Slano, ljuto, kiselo , slatko

Saznajte sve o nutritivnim svojstvima namirnica koje koristite, podelite svoja iskustva o popularnim dijetama, preparatima, namirnicama, napicima.

Moderatori: mr ph. Silvio, moderato, admin, vlada99

Odgovori
mile90
Stalni član
Stalni  član
Pridružio se: Pon Mar 12, 2007 9:07 pm
Koliki je zbir brojeva cetiri i pet: 5

Slano, ljuto, kiselo , slatko

Post od mile90 »

Znam da u svemu treba biti umeren, ali interesuje me nesto. Citao sam da je pikantno dobro za metabolizam, ljuto, zacinjeno...a da li je zdravo?
Isto pitam i za ostalo, kiselo...
grazza
Stalni član
Stalni član
Pridružio se: Pet Dec 14, 2007 12:56 pm

Post od grazza »

za ljuto znam da je dobro, pogotovu kod nekih dijeta koristi se ljuta paprika ili djumbir, mislim da na neki nacin topi masne naslage, ali nisam bas strucna u ovome. Pozdrav :-?
Korisnikov avatar
jana_82
Aktivan član
Aktivan član
Pridružio se: Uto Dec 04, 2007 4:19 pm

Post od jana_82 »

Kao sto si i sam na pocetku rekao u svemu treba biti umeren, zacinsko bilje ima posebno blagotvorno dejstvo za nas organizam pa tako..... :D
origano- pomaze kod upale disajnih organa, gljivicnih infekcija , a u letnjim mesecima cak sprecava razvitak bakterija u hrani
cimet- otklanja grceve u stomaku, jaca zeludac i srce
bosiljak- opusta, podstice varenje, a neki tvrde da deluje kao afrodizijak tako da.... pazite sa bosiljkom haha :lol:
kapar -olaksava varenje
persun-protiv nadimanja
anis- ublazava glavobolju, smiruje kasalj i zapaljive procese u organizmu
kurkum i kumin- po najnovijim istrazivanjima smatra se da su veliki antioksidanti koji ubijaju kao i sprecavaju nastanak malignih celija, mozete da ih kupite same a ima ih i u kariju( dobar kari sastoji se od preko 10 i vise vrsta razlicitog bilja) pa je to jako dobar zacin.
kardamom - takodje dobar antioksidant kao i za srce i krvne sudove
beli luk- ne moram da govorim o njemu jer je to antioksidant NO.1 sa puno blagotvornih dejstava
majcina dusica- umiruje nerve
ima jos puno kim, kadulja, biber, muskatni orah,karanfilic, korijander... i svi oni imaju blagotvorno lekovito dejstvo za nas organizam.......... mnogi olaksavaju i ubrzavaju varenje
Zacini se dodaju na kraju kuvanja jela da ne bi na visokim temp. izgubili svojstva osim BELOG LUKA- koji je kralj zacina savrsenstvo u malom on ne gubi ni kuvanjem svojstva a zato gubi los miris
:lol: :lol: tako da ko se jezi mirisa moze ovako pozzzz
Korisnikov avatar
jana_82
Aktivan član
Aktivan član

Post od jana_82 »

sto se tice kiselog samo LIMUN cenim sa njim cak i salatu kiselim jer sve ostalo osim njega povecava kiselost organizma a svi znasmo da je kiselost organizma jako losa, on cak topi i masne naslage. Pod ostalim kiselim podrazumevam druge vrste sirceta.
mile90
Stalni član
Stalni  član

Post od mile90 »

A za jabukovo? Da li steti koristiti ga... na onaj fazon, kasika sirca u vodi pre jela...
Korisnikov avatar
jana_82
Aktivan član
Aktivan član

Post od jana_82 »

vidis Mile to ti je dvojba velika, tacnije kod tog jabukovog sirceta nastaje sukob misljenja,neki kazu da on zakiseljuje organizam neki kazu da ne, mada ako hoces moje licno misljenje ja nikako ne bih rizikovala sve dok postoji i najmanja sansa jer svi znamo koliko je kiselost opasna :evil:
mile90
Stalni član
Stalni  član

Post od mile90 »

Vazi, hvala! :wink:
Korisnikov avatar
bockey
Aktivan član
Aktivan član
Pridružio se: Pon Apr 02, 2007 12:52 pm

Post od bockey »

jana_82 napisao:mada ako hoces moje licno misljenje ja nikako ne bih rizikovala sve dok postoji i najmanja sansa jer svi znamo koliko je kiselost opasna :evil:
Jel mozes malo detaljnije da objasnis? Nisam cula nist ao tome, a ovih dana sam bas pocela to sa sircetom u vodi... pa si me sad zbunila.
Korisnikov avatar
jana_82
Aktivan član
Aktivan član

Post od jana_82 »

Draga bockey :D
kiselost organizma je jako losa jer je ona dobar preduslov za razvitak malignih celija, e sad neka dva americka naucnika radila su istrazivanja navika ljudi koji su oboleli od raka i izmedju ostalog ljudi su u velikom procentu koristili vece kolicine sirceta( gde spada i jabukovo) ali naravno tu se ne radi o malim kolicinama koje povremeno pojedete u salati, vec o tome da se dugo smatralo da je sirce odlicno u topljenju masnih naslaga pa cak i u snizavanju nivoa holesterola u krvi sto na neki nacin i podpomaze ali je zato na drugu stranu jako opako i opasno za organizam........ tako kaze nauka a ja ne bih da rizikujem iako znam puno ljudi koji su tako mrsali......... jos nesto tu ne spada LIMUN on ne zakiseljava organizam i zato je limunada bez secera zakon, naravno ne treba ni sa cim preterivati.
e da ima i ona LIMUN dijeta za koju ste svi verovatno culi, ne znam verovatno nije ni ona preterano zdrava ali kad bih birala izmedju nje i sirceta uvek bi izabrala limun dijetu pozzzzzzzzzzzz
Korisnikov avatar
bockey
Aktivan član
Aktivan član
Pridružio se: Pon Apr 02, 2007 12:52 pm

Post od bockey »

Hvala Jana, da znas da sam se zapitala da li da nastavljam za jabukovim sircetom... ustvari ja koristim Apetit bloker (na bazi jab.sirceta i inulina koji nabubri i zauzme mesto u stomaku pa na taj nacin utice na smanjenje unosa hrane). Pitala sam i moju doktoricu, i ona mi je odobrila koriscenje.
Things that make you go hhmmm
Korisnikov avatar
jana_82
Aktivan član
Aktivan član

Post od jana_82 »

ma nista bockey :D verovatno doktor zna bolje od mene, ali ja tako procitah pa reko da podelim to sa vama :D kiss
kzoja
Aktivan član
Aktivan član
Pridružio se: Sre Jun 13, 2007 8:15 am

Post od kzoja »

Dok čitam ove porukice, setila sam se da su mi kao stavku u načinu ishrane nakon vađenja žučne kese zabranili sirće, pa sam umesto toga koristila limun. Takođe sam pre neke dve godine bila na nekom režimu ishrane koji sam primenjivala uz vežbe (sa trenerom), i ona mi je takođe zabranila upotrebu sirćeta. Tada se nisam mnogo pitala zašto, ali sada vidim. To onda zaista znači da sirće nije baš poželjno???!!!!
Odgovori