eksplorativna torakotomija....

Postavite pitanja ili podeliti savete i iskustva o oboljenjima disajnih organa. Saznajte kako se astma, hronična opstruktivna bolest pluća, emfizem, tumori pluća, hronična ili akutna, bakterijska ili virusna upala pluća, preveniraju, dijagnostikuju i leče.

Moderatori: moderato, vlada99, Dr Branislav

Odgovori
mstevicrs
Novi član
Novi član
Pridružio se: Pon Mar 10, 2008 11:42 pm
Koliki je zbir brojeva cetiri i pet: 5

eksplorativna torakotomija....

Post od mstevicrs »

Molim ljude koji znaju malo više o ovom hirurškom zahvatu, tj bolje rečeno o oporavku od ovog zahvata, kakav je, koliko traje, u kakvom je stanju pacijent tj. za šta je sposoban samostalno da radi?
Pitam ovo jer uskoro majka treba da se operiše ima fibrozni histiocitom na plućima i konzilijarna odluka je ovaj gore navedeni zahvat, a nismo joj baš svi pri ruci i treba da se organizujemo oko obilaženja i paženja. Molim bilo koga ko zna nešto o ovome da mi odgovori, hvala!
Korisnikov avatar
draganvma
Stalni član
Stalni član
Pridružio se: Sub Dec 22, 2007 8:07 pm

Post od draganvma »

U pitanju je otvaranje grudnog kosa sa uzimanjem uzorka za patohistoloske analize u dijagnosticke svrhe. Radi se u opstoj anesteziji. Nije banalna intervencija i sam oporavak moze da potraje - zavisno od slucaja do slucaja, opsteg stanja, godista, pridruzenih bolesti i td.
sva pitanja u vezi kalkuloze urotrakta (kamen u bubregu i mokraćnim kanalima) mozete poslati na [email protected]
mstevicrs
Novi član
Novi član
Pridružio se: Pon Mar 10, 2008 11:42 pm
Koliki je zbir brojeva cetiri i pet: 5

Post od mstevicrs »

E hvala puno Dragane, već sam izgubio nadu da će se iko javiti...
Naime u pitanju je dakle ženska osoba 55 godina starosti, dobrog opšteg zdravlja i u pitanju je metastaza. Prvi put se pojavio na gluteusu, u oba slučaja je fibrozni histiocitom, a sada na plućima.Eksplorativna torakotomija i odgovarajući hirurčki zahvat, tako je pisalo na konzilijarnoj odluci.
Nju mnogo muči ta nepoznanica kada će moći ovo, kada će moći ono... Ni mi ništa ne znamo reći, naravno. Koliko traje oporavak, hoće li moći po izlasku iz bolnice samostalno osnovne stvari da obavlja...
Tražio sam po netu međutim slabo da sam našao išta korisno...
Ako možeš još šta reći bio bih ti zahvalan, pozdrav!
Korisnikov avatar
draganvma
Stalni član
Stalni član
Pridružio se: Sub Dec 22, 2007 8:07 pm

Post od draganvma »

Kao posle svake vece hirurske intervencije. Malo duzi oporavak, dok sve lepo zaraste, dok se pacijent potpuno ne oporavi a potom moze sasvim normalno da funkcionise.
sva pitanja u vezi kalkuloze urotrakta (kamen u bubregu i mokraćnim kanalima) mozete poslati na [email protected]
Odgovori