Ishrana???

Diskusije o razvoju dece, zdravlju i najčešćim dečijim bolestima, prevenciji i lečenju dečijih oboljenja. Sve na jednom mestu što Vam može zatrebati ukoliko imate pitanje o dečijoj anatomini, fiziologiji ili patologiji.

Moderatori: ModeratA, moderato, vlada99

Odgovori
Vesna972
Novi član
Novi član
Pridružio se: Sub Nov 03, 2007 6:48 pm

Ishrana???

Post od Vesna972 »

Molim vas kazite mi kada i kako ste hranili vasu desetomesecnu bebu?!

Prokticno me interesuje raspored hranjenja - koji tip obroka ide i u koje vreme?!
zubovac
Novi član
Novi član
Pridružio se: Pet Apr 13, 2007 7:48 pm
Koliki je zbir brojeva cetiri i pet: 5

Post od zubovac »

Pogledaj na strani 6 temu/jelovnik za zdravo odojce/,meni je pomogla da se orjentisem kako da hranim svoju bebu.
Slika
nina-nana
Aktivan član
Aktivan član
Pridružio se: Sub Dec 29, 2007 12:18 pm

Post od nina-nana »

Moze li i ko da me posavetuje sta davati bebi od 8 meseci?Uvela sam voce(bananu,krusku,jabuku,kajsiju,breskvu) ,povrce(krompir,karfiol,brokoli,spanac,tikvice...) i meso.E sad meni se cini da mu je ishrana jednolicna i svaki dan jede isto-dorucak-ceralije,rucak-povrce sa mesom ili zumance,uzina -voce ,izmedju ako je mleko pred spa\vanje daleko dam mu vocni jogurt,kuvano voce sa keksom ili babanu sa kesom i mleko za laku noc.Zaboravih da kazem da pije mleko i ujutru.
evina mama
Novi član
Novi član
Pridružio se: Sub Mar 15, 2008 2:40 pm

Post od evina mama »

I ja imam bebu od 8.meseci, i nasa je slicna ishrana, sta da se radi za sada jede: tikvice, karfiol, brokoli, spanac, sargarepu, krompir, integralni pirinac, praziluk, persun koren, celer, paskanat, grasak, palentu, jogurt

Voce: tikva, jabuka, banana, kajsija, kruska, breskva, sljiva

Zitarice jos uvek bez glutena

Meso: curetina, teletina, piletina i junetina, par puta pil.dzigerica

Zumanac

Mleko 2x ujutru i uvece po 230 ml humane

Od ovoga pravim razne kombinacije
wiseslawa
Aktivan član
Aktivan član
Pridružio se: Sre Sep 20, 2006 6:34 pm

Post od wiseslawa »

A gde ste našle šljive, kruške i breskve u februaru?
Mi za sad bananu, jabuku i krušku, a pre neki dan (sa punih 11 meseci) sam joj dala našu, iz bašte, sušenu kajsiju.
Mislim da je ovo što je navela evina mama super dovoljno za bebu od 8, 9 meseci. Oni još uvek samo isprobavaju ukuse i osnovna hrana im je mleko tako da ne treba da se bojite da je jednolično.
Moja beba tamani proso (to je žitarica bez glutena i može na početku dohrane a bogata je gvožđem) u svim voćnim kombinacijama. Ono je bezukusno a zdravo i možete sa svim da ga mešate.
b i j
Novi član
Novi član
Pridružio se: Čet Dec 06, 2007 6:39 pm

Post od b i j »

wiseslawa napisao:A gde ste našle šljive, kruške i breskve u februaru?
Mi za sad bananu, jabuku i krušku, a pre neki dan (sa punih 11 meseci) sam joj dala našu, iz bašte, sušenu kajsiju.
Mislim da je ovo što je navela evina mama super dovoljno za bebu od 8, 9 meseci. Oni još uvek samo isprobavaju ukuse i osnovna hrana im je mleko tako da ne treba da se bojite da je jednolično.
Moja beba tamani proso (to je žitarica bez glutena i može na početku dohrane a bogata je gvožđem) u svim voćnim kombinacijama. Ono je bezukusno a zdravo i možete sa svim da ga mešate.
Potpisujem! Nema zurbe.
kaca 33
Aktivan član
Aktivan član
Pridružio se: Sub Okt 21, 2006 9:58 pm

Post od kaca 33 »

Postoje kasice hipove ili juvitanine od sljive,breskve,marelice i kruske.Posto tog voca nema svezeg ja mom detetu dajem te kasice kao i sveze jabuke,banane. Posto je starija kupim i suseno voce ( sljive, kajsije ) pa napravim kompot. Uglavnom jabuke jede cesce ( od banane dobije zatvor pa joj ne dajem tako cesto ) a ovo ostalo s vremena na vreme nije lose dok ne dodje sveze voce.
wiseslawa
Aktivan član
Aktivan član
Pridružio se: Sre Sep 20, 2006 6:34 pm

