pneumotorax 3

Postavite pitanja ili podeliti savete i iskustva o oboljenjima disajnih organa. Saznajte kako se astma, hronična opstruktivna bolest pluća, emfizem, tumori pluća, hronična ili akutna, bakterijska ili virusna upala pluća, preveniraju, dijagnostikuju i leče.

Moderatori: moderato, vlada99, Dr Branislav

Odgovori
stidljivko
Novi član
Novi član
Pridružio se: Sub Feb 09, 2008 6:06 pm

pneumotorax 3

Post od stidljivko »

pre dve godine mi je pukla plućna maramica, ležao sam u bolnici kliničkog centra, gde su mi ustanovili upalu pluća na desnom plućnom krilu, i pneumotorax na levom plućnom krilu, napominjem da temperaturu nisam imao kao ni simptome bilo kakve bolesti, levo p.krilo su mi drenirali i posle pet dana su mi izvadili dren, odlazio sam na kontrole i sve je bilo kako treba,ali od pre nekih mesec dana ,mene strašno boli mesto na kome su me sekli da bi uvukli crevo!!!!! takodje me i boli negde kod levog bubrega kad udahnem ali ne uvek, išao sam na snimanje pre nekoliko dana, i snimak je ok, nema ničeg problematičnog, ali mene i dalje boli , a povremeno me žigne kao kad su mi sa onim pajserom uvlačili crevo za drenažu.....i da ne dužim, samo me zanima mišljenje i neka konstatacija, dali je to normalno?
Korisnikov avatar
severus
Stalni član
Stalni član
Pridružio se: Uto Sep 25, 2007 7:47 pm

Post od severus »

Otvaranje svake telesne supljine zbog bilo kakve operacije/intervencije sa sobom nosi mogucnost nastanka adhezija odnosno priraslica .Tako i u vasemslucaju mozda se je formirala adhezija izmedju dva lista pleure pa sada pri pokretima dolazi do medjusonog povlacenja listova pleure i bola.Da li je taj bol konstatntan ili povremen??
stidljivko
Novi član
Novi član

Post od stidljivko »

od pre mesec dana konstantan bol na dodir, a probadajući bol na svaki agresivniji pokret ,ili fizičku aktivnost....i još nešto , radim kao vozač i vozim kamion pa imam mnogo sati u usiljenom položaju sedenja, pa možda i to ima neke veze..... ali pri udahu i izdahu nemam bolova niti smetnji ....
Korisnikov avatar
severus
Stalni član
Stalni član

Post od severus »

Onda verovatno nisu adhezije u pitanju ali odradite rtg grudnog kosa,ako je nesto prisutno videce se .Mada bol moze biti posledica i prinudnog polozaja koji zauzimate u toku voznje.
stidljivko
Novi član
Novi član

Post od stidljivko »

rtg snimak sam odradio pre par dana, i nalaz je uredan:
" U plućima se ne uočavaju patološke promene, Hilusi su uobičajene širine.FC sinusi oštri.Srčanosudovna senka je normalnog položaja, veličine i konfiguracije.Na prikazanim koštanim i mekotkivnim strukturama ne uočavaju se patološke promene." Mislite li da postoji još neka vrsta pregleda koja bi mi pomogla da budem siguran da nije ponovo u pitanju neki problem, jer sam prošli put stigao u kliniku u pet do dvanaest, jer su me vraćali kući sa dijagnozom da sam uklještio kičmu i da zato nemogu da udahnem i imam bolove u ledjima.....nadam se da Vam nisam dosadio....
Korisnikov avatar
severus
Stalni član
Stalni član

Post od severus »

Ako mislite na na pneumothorax snimak uopste ne odgovara nalazu pneumothoraxa.Kod pneumothoraxa bi se videla linija pneumothoraxa i potiskivanje srca i medijastinalnih organa na suprotnu stranu.Inace i sami znate da uopste niste mogli da udahnete vazduh na stranu na kojoj je bio pneumothorax i da su vam vene vrata verovatno bile nabrekle.
stidljivko
Novi član
Novi član

Post od stidljivko »

Hvala Vam puno,sad mi je lakše, ali i dalje imam problem bola na mestu drenaže, i postoji li neka krema ili mast koja smanjuje napetost i bol na takvim mestima???????
Korisnikov avatar
severus
Stalni član
Stalni član

Post od severus »

Fastum gel na primer ako je bol kostano-misicnog porekla.
klekinjo
Novi član
Novi član
Pridružio se: Uto Mar 11, 2008 5:00 pm
Koliki je zbir brojeva cetiri i pet: 5

moj treći pneumotorax...

Post od klekinjo »

U roku četiri godine, imao sam tri spontana pn. Zanima me koja operacija bi mi pomogla da mi se to ne događa tako učestalo, a ako je moguće i nikada više. Još me zanima koliko dugo bi ležao u bolnici i nakon koliko bi bio sposoban za povratak na posao(nije fizički). Hvala. Vlado
Kuza
Novi član
Novi član
Pridružio se: Pon Dec 24, 2007 11:33 pm

pneumatoraks

Post od Kuza »

Da li se operacijom,ne drenazom nego operacijom,trajno resava problem pneumatoraksa?!
Korisnikov avatar
draganvma
Stalni član
Stalni član
Pridružio se: Sub Dec 22, 2007 8:07 pm

Post od draganvma »

Na oba poslednja pitanja odgovor je : NE
sva pitanja u vezi kalkuloze urotrakta (kamen u bubregu i mokraćnim kanalima) mozete poslati na [email protected]
klekinjo
Novi član
Novi član
Pridružio se: Uto Mar 11, 2008 5:00 pm
Koliki je zbir brojeva cetiri i pet: 5

Post od klekinjo »

Na točno koji dio pitanja je odgovor ne? :o
Samo me zanima koja je to operacija i koliko je uspješna. hvala
Korisnikov avatar
severus
Stalni član
Stalni član

Post od severus »

Ako je spontani pneumothorax u pitanju samo drenaza jer obicno nastaje kao posledica subpleuralnih mikrobula.Ako je u pitanju neki trumatski pneuomothorax(metak u grudni kos pa je onda hematopneumothorax)naravno da ce se vrsiti torakotomija.
Korisnikov avatar
draganvma
Stalni član
Stalni član
Pridružio se: Sub Dec 22, 2007 8:07 pm

Post od draganvma »

Ne postoji op koja ce trajno garantovati da se pneumotorax nikada vise nece desiti.
sva pitanja u vezi kalkuloze urotrakta (kamen u bubregu i mokraćnim kanalima) mozete poslati na [email protected]
Odgovori