Gvozdje za tri meseca sa 20 na 8, molim misljenje :(

Odgovori na sva pitanja vezana za laboratorijske analize i rezultate istih. Tumačenje nalaza krvnne slike, sedimentacije, leukocitarne formule, urinokulture, spermograma, ginekoloških testova ili specijalizovanih krvnih analiza.

Moderatori: moderato, vlada99, Dr Mita

Odgovori
Ejmi
Aktivan član
Aktivan član
Pridružio se: Pet Jan 25, 2008 9:00 pm

Gvozdje za tri meseca sa 20 na 8, molim misljenje :(

Post od Ejmi »

Analiza krvi od 2. 11. 2007.
sve u granicama
trombociti 278 (referentno 150-400)
gvozdje 20,3 (REF. 10,7 - 32,2)
UIBC 32,5 (ref. 27,8 - 53,7)
TIBC 52,8 (ref 42 - 64,3)

Analiza krvi od 14. 2. 2008.

trombociti 139
Gvozdje 8,1
UIBC 46, 1
TIBC 54,2
Fertin 30,6 (ref 10 - 120)

ostalo, ukljucujuci i b12 i enzimi jetre u redu.

Od lekova uzimala (na zalost i pod presijom gin zbog atipicnih PCOS) tri meseca, nov., dec. i januar Diane35.
Poslednjih 18 dana Salofalk zbog Kronove bolesti.
U avgustu i oktobru imala obilno krvarenje van ciklusa, ali je gvozdje u novembru bilo dobro.
Uz Diane35 ciklusi skraceni, na 25 dana sva tri, poslednji dva dana pojacano zbog prestanka Diane.
Od onoga sto je jos moglo da utice na ovakav pad gvozdja - dva dana priprema za kolonoskopiju, kolonoskopija. Kasasta stolica poslednjih sest meseci, ali ne cesce od jedne dnevno. Stres zbog svega ovoga. Utvrdjena teska insulin rezistencija.
Analize stolice na okultno krvarenje nisam radila, jer mi gastro nije pominjao, a zbog hemoroida koji ponekad malo krvare posle defekacije, ne vidim kako ce rezultat biti relevantan.
Imam 52 kg na 169.

Dakle, da li lek koji uzimam moze da ima veze sa ovim padom gvozdja. Cime ovo moze da se objasni, jer je ipak u pitanju veliki pad za kratko vreme i ne deluje mi da su kraci ciklusi i ostalo dovoljno objasnjenje.
I konacno, kome da se obratim, da li hematologu, za ovo, sa obzirom na ukupnu zdravstvenu situaciju. Hvala.

Mislim da cu uskoro da se smejem iz neke tegle na medicinskom fakultetu :roll: .
Ejmi
Aktivan član
Aktivan član

Post od Ejmi »

Dopuna, vidim da i ovo treba, u granicama je.
MCV 83,6(REF 80-94)
MCH 27,1(26,0-32,0)
MCHC 324 (310-350)
Ejmi
Aktivan član
Aktivan član

Post od Ejmi »

Drago mi je sto niko nije hteo da nagadja odgovor.
Za one koji su procitali, evo da zavrsim pricu.
Laboratorija u VMA je pokazala da mi je gvozdje 17, a ne 8, tako da se nista strasno nije dogodilo.
Ili je prethodna laboratorija napravila gresku, ili mi se zbog enormnog stresa dogodilo da se gvozdje potrosilo iz aktivnog oblika i nije stiglo da se metabolise iz depoa.
Odgovori