ova dva doktora koji mi indiciraju operativni zahvat ne vjeruje u to(reumu).
miodrage
Aktivan član
Aktivan član
Kontakt:

Post od miodrage »

Pa znate sta, ovako da dam bilo kakvu procenu, bez ikakvih podataka, bez RTG snimka ispred sebe i opsteg pregleda mislim da je izuzetno nezahvalno, cak, opasno, kako po mene tako i po Vas, jer ne zelim da krivo upucujem ljude. Ne postoji nacin da Vam iko 100%-tno odgovori hoce li se ovo vratiti ili ne. Ne znamo uzrok, a ako ne znamo uzrok, posledicu tek ne mozemo da znamo. Sve ovo je bazirano na pretpostavkama koje mogu, ali ne moraju biti tacne. Vrlo je moguce da imate i tu cistu kako Vam je receno, pa da od nje potice sve, ali kako se ona tu nasla, i zasto.... to Vam tesko mogu reci.
Ako mozete, bilo bi dobro da okacite taj RTg snimak ovde na forum, ili meni da posaljete na PP, pa da vidimo poblize o cemu se radi.
Sve najbolje.
Bruno
Novi član
Novi član

Post od Bruno »

da li je moguće da je sve ovo prozrokovala čačkalica koja me ubola prije 9 godina jer od tada imam probleme sa stopalom
miodrage
Aktivan član
Aktivan član
Kontakt:

Post od miodrage »

Vrlo moguce, moguce da je tamo doslo do infekcije koja se prosirila na kost. Opet pricam napamet jer RTG snimke nisam video. Okacite ih i sve ce biti daleko daleko jasnije
Sve najbolje.
Bruno
Novi član
Novi član

hitno

Post od Bruno »

Javljam se opet sa problemom.
Operisala sam stopalo 13.6,2007 i dijagnoza je M86 Osteomyeliti ossis MT IV. pedis sin.
Cista je očišćena i materijal je poslan na PHD i nija pokazo elemente tumora.
Poslije mjesec dana je urađena spongioplasitka.
Sve je bilo u redu do prije 3 sedmice kada mi je na mjestu reza izbio gnoj koji uz antibiotike i sad curi.Dali je to ono sto ste mi govorili da ce se opet vratit?
Veljko Jovanovic
Stalni član
Stalni član
Pridružio se: Čet Mar 03, 2005 11:42 pm
Kontakt:

Post od Veljko Jovanovic »

Osteomyelitis oznacava infekciju kosti. Dakle, uzimanje uzorka i pregled pod mikroskopom su pokazali da u kosti postoji infekcija. Ako se podsetimo sta ste ranije pisali, moguce je da je ta cackalica pre desetak godina unela infekciju kojoj je, na zalost, trebalo nekoliko godina da se aktivira i moguce je da je to sada dovelo do pojave gnoja.

Na zalost, i sada se nase ideje uglavnom svode na "moguce je". Makar je bipsijom iskljucen tumor :D
Odgovori