Deo Foruma za sva pitanja iz oblasti oboljenja, traumatskih stanja, tumorskih procesa na koštanom sistemu. Diskusije o ortopedskim hirurškim stanjima, degenerativnom reumatizmu, akutnim i hroničnim oboljenjima koštanog ili zglobnog dela lokomotornog aparata. Saveti o primeni fizikalnih procedura i kineziterapije.
Da li ima neki fizijatar na sajtu koji ce znati da mi kaze koje terapije treba da sprovodim za sledece dve dijagnoze:
*hondromalatio patellae bill
*st.post distorsionem art tallocruralis dex
Treba mi redosled terapija,vreme i intenzitet.
Jako mi je hitno!!!
Kad bi se napamet odredjivale procedure koje ce se primenjivati u lecenju,onda bi verovatno postojaoi nacin da se nekako leci i preko interneta.Salu na stranu,ne shvatajte fizikalnu terapiju kao sablon koji se u vecini nasih zdravstvenih ustanova primenjuje.
terapije se ne daju napamet vec prema dijagnozi.Ne moze za jednu istu dijagnozu da se daju dve razlicite terapije.Mogu samo pojedine procedure da se preskoce zbog mogucih kontraindikacija primer-ultra zvuk i laser kod dece.Znaci u skladu sa dijagnozama koje sam navela postoji i terapija koja se primenjuje,a mene zanima da li bilo ko zna da mi kaze koja je?
Ne postoji sablon pa cak i kad se radi o istoj dijagnozi a kod razlicitih osoba.Kod odredjenih patologija se u istoj fazi kod jednog pacijenta neke procedure mogu primeniti a kod drugog te iste ne mogu.Ukratko bi kod ovih dijagnoza trebalo smanjiti bol-to moze i dds,tens,interferentne,elektroforeza lekova,magnet,laser,vakuum ali ne mozes to sve da primenis,zar ne?
Za patelu uvek idu izometrijske kontakcije kvadricepsa. Za skocni zglob se rade pokreti u tom zglobu do granice bola. Sve ostalo je vishe manje tu da potpomogne, osnova je da zglob ima ocuvanu funkciju.