Kako da joj pomognem?

Saznajte sve o nutritivnim svojstvima namirnica koje koristite, podelite svoja iskustva o popularnim dijetama, preparatima, namirnicama, napicima.

Moderatori: mr ph. Silvio, moderato, admin, vlada99

Odgovori
Vrba
Stalni član
Stalni  član
Pridružio se: Pet Avg 04, 2006 3:49 am
Koliki je zbir brojeva cetiri i pet: 5

Kako da joj pomognem?

Post od Vrba »

Pošto je neuropsihijatrija zatvorena, čini mi se zgodno da ovde postavim temu, ne koristeći logičan naslov usled mera opreza. A takav bi naslov bio, prosto, b u l i m i j a.
Imam drugaricu koja ima sve simptome, zadnjih meseci je nepodnošljiva, inače ih je (očigledno, godinama) odlično krila. Zatim saznam da je to već odavno poznata stvar veoma uskom krugu ljudi.

Ne znam šta treba da radim, a pustiti je da se uništava i ništa ne preduzeti takođe mi se ne čini kao dobra stvar.
Problem je što sam, izgleda, jedino ja znala da se njoj to "opet dešava" samo što nisam znala šta.
Da zlo bude veće, stvarno me iritira svojom opsesijom i savetima šta je sve "nezdravo i preterano pojesti", što vodi u, valjda, ono drugo - anoreksiju. Ovih dana je očito odlučila da bude karakter i da se, kako bi se sama izrazila, ne prežderava.
Inače je premršava, neću napisati godine ali recimo da ne odudara od obrasca, lepa devojka ali koža joj je propala i mišići su joj u užasnom stanju, ne preterujem.
Da li bi pomoglo da je "na kvarnjaka" pošaljemo nutricionisti (izmisliti razlog, znam da je ružno ali više stvarno ne znam šta da radim) koji bi bio upućen u stanje, ali ne bi ništa rekao? Znam način da tako nešto izvedem. Imam utisak da bi takva vrsta opsesije hranom bila pozitivna, još bi možda dijeta malo i pomogla da joj se vrati masa... ali problem je što, čim bi primetila masu ona bi u njoj videla salo.
==> Svesna sam da bih, ako bih joj nešto rekla i ja, pored svog ostalog sveta, izgubila njeno poverenje, tj. počela bi da me ubeđuje da "to više ne radi", pre ili kasnije, kao što je sve ostale, tako da sam par dana odlučila da ćutim, iako mi teško ide :roll: i tu se krije moj problem.
Jer, stvar je u tome što je, izgleda, sve ljude oko sebe koji su ikada znali za njenu situaciju uspela da ubedi da više nema problem, u čemu sam joj pomogla, jer sam jedna od retkih pred kojima se nije ustručavala da povraća svaki čas..... dok mi to :kreten: najzad nije postalo malo čudno pa sam joj i rekla, efekat je bio gotovo instant odbrambeni :-?

Moje pitanje za vas, dragi lekari, je - kako da se postavim? Problem je psihičke prirode i naravno da bi joj pomoć stručnjaka najviše odgovarala, kako sam razumela i to je bilo pa prošlo... stvar se ponavlja. Ne znam šta da radim, a ne mogu više ni da se pravim luda kada počne da mi popuje o hrani.

Hvala bilo kome ko ima ideju :)
hijena
Aktivan član
Aktivan član
Pridružio se: Pet Mar 07, 2008 10:35 pm

Post od hijena »

Veoma mi je zao sto sam ovako kasno saznala za ovaj sajt jer vidim da ima dosta ljudi sa problemima u ishrani, u koje sam do skora (nadam se vise ne) spadala i ja.
Lepo je od tebe sto brines za drugaricu i sto pokusavas da joj pomognes, jer je njoj ZAISTA potrebna pomoc. Najgore je sto, po tvojim recima ona jos uvek ne priznaje da ima problem, nastavlja sa tim i tako propada sve dublje, jer sve dok bude ubedjivala sve oko sebe da se izlecila, to ce joj toliko odzvanjati u glavi da ce na kraju ubediti samu sebe da je to sto radi sasvim normalno.
Nista neces postici (to gledam iz ugla da je meni to neko ranije uradio) ukoliko je "tuzis" lekaru bez njenog znanja, vec samo kontraefekat-mozes izgubiti njeno poverenje i ostace sama u tome.

Moj savet ti je da, uprkos njenom izbegavanju razgovora i sl, u najbrzem mogucem periodu (jer to treba sto pre zaustaviti), pokusas da prikupis sto vise clanaka iz novina, sa neta (a ima ih dovoljno) o bulimiji, o tome sta sve izaziva, posledice i sl., i odaberes trenutak da joj sve to prezentujes, pazeci pri tome da joj sve vreme stavljas do znanja da sve to radis jer je volis i zabrinuta si za njeno zdravlje.

Puno srece i javi mi sta se desava s njom, imam iskustva i stvarno bih volela da pomognem njoj i svima sa slicnim problemom, jer shvatam koliko je opasan.
Korisnikov avatar
bockey
Aktivan član
Aktivan član
Pridružio se: Pon Apr 02, 2007 12:52 pm

Post od bockey »

Nisma previse istrazivala materiju, ali vidim da ima puno devojaka (a zasto nema muskih!?... mozda nisu optereceni izgledom) u tom stanju.
I moje misljenje je samo moje i potpuno laicki po pitanju pomenutih bolesti (ali imam iskustva u komunikaciji sa osobama koje pate od malo drugacije, ali na neki nacin slicne bolesti). Da ne duzim.

Nista na silu! I na prevaru! Moze izazvati samo kontra efekat.
Smatram da sva ta stanja pocinju iz glave. Pa tamo treba i 'pucati'. Ne bih rekla da joj treba nutricionista, nego psiholog. A ako izbegava strucnu pomoc onda je na tebi da pricas, pricas, pricas, pricas, pricas.

Srecno!
izgubljena
Novi član
Novi član
Pridružio se: Pon Mar 10, 2008 3:26 am

Post od izgubljena »

Nemoj nista na silu, nece pomoci.I da joj navedes sve posledice vezane za zdravlje,ona ce nastaviti po svom,jer po mom misljenju osobe sa takvim problemom(a i ja spadam u njih) negde u podsvesti zele samo da nestanu.I obicno svi ti problemi su samo naizgled povezani sa hranom, ali su mnogo dublji, predstavljaju neki beg od stvarnosti,nemoc,neki unutrasnji konflikt,...ja sam shvatila i prihvatila da imam problem tek pre nekoliko meseci,a bolujem od bulimije 6 godina. Trudi se da budes kraj nje koliko god mozes,da je na neki nacin ako je moguce kontrolises,da je razumes,a ne osudjujes. Mislim da su najvaznije ljubav i podrska.
Odgovori