ZA KOJU STE ANESTEZIJU ?

Diskusije o ORL tj. uho, grlo, nos grani medicine. Sve o anatomiji, fiziologiji u patološkim stanjima uha, grla i nosa. Postavite pitanje ili podelite iskustva i savete o tegobama iz oblasti otorinolaringologije.

Moderatori: moderato, vlada99

Odgovori
maja79
Novi član
Novi član
Pridružio se: Ned Dec 23, 2007 1:07 pm

ZA KOJU STE ANESTEZIJU ?

Post od maja79 »

Moj decak od tri godine treba da operise treci krajnik ali mi ostavljaju da ja kao roditelj odlucim pod kojom ce se to anestezijom raditi?Opstom ili lokalnom? Molim vasa misljenja ili iskustva. To me jako muci! Hvala unapred
dr ivica
Stalni član
Stalni član
Pridružio se: Čet Jul 27, 2006 6:20 pm
Kontakt:

Post od dr ivica »

Opsta! Bez ikakvog razmisljanja.

Deca je lakse podnose, moja je cerka u tom istom dobu operisana u opstoj. Poznajuci nju, a i drugu decu, znam da bi lokalna anestezija donela mnogo vise psihicke traume. Ovako, ona se sada, 6 godina kasnije, toga maltene i ne seca. A imam "matore" pacijente koji se i u 5. deceniji secaju kako su "muceni" u "lokalu" pre trideset i cetrdeset godina.

Sve najbolje!
Primarijus dr med. Ivica Zdravkovic, specijalista opste medicine
NEAKTIVAN, osim za savete putem Facebooka.
dada & pedja
Novi član
Novi član
Pridružio se: Sub Mar 24, 2007 9:14 pm
Koliki je zbir brojeva cetiri i pet: 5

pozdrav

Post od dada & pedja »

Svakako opsta anestezija!!! Deca malo placu kad dobiju premedikaciju (bocu u guzu) a vec posle petnestak minuta su totalno opusteni, a posle pola sata ih vode u operacionu salu. Uspavaju se na masku i bude se bez muke,povracanja... I naravno nicega se ne secaju sto je i najbitnije. TReci krajnik se radi jako brzo, tako da je cela procedura (uspavljivanje,operacija, budjenje) zavrsi za 15-20 minuta.
maja79
Novi član
Novi član
Pridružio se: Ned Dec 23, 2007 1:07 pm

Post od maja79 »

Hvala svima!Tako sam i ja mislila,ali ima nekih koji me plase sa pricama o opstoj,kao to je opasno pa sam se ja zamislila.Svakako da detetu necu dozvoliti bespotrebne traume ako ne moram.Hvala.
Korisnikov avatar
tunks
Aktivan član
Aktivan član
Pridružio se: Sre Nov 03, 2004 3:09 pm

Post od tunks »

Opsta anestezija svakako iz prve ruke, mada ne lazite vise roditelje da im se deca nece nicega secati, ja sam imala tu operaciju sa tri godine i secam se apsolutno svega, mozda ne same operacije, ali svega ostalog da, i samo da kazem da nije tacno( ili barem nije pravilo) da nema povracanja ja i brdo dece smo povracali i pored opste anestezije.
Slika
DjukaBg
Novi član
Novi član
Pridružio se: Sub Nov 03, 2007 4:21 pm

Post od DjukaBg »

Ja sam operisao sva 3 krajnika sa 3 godine u opstoj anesteziji, pa se secam svega... tj. pre operacije, secam se bio sam pobegao iz bolnice (jedva su me sustigli :) ), secam se i injekcije za opustanje, pa posle vodjenja do operacione sale, svega skoro... cak se secam i dece koja su bila sa mnom tamo...tako da je svaka operacija traumaticna, mada ipak je vise traumaticna barem po meni lokalna anestezija...
Inace koliko se secam (a secam se i nekih delova posle operacije - imam hvala bogu uzasno dobro pamcenje koje me sluzi i sada na fakultetu :) ), nisam povracao niti imao bilo kakvih problema zbog anestezije.
zmiki
Aktivan član
Aktivan član
Pridružio se: Čet Dec 20, 2007 9:54 pm

Post od zmiki »

A sta mislite o operaciji krajnika ultrazvucnim nozem u lokalnoj antesteziji za odraslu osobu (25g.) ?

Meni bi iskreno bilo mnogo lakse otici na neku operaciju ako bi znao da ona vise lici na vadjenje zuba, nego na neku ozbiljnu operaciju!
TIJANA75
Novi član
Novi član
Pridružio se: Sre Feb 20, 2008 4:58 pm

Post od TIJANA75 »

Zmiki, ja bi trebala da vadim krajnike negde u maju mesecu, imam 32g., i u drzavnoj bolnici su mi rekli da ce raditi u lokalnoj anesteziji. Kazi mi da li se to radi u nekoj drzavnoj ili samo na privatnoj klinici i koje su prednosti sa ultrazvucnim nozem?
Inace sam cula da je obicna intervencija OK, ali da posle, nastaju pravi bolovi.
Korisnikov avatar
gorangard
Aktivan član
Aktivan član
Pridružio se: Pet Feb 01, 2008 2:48 pm

Post od gorangard »

Opštoj bez pogovora! Meni su sa 4 godine vadili krajnike u lokalnoj anesteziji. Intevencija je trajala više od sat vremena a ja sam bio vezan za stolicu zavojima. Imao sam osećaj da ću se ugušiti u krvi i to mi je definitivno najstražnije sećanje iz detinjstva. To veče i naredni dan posle operacije sam se bukvalno tresao i bilo je priče da će me premestiti na psihijatriju.
iako nekad napišem koju na nekim temama, nisam lekar.
marijastarter
Novi član
Novi član
Pridružio se: Ned Mar 30, 2008 4:52 pm

Post od marijastarter »

opsta
Korisnikov avatar
tamaraft
Stalni član
Stalni član
Pridružio se: Uto Mar 25, 2008 1:32 pm

Post od tamaraft »

opshta! :wink:
Zdravlje je stanje potpunog telesnog (fizičkog), duševnog (psihičkog) i socijalnog blagostanja, a ne samo odsustvo bolesti i iznemoglosti.
Odgovori