Znam da u svemu treba biti umeren, ali interesuje me nesto. Citao sam da je pikantno dobro za metabolizam, ljuto, zacinjeno...a da li je zdravo?
Isto pitam i za ostalo, kiselo...
Slano, ljuto, kiselo , slatko
Moderatori: mr ph. Silvio, moderato, admin, vlada99
Kao sto si i sam na pocetku rekao u svemu treba biti umeren, zacinsko bilje ima posebno blagotvorno dejstvo za nas organizam pa tako.....
origano- pomaze kod upale disajnih organa, gljivicnih infekcija , a u letnjim mesecima cak sprecava razvitak bakterija u hrani
cimet- otklanja grceve u stomaku, jaca zeludac i srce
bosiljak- opusta, podstice varenje, a neki tvrde da deluje kao afrodizijak tako da.... pazite sa bosiljkom haha
kapar -olaksava varenje
persun-protiv nadimanja
anis- ublazava glavobolju, smiruje kasalj i zapaljive procese u organizmu
kurkum i kumin- po najnovijim istrazivanjima smatra se da su veliki antioksidanti koji ubijaju kao i sprecavaju nastanak malignih celija, mozete da ih kupite same a ima ih i u kariju( dobar kari sastoji se od preko 10 i vise vrsta razlicitog bilja) pa je to jako dobar zacin.
kardamom - takodje dobar antioksidant kao i za srce i krvne sudove
beli luk- ne moram da govorim o njemu jer je to antioksidant NO.1 sa puno blagotvornih dejstava
majcina dusica- umiruje nerve
ima jos puno kim, kadulja, biber, muskatni orah,karanfilic, korijander... i svi oni imaju blagotvorno lekovito dejstvo za nas organizam.......... mnogi olaksavaju i ubrzavaju varenje
Zacini se dodaju na kraju kuvanja jela da ne bi na visokim temp. izgubili svojstva osim BELOG LUKA- koji je kralj zacina savrsenstvo u malom on ne gubi ni kuvanjem svojstva a zato gubi los miris
tako da ko se jezi mirisa moze ovako pozzzz

origano- pomaze kod upale disajnih organa, gljivicnih infekcija , a u letnjim mesecima cak sprecava razvitak bakterija u hrani
cimet- otklanja grceve u stomaku, jaca zeludac i srce
bosiljak- opusta, podstice varenje, a neki tvrde da deluje kao afrodizijak tako da.... pazite sa bosiljkom haha

kapar -olaksava varenje
persun-protiv nadimanja
anis- ublazava glavobolju, smiruje kasalj i zapaljive procese u organizmu
kurkum i kumin- po najnovijim istrazivanjima smatra se da su veliki antioksidanti koji ubijaju kao i sprecavaju nastanak malignih celija, mozete da ih kupite same a ima ih i u kariju( dobar kari sastoji se od preko 10 i vise vrsta razlicitog bilja) pa je to jako dobar zacin.
kardamom - takodje dobar antioksidant kao i za srce i krvne sudove
beli luk- ne moram da govorim o njemu jer je to antioksidant NO.1 sa puno blagotvornih dejstava
majcina dusica- umiruje nerve
ima jos puno kim, kadulja, biber, muskatni orah,karanfilic, korijander... i svi oni imaju blagotvorno lekovito dejstvo za nas organizam.......... mnogi olaksavaju i ubrzavaju varenje
Zacini se dodaju na kraju kuvanja jela da ne bi na visokim temp. izgubili svojstva osim BELOG LUKA- koji je kralj zacina savrsenstvo u malom on ne gubi ni kuvanjem svojstva a zato gubi los miris


Draga bockey
kiselost organizma je jako losa jer je ona dobar preduslov za razvitak malignih celija, e sad neka dva americka naucnika radila su istrazivanja navika ljudi koji su oboleli od raka i izmedju ostalog ljudi su u velikom procentu koristili vece kolicine sirceta( gde spada i jabukovo) ali naravno tu se ne radi o malim kolicinama koje povremeno pojedete u salati, vec o tome da se dugo smatralo da je sirce odlicno u topljenju masnih naslaga pa cak i u snizavanju nivoa holesterola u krvi sto na neki nacin i podpomaze ali je zato na drugu stranu jako opako i opasno za organizam........ tako kaze nauka a ja ne bih da rizikujem iako znam puno ljudi koji su tako mrsali......... jos nesto tu ne spada LIMUN on ne zakiseljava organizam i zato je limunada bez secera zakon, naravno ne treba ni sa cim preterivati.
e da ima i ona LIMUN dijeta za koju ste svi verovatno culi, ne znam verovatno nije ni ona preterano zdrava ali kad bih birala izmedju nje i sirceta uvek bi izabrala limun dijetu pozzzzzzzzzzzz

kiselost organizma je jako losa jer je ona dobar preduslov za razvitak malignih celija, e sad neka dva americka naucnika radila su istrazivanja navika ljudi koji su oboleli od raka i izmedju ostalog ljudi su u velikom procentu koristili vece kolicine sirceta( gde spada i jabukovo) ali naravno tu se ne radi o malim kolicinama koje povremeno pojedete u salati, vec o tome da se dugo smatralo da je sirce odlicno u topljenju masnih naslaga pa cak i u snizavanju nivoa holesterola u krvi sto na neki nacin i podpomaze ali je zato na drugu stranu jako opako i opasno za organizam........ tako kaze nauka a ja ne bih da rizikujem iako znam puno ljudi koji su tako mrsali......... jos nesto tu ne spada LIMUN on ne zakiseljava organizam i zato je limunada bez secera zakon, naravno ne treba ni sa cim preterivati.
e da ima i ona LIMUN dijeta za koju ste svi verovatno culi, ne znam verovatno nije ni ona preterano zdrava ali kad bih birala izmedju nje i sirceta uvek bi izabrala limun dijetu pozzzzzzzzzzzz
Hvala Jana, da znas da sam se zapitala da li da nastavljam za jabukovim sircetom... ustvari ja koristim Apetit bloker (na bazi jab.sirceta i inulina koji nabubri i zauzme mesto u stomaku pa na taj nacin utice na smanjenje unosa hrane). Pitala sam i moju doktoricu, i ona mi je odobrila koriscenje.
Things that make you go hhmmm
Things that make you go hhmmm
Dok čitam ove porukice, setila sam se da su mi kao stavku u načinu ishrane nakon vađenja žučne kese zabranili sirće, pa sam umesto toga koristila limun. Takođe sam pre neke dve godine bila na nekom režimu ishrane koji sam primenjivala uz vežbe (sa trenerom), i ona mi je takođe zabranila upotrebu sirćeta. Tada se nisam mnogo pitala zašto, ali sada vidim. To onda zaista znači da sirće nije baš poželjno???!!!!