Kako laboratorije određuju referentne vrednosti?
Ili prosto namerno sužavaju "dobre" vrednosti da bi sebi napravile posao?
Evo ilustracije (Nazvacu ih Lab1 i Lab2, a zapravo su 2 beogradske možda najeminentnije privatne laboratorije):
Glukoza: 3,9-6,1 4,1-5,9
Rezultat koji imam je 4 - po jednoj je dobar, po drugoj je loš i obe su izražene u mmol/L
Kreatinin 62-106 53-124
HDL holesterol 0.9-1,9 >1,6
A ja imam 1.3 - Da li je to dobro ili loše???
LDL holesterol LAB1: <4,5 LAB2: Preko 4,1 visoko rizično
A ja imam 4,2
I šta sad?
Trigliceridi <1,7 <1,9
I sad, ako uzmem rezultate iz jedne laboratorije i uporedim je sa Referentnim vrednostima druge, ispada da su mnogo bolji nego kada ih poredim sa ref. vrednostima laboratorije u kojoj su rađeni.
I nemojte reći "zavisi od opreme", jer mm/h ili mmol/L je tačno to.
Veličina je uvek ista, merili vi lenjirom ili metrom, štopericom ili atomskim časovnikom.
A i pravo pitanje na kraju:
Malo mi je povećano gvožđe (32,2) a treba da bude do 28,3 i hemoglobin 175 (a treba do 170).
Ostalo je sve ok.
Od čega blag porast nivoa hemoglobina, u toku života mi nikad nije prelazio nivo od 158?
Napominjem da sam pio dnevno vitamin C jednu tabletu i jednu čašu cedevite u poslednjih 15 dana, može li to imati veze sa apsorpcijom gvožđa pa da je zato povećano? Ili može biti nešto drugo?
Referentne vrednosti - baš je to konfuzija?
Moderatori: moderato, vlada99, Dr Mita
- tamaraft
- Stalni član
- Pridružio se: Uto Mar 25, 2008 1:32 pm
- Koliki je zbir brojeva cetiri i pet: 5
referentne vrednotsti su unete u same aparate koji vrshe analize!
a i na svakom rezultatu pishe kojoj metodom je neshto analizirano...
gvozdje nije strashno ako je toliko koliko je kod tebe sada, moja seka chak ima veci nivo a trudnjacha je
i nije joj nishta, sako kad se poseche pa polize ima utisak da lize metalnu shipku
))))))0
a i na svakom rezultatu pishe kojoj metodom je neshto analizirano...
gvozdje nije strashno ako je toliko koliko je kod tebe sada, moja seka chak ima veci nivo a trudnjacha je

Zdravlje je stanje potpunog telesnog (fizičkog), duševnog (psihičkog) i socijalnog blagostanja, a ne samo odsustvo bolesti i iznemoglosti.