Pitanje za fizijatre-terapija

Deo Foruma za sva pitanja iz oblasti oboljenja, traumatskih stanja, tumorskih procesa na koštanom sistemu. Diskusije o ortopedskim hirurškim stanjima, degenerativnom reumatizmu, akutnim i hroničnim oboljenjima koštanog ili zglobnog dela lokomotornog aparata. Saveti o primeni fizikalnih procedura i kineziterapije.

Moderatori: ModeratA, moderato, vlada99

Odgovori
Korisnikov avatar
astrica
Novi član
Novi član
Pridružio se: Ned Dec 30, 2007 1:22 am

Pitanje za fizijatre-terapija

Post od astrica »

Da li ima neki fizijatar na sajtu koji ce znati da mi kaze koje terapije treba da sprovodim za sledece dve dijagnoze:
*hondromalatio patellae bill
*st.post distorsionem art tallocruralis dex
Treba mi redosled terapija,vreme i intenzitet.
Jako mi je hitno!!!
Nikola11
Aktivan član
Aktivan član
Pridružio se: Pon Dec 19, 2005 2:35 pm
Koliki je zbir brojeva cetiri i pet: 5

Post od Nikola11 »

Kad bi se napamet odredjivale procedure koje ce se primenjivati u lecenju,onda bi verovatno postojaoi nacin da se nekako leci i preko interneta.Salu na stranu,ne shvatajte fizikalnu terapiju kao sablon koji se u vecini nasih zdravstvenih ustanova primenjuje.
Korisnikov avatar
astrica
Novi član
Novi član
Pridružio se: Ned Dec 30, 2007 1:22 am

Post od astrica »

terapije se ne daju napamet vec prema dijagnozi.Ne moze za jednu istu dijagnozu da se daju dve razlicite terapije.Mogu samo pojedine procedure da se preskoce zbog mogucih kontraindikacija primer-ultra zvuk i laser kod dece.Znaci u skladu sa dijagnozama koje sam navela postoji i terapija koja se primenjuje,a mene zanima da li bilo ko zna da mi kaze koja je?
Nikola11
Aktivan član
Aktivan član
Pridružio se: Pon Dec 19, 2005 2:35 pm

Post od Nikola11 »

Ne postoji sablon pa cak i kad se radi o istoj dijagnozi a kod razlicitih osoba.Kod odredjenih patologija se u istoj fazi kod jednog pacijenta neke procedure mogu primeniti a kod drugog te iste ne mogu.Ukratko bi kod ovih dijagnoza trebalo smanjiti bol-to moze i dds,tens,interferentne,elektroforeza lekova,magnet,laser,vakuum ali ne mozes to sve da primenis,zar ne?
miodrage
Aktivan član
Aktivan član
Pridružio se: Čet Jan 25, 2007 11:03 pm
Kontakt:

Post od miodrage »

Za patelu uvek idu izometrijske kontakcije kvadricepsa. Za skocni zglob se rade pokreti u tom zglobu do granice bola. Sve ostalo je vishe manje tu da potpomogne, osnova je da zglob ima ocuvanu funkciju.
Sve najbolje.
Odgovori