Dete odbija da kaki nedelju dana POMOC
Moderatori: ModeratA, moderato, vlada99
Dete odbija da kaki nedelju dana POMOC
Molila bih sve koji mogu da mi pomognu. Imam sina od 3 godine i jos se odvikavamo od pelena. Nisam ga nikad forsirala. Preko dana je u gacicama i sam trazi da piski, a za veliku nuzdu obicno trazi pelenu. Inace pelene nosimo samo kad spava, pa on tako veliku nuzdu uglavnom obavlja posle spavanja dok je jos u peleni. Danas je vec nedelju dana kako nije kakio. Nece ni u pelenu ni na wc solju. Povremeno ga zaboli stomak i place. Bili smo kod lekara, ispipala mu je stomacic i kaze da je mekan da je na dodir ok. Stavila sam mu klizmu (po savetu lekara) i prvo vece nista, drgi put je vrlo malo kakio, i treci put nista(inace, vristao je dok sam mu je stavljala). I svaki put kad piski (mada i to sad nerado radi zato sto ga verovatno tera da se napregne pa ga zaboli) malo mu bude prvljava guza onako ispadne po malo kake. Znaci nije mu blokirano u crevima vec je tu spremno da izadje. Slabije i jede, vrlo malo. Nikad nije imao slicnih problema. Redovno je kakio svaki dan po vise puta. Ovako se ponasa normalno, veseo je i sve je uobicajeno. Imam uput za Tirsovu ili Institut ali me se plasim ako ga odvedem tamo da ce se skroz istraumirati narocito ako ga oni budu klistrirali. Koliko jos mogu da ga pustim da to uradi sam. Nece moci zauvek da se stiska i morace to da izbaci. Da li je neka od vas imala slicno iskustvo? Ja sam cula za to da se desava kad se dete forsira da skine pelenu, ali mi ga stvarno nismo forsirali. MOLIM VAS POMOZITE MI OCAJNA SAM.
Pretpostavljam da si u velikoj brizi pa ću ispričati kako je to bilo kod nas...Elem, kada je moj sin bio trogodišnjak-a obično se to zadržavanje stolice dešava oko treće godine- našla sam se u velikom čudu otkud to da ima višednevni zatvor pored svih supica, voćnih jogurtića sa žitaricama, jabuka i ostalih purgativnih namirnica koje je unosio u toku dana. I onda mi je prijateljica, pedijatar na uvce objasnila nešto što oni kao lekari znaju ali o tome ne diskutuju sa uspaničenim mamama jer ne znaju na kakve profile će naići...Dakle, u trećoj godini dečaci osećaju prve prijatne nadražaje u predelu erogenih zona...i prija im kada zadržavaju stolicu-naravno, sve je to potpuno nesvesno još uvek, jer ne razumeju osim prijatnosti, šta im se dešava-ali su suviše mali da shvate kada je vreme da se isprazne pre nego što stolica postane tvrdi čep koji ih veoma boli..E, kada se to desi, onda kreću Tantalove muke da se dete privoli na pražnjenje...Dakle, šta smo mi radili po savetu lekara-delovali smo u isto vreme i sirupima koji ubrzavaju peristaltiku creva i glicerinskim, bebi čepićima koji su mnogo bolji od klizmi-mislim da je caka u čistom glicerinu koji oblaže crevo i ne iritira ga dok klizme obično imaju neku aktivnu supstancu koja peče. I naravno, objasnili smo mu da ga kaka boli zato što je tvrda, da ne sme da je zadržava jer će se ponovo stvrdnuti i isto ga boleti...i prilagodili smo mu u tom periodu ishranu-dakle, bez banana, kuvanih voćki tj. kompota, barene šargarepe, pirinča s tim da smo mu povećali unos žitarica i voćnih jogurtića.
I slažem se sa tobom da će ga odlazak u bolnicu istraumirati...ipak probaj da mu pomogneš u smirenoj kućnoj atmosferi.
Sve najbolje
Ksenija
I slažem se sa tobom da će ga odlazak u bolnicu istraumirati...ipak probaj da mu pomogneš u smirenoj kućnoj atmosferi.
Sve najbolje
Ksenija
-
- Stalni član
- Pridružio se: Uto Nov 13, 2007 4:58 pm
- Koliki je zbir brojeva cetiri i pet: 5
Majma, samo mogu da ti kažem da nisi jedina i da se to često događa kod dečaka u tom uzrastu, čak i kada ih niko ne forsira da skinu pelenu.
Meni se takođe čini da nije dobra ideja da ga lekari klistiraju, jer možete samo suprotan efekat da proizvedete. Naime, možda će oni isprazniti ono što sada ima u crevima, ali šta posle?
Znam za dečaka tog uzrasta koji je toliko zadržavao da je na kraju u bolovima trčkao po kući i vikao: "ne dam mu da izađe!"
Pokušaj da se strpiš još dan-dva i probaj sa ovime što ti je Ksenija predložila.
I SREĆNO!
Meni se takođe čini da nije dobra ideja da ga lekari klistiraju, jer možete samo suprotan efekat da proizvedete. Naime, možda će oni isprazniti ono što sada ima u crevima, ali šta posle?
Znam za dečaka tog uzrasta koji je toliko zadržavao da je na kraju u bolovima trčkao po kući i vikao: "ne dam mu da izađe!"
Pokušaj da se strpiš još dan-dva i probaj sa ovime što ti je Ksenija predložila.
I SREĆNO!
Drago mi je što se dete oslobodilo muke...Zaboravila sam juče da ti napomenem da mu obavezno mažeš čmar sa Hepatrombinom ili Pantenolom zato što su mu se prilikom naprezanja sigurno stvorile sitne i veoma bolne prskotine...I sada mu najmirnije, bez panike i uzbuđenja objasni zašto mora da prekine igru, gledanje crtaća, vajanje, zezanje, trčanje
da bi otišao u WC kada oseti potrebu...i da se to dešava i velikima i malima ako se zeznu pa odlože...
Za početak, kupi mu 7Corn od Milupe i mešaj mu sa svim voćkicama koje mu daješ....prosto da mu olakšaš sledeću veliku nuždu.
Sve najbolje
Ksenija

Za početak, kupi mu 7Corn od Milupe i mešaj mu sa svim voćkicama koje mu daješ....prosto da mu olakšaš sledeću veliku nuždu.
Sve najbolje
Ksenija