Ako mozete da mi pomognete...

Deo Foruma za sva pitanja iz oblasti oboljenja, traumatskih stanja, tumorskih procesa na koštanom sistemu. Diskusije o ortopedskim hirurškim stanjima, degenerativnom reumatizmu, akutnim i hroničnim oboljenjima koštanog ili zglobnog dela lokomotornog aparata. Saveti o primeni fizikalnih procedura i kineziterapije.

Moderatori: ModeratA, moderato, vlada99

Odgovori
Enci Menci
Novi član
Novi član
Pridružio se: Sub Apr 12, 2008 1:43 pm

Ako mozete da mi pomognete...

Post od Enci Menci »

Prvo da se zahvalim unapred na vremenu....Ja nemam zdravstveno osiguranje,pa pokusavam da ustedim neku hiljadarku....

Imam problema sa bolom u kicmi.Tacnije donji deo,desna strana ( krsta valjda ).Kada stojim i sedim tako da mi je donji deo u obliku slova C , a tako da cela kicma zauzima lepo slovo S nista me ne boli.Boli me kada treba da se sagnem unapred.

Inace da napomenem.Vezbam jogu , streching,tae bo , i vezbe snage,svakoga dana vec jako dugo ... Bila sam na sistematskom pre 5 nedelja i sve je maksimalno dobro bilo.E sada...

Bol se prvi put pojavio kada sam se probudila,krevet ima malo udubljenje / slomila se daska.....pojacavalo se,nastavila sam da vezbam...Spavam vec 4 noci na ravnijoj povrsini....ali bol ne prestaje.Boli me i kada nosim nesto.

Osecam veliko olaksanje nakon joge i istezanja,kao da se zagreje nesto ,pa nema bola,alo cim se 'ohladi' bol se vraca.

Znaci:ako se savijem u donjem delu i jos ne daj boze i dole da savijem glavu ,kao da me nozem presece tad desni deo ( 1 mali deo ) zadrzim se i pocnem da se masiram tamo i mmmmmm ,odmah mi je bolje.Kada stojim pravo ( isprsim se i donji deo je kao da stomak izbacim prema napred. super je. )Takodje,jako mi prija da se savijem preko pilates lopte dok 'lezim' nam njoj...

Imam 27 godina,radim u kancelariji za kompjuterom ...... nemam neke bas uslove, tipa sto i stolica po JUS-u,ali .... nekako ne verujem da je to uzrok,jer sam imala bol u gornjem delu kicme,ali je ubacivanje joge 2 puta nedeljno to resilo.

Hvala vam unapred ...
Korisnikov avatar
tamaraft
Stalni član
Stalni član
Pridružio se: Uto Mar 25, 2008 1:32 pm
Koliki je zbir brojeva cetiri i pet: 5

Post od tamaraft »

Vrlo je moguce da od te silne joge i pilatesa i lopti imate problem koji dugo vuchete a tek sada je postao toliko bolan da ga konachno primecujete!

Probajte da se setite, sigurno je poslednjih par godina taj deo ledja bio osetljiv i boleo je sve vremena na vreme, bol kao od umora mishica...

Zelim da znam da li imate vishak kilograma?
Da li nosite shtikle?

I sami znate koji vam polozaji ne odgovaraju tako da, ne mogu ja da vam zabranim ali da mogu zabranila bih noshenje bilo kakvog tereta, bilo kakve brzepokrete u tom delu kichmenog stuba i NE DOLAZI U OBZIR NIKAKVO SAVIJANJE UNAPRED!

Glavu kada pomerite ka dole prilikom savijanja time istezete mishice koji se pruzaju duz kichmenog stuba koji vrlo verovatno i da su pod malom upalom! Moze biti u pitanju i ligamentna povreda.

Ako nemate bol u vidu sevanja i peckanja i grchenja jedne noge onda nije u pitanju prolaps diskusa vec samo miogena ili ligamentna povreda!

Mog savet je da neko vreme zaboravite na vezbe, da mirujete u lezecem polozaju i da to sedenje na poslu, uh kako to sedenje ne volim, da sedenje kompbinujete sa shetanjem i ustajanjem. Za sve ove tegobe koje ste mi objasnili sedenje je kontraindikovano!

Pri ustajanju iz sedeg stava, nema djipanja i stkakanaj sa stolice, vec polako ustajanje i to ne iz kichme i pomeranjem glave napred i gore nego svu tezinu prenesite na noge, na kvadriceps koji ne bi bilo loshe da ojachate vezbama.
Znachi, svako ustajanje postepeno i polako i kao da ustajete uz chuchnja, tako se ponashajte!

Tokom sna, IZBEGAVATI polozaj na stomaku poshto on chini da lumbalni deo kichme bude u polozaju koji vama sada nikako ne odgovara sa takvim simptomima, nego polozaj neka je na ledjima sa savijenim nogama u kuku i kolenu (to je takozvani zashtitni Vilijamsov polozaj) i najbolej da to bude polozaj na boku, tako da je kichmeni stud u jednoj ravni, i izmenju nogu u nivou kolena stavite neki jastuk ili urolajte cebe, to zna mnogo d pomogne i opusti mishice karlice i kichme.

Etooooooo :wink:
Zdravlje je stanje potpunog telesnog (fizičkog), duševnog (psihičkog) i socijalnog blagostanja, a ne samo odsustvo bolesti i iznemoglosti.
Enci Menci
Novi član
Novi član
Pridružio se: Sub Apr 12, 2008 1:43 pm

Post od Enci Menci »

Hvala puno na tako brzom odgovoru...

Nemam ni malo viska,jako sam zadovoljna,na nosim stikle,ne zbog nekih zdravstvenih problema,vec to nisam ja.

Nemam nikakav bol u vidu sevanja i peckanja i grchenja jedne noge.Ja i inace ne spavam na stomaku,nikada,jednostavno ne mogu...

Mozda ste u pravu,mozda je zamor materijala.... ko zna ,mozda od nekog naglog udarca u Tae Bo-u.

I da,nisam NIKADA imala probleme sa kicmom u proslosti,sa sigurnoscu to tvrdim.Nije nikada bolelo,jos od malena vezbam gimnastiku......

Hvala jos jednom.
Odgovori