kortizon i mrsavljenje
Moderatori: mr ph. Silvio, moderato, admin, vlada99
kortizon i mrsavljenje
trebam savjet. zbog reumatskog artritisa uzimam preparat kortizona i s njim je doslo do debljanja. zanima me kako da skinem visak kilograma sa ishranom (tjelosnom aktivnoscu ne mogu ,jer mi je bolest aktivna).
Kod uzimanja kortizona, postoji opasnost i od pojave dijabetesa i zato (a i zbog nezeljenog nakupljanja viska kilograma) potrebno je smanjiti unos secera (narocito prostih ugljenih hidrata, belog hleba, rafiniranog secera..., kao i masnoce). Umesto toga konzumirati sto vise voca, narocito onog bogatog vodom i sa blago diuretskim svojstvima - jer kortikosterodidi izazivaju i nakupljanje tecnosti u organizmu (dakle visnja, tresnja, jabuka). Mogu se piti blagi, nezasecereni biljni cajevi sa diuretskim svojstvima (breza, kukuruzna svila, persun). Zbog moguceg povisenja krvnog pritiska smanjiti unos soli, a povecati unos kalijuma. Zbog gubitka kalcijuma pojacati unos i ovog minerala.
Pokusaj, vredi. Bila sam pod terapijom mesecima i uspela sam da, osim blagog otoka lica pod najjacim dozama, izbegnem sve nezeljene efekte.
Da li su ti rekli da ne smes na sunce dok si pod terapijom? Suncanje moze izazvati fleke, zato se zastiti dobrom kremom. Srecno i javi kako ide...
Pokusaj, vredi. Bila sam pod terapijom mesecima i uspela sam da, osim blagog otoka lica pod najjacim dozama, izbegnem sve nezeljene efekte.
Da li su ti rekli da ne smes na sunce dok si pod terapijom? Suncanje moze izazvati fleke, zato se zastiti dobrom kremom. Srecno i javi kako ide...