Post od wiseslawa »

kaca 33 napisao:Postoje kasice hipove ili juvitanine od sljive,breskve,marelice i kruske.
Uopšte se nisam setila kašica. Ja ih ne dajem jer ne znam šta sve ima u njima, a ne verujem da obična jabuka sa vodom može da ima rok trajanja 2 godine. Moje dete je sklono alergijama i neću da eksperimentišem.
A još sam i uposlila mamu da mi u Merkatoru traži breskve i kajsije jer mora negde da ih ima čim ih žene daju deci :oops:
Korisnikov avatar
Gaga79
Stalni član
Stalni  član
Pridružio se: Ned Jul 02, 2006 11:27 am

Post od Gaga79 »

Zubovac gdje ima ta tema za zdravo odojnce. Izgleda da ja nevidim,pomozi malo :)
Mary Poppins
Stalni član
Stalni  član
Pridružio se: Uto Nov 13, 2007 4:58 pm

Post od Mary Poppins »

kaca 33 napisao:Postoje kasice hipove ili juvitanine od sljive,breskve,marelice i kruske.Posto tog voca nema svezeg ja mom detetu dajem te kasice kao i sveze jabuke,banane. Posto je starija kupim i suseno voce ( sljive, kajsije ) pa napravim kompot. Uglavnom jabuke jede cesce ( od banane dobije zatvor pa joj ne dajem tako cesto ) a ovo ostalo s vremena na vreme nije lose dok ne dodje sveze voce.
ja sam detetu davala uvek bananu sa jogurtom, onda nema opasnosti od zatvora (savetovala me babica)
Korisnikov avatar
Gaga79
Stalni član
Stalni  član
Pridružio se: Ned Jul 02, 2006 11:27 am

Post od Gaga79 »

Kada si davala bebi prvi put jogurt?
Mary Poppins
Stalni član
Stalni  član
Pridružio se: Uto Nov 13, 2007 4:58 pm

Post od Mary Poppins »

Gaga79 napisao:Kada si davala bebi prvi put jogurt?
sa 6,5 meseci, ali sam uvodila postepeno,
prvi put 30ml, pa sve vise dok nismo dosli do 100ml

ne smes detetu davati kravlje mleko, jer se ono veoma tesko vari i moze da izazove alergiju, ali jogurt je fermentiranjem prakticno postao adaptirano mleko

samo imaj u vidu da moj sin tada nije bio samo na mom mleku, nego je vec pio adaptirano mleko (Aptamil), meni je moje mleko stalo kad je imao 4,5 meseca
kaca 33
Aktivan član
Aktivan član
Pridružio se: Sub Okt 21, 2006 9:58 pm

Post od kaca 33 »

Mary Poppins hvala ti na savetu.Stvarno sam nahvatala strah od te banane i zatvora ali probacu to sa jogurtom.Inace, moja cerka je pocela sa jogurtom i kiselim mlekom kao i mladim sirom od osmog meseca a negde od desetog sam pocela da joj kuvam povremeno griz i pirinac na obicnom mleku .U pocetku me je bilo strah kako ce da reaguje pa sam joj davala po malo ali je sve proslo dobro.Obicno mleko joj jos uvek ne dajem stalno ( mozda dva-tri puta nedeljno ) i to ne cisto da ga pije i ako kazu da sada vec slobodno mogu da joj ga dajem ali sam se odlucila da jos malo ovako bude na adaptiranom ( posto je tek sad usla u 12 mesec ) pa za kasnije videcemo.
Kakva su vasa iskustva? Kada ste pocele da dajete deci obicno mleko?
A sto se tice kasica vocnih moje dete nije imalo alergije na hranu pa sam mozda zbog toga bila opustenija sto se tice tih kasica.Inace ne mislim da u njia ima svacega jer u tom slucaju joj ne bih davala da ih jede.I voce koje se kupuje moze da bude puno svacega ali stvarno ne razmisljam preterano o tome.
nina-nana
Aktivan član
Aktivan član
Pridružio se: Sub Dec 29, 2007 12:18 pm

Post od nina-nana »

Pa super sto bebi i dalje dajes adaptirano.Moje dete ima 9 meseci i uradicu isto pa tek sa godinu dana uvoditi polako-pomalo.Ko ima mogucnosti zasto da ne?!
Ja citam ovde i vidim da skoro niko nije deteu uveo zitarice sa glutenom pre 8-og(osim mene).Nadam se da to nece stetiti mom detetu sutradan?!
Ja sam dosadna ali mene zanima sta dajete vasim bebcicima za veceru(ili dorucak) jer mene to pocinje jako da opetrecuje,plasi me jednolicna ishrana i anemija i nedostatka raznoraznih hraljivih sastojaka koje mozda treba dete a ne unosi(npr.popara-kuvan hleb koji nema NISTA!).Moje dete jos nema niti jedan zubic(i to me pomalo buni) i nemam bas izbora ali mi treba koji vas savet.Imama knjigu bebi kuvar ali tamo bas preteruju(tipa davati musaku itd.,kupine,maline sa 6 meseci).Ja uvek za dorucak dam cerealije(moj bebac ima skoro 12kg,jako je tezak a cerealije jako kaloricne),rucak povrce i meso,zumance,vecera??????(ne znam sta,dam poparu,supicu,keks sa vocem uglavnom kuvanim,vocni jogurt) i dva puta mleko(ujutru i uvece po 210ml).POMOZITE!!!!!
Odgovori