Ne znam kako da pocnem ovu pricu, a da pritom ne ispisem 20 tak strana dosadnog teksta...Probacu da budem sto je moguce koncizniji...Imamo devojcicu od 1,5 g koja iz kako doktori kazu "nepoznatog" razloga dobija temperature s vremena na vreme i to SUMANUTE uz propratni rast leukocita i CRP-a..E sad, doktori su nas bacili na 2795 raznih testova, labaratorijskih pregleda, hemoanaliza, proveru srca, mozga, mokracnih kanala, stomaka, kostane srzi...bezmalo sve sto im je palo na pamet...U medjuvremenu bi joj kada dobije tu temperaturu, gurnuli bromilu u ruku i davali longacef...temperatura i to stanje prodje i nakon mesec dana, opet sve ponovo...kada smo zavrsili sa svim mogucim analizama, potencijalna dijagnoza je PFAPA sindrom, koji u prevodu otprilike znaci: nepoznata temperatura koja dodje i prodje;)...profesorka iy bolnice u Tirsovoj nam je rekla da u stvari nema potrebe da dete uzima longacef, vec da kada joj se pojavi to stanje popije jedan kortiko steroid od 10mg (pronizon mislim da se zove) i temepratura ce nestati...i nestala je...danas...Inace bitan podatak je da devojcica nema nikakve simptome bolesti, osim kada je temperatura preko 39 pa je grogi...
Moja pitanja su sledeca: Da li je neko imao slicnih slucajeva, da li se zna kakve posledice moze da prouzrokuje ovaj "lek" ako se uzima jedanput na 2 meseca, da li je neko cuo za PFAPA sindrom...Iskreno ne znam ni koji odgovor bi zeleo da cujem, jer nam doktori u sustini nisu nista ni rekli...