Da li je stetan lek Flixotide?

Postavite pitanja ili podeliti savete i iskustva o oboljenjima disajnih organa. Saznajte kako se astma, hronična opstruktivna bolest pluća, emfizem, tumori pluća, hronična ili akutna, bakterijska ili virusna upala pluća, preveniraju, dijagnostikuju i leče.

Moderatori: moderato, vlada99, Dr Branislav

Odgovori
goca1234
Novi član
Novi član
Pridružio se: Pon Dec 03, 2007 5:03 pm

Da li je stetan lek Flixotide?

Post od goca1234 »

Uzimam lek Flixotide od pre 7 godina, stim da sam svake godine pravila pauzu od 2 meseca. Medjutim poslednje 3 godine uopste ne pravim pauzu u uzimanju leka. Dali je to stetno i dali moze ostaviti neke posledice?
Korisnikov avatar
drbgd
Stalni član
Stalni član
Pridružio se: Sub Dec 01, 2007 11:38 am

Post od drbgd »

Flixotide, cije je genericko ime flutikazon propionat je potentni sinteticki kortikosteroid za inhalaciju, koji se koristi za profilakticko lecenje astme. Ovim lekom su se bavile dve studije tokom druge polovine devedesetih, a podaci su publikovani krajem devedesetih i kasnije. Zakljucak studije je da pravilno doziran daje nesto veci broj pacijneata sa komplikacijama, ali one ne izlaze iz okvira komplikacija poznatih i uobicajenih za ovu vrstu lekova - kortikosteroidi- a broj pacijenata sa povisenim koncentracijama kortizola nije bio veci od 5%.
Dakle, ovaj lek ne nosi rizike vece od ostalih kortikosteroida za lokalnu primenu.
zlett
Aktivan član
Aktivan član
Pridružio se: Sub Jan 12, 2008 4:36 pm

Post od zlett »

Hello!Flixotide je u stvari kao sto je vec pomenuto pripada porodici kortikosteroida i prirodno se stvara u organizmu.Kada se unosi terapijski ima protiv upalno dejstvo.Ako imas astmu ovaj lek upravo sprecava upalne procese i time ublazuje ili potpuno smanjuje simptome astme ako se koristi redovno.Prednost ovakvog unosa Flixotida kao pumpice je u tome sto u stvari godisnja svakodnevna primena leka je dvadest i vise puta manja od jedne jedine injekcije kortikosteroidima,sto je itekako bolje po organizam.Jedino ti preporucujem da isperes zube posle primene leka jer je on delimicno inhibira dejstvo imuniteta u ustima i moze doci do pojave infekcije.To se moze izbeci jednostavnim ispiranjem usta ili pranjem zuba,posle uzimanja.Inace ovo je dosta dobar lek.Ja inace nisam lekar,ali ga koristim vec dve godine i puno mi je pomogao.Za vise informacija konsultuj se sa svojim lekarom.
Salux ae grotti,prima lex esto!!!
Korisnikov avatar
severus
Stalni član
Stalni član
Pridružio se: Uto Sep 25, 2007 7:47 pm

Post od severus »

Da na terenu te lokalne imunosupresije moze da se razvije oralna kandidijaza,stafilokokne infekcije aktivacija herpesa, mada je kandidjaza najcesca ali se sanira ili pojacanom higijenom usne duplje ili lokalnom primenom Nystatina.Inace kortikosteroidi u aerosolu su treca stepenica u terapiji astme (u zavisnosti od frekvencije i intenziteta napada bronhospazma) i gotovo i da nemaju sistemskih nezeljenih dejstava,ali je kod pacijenta IV grupe indikovana primena sistemske kortikosteroidne terapije sa svim svojim nezeljenim dejstvima.
DJELENA
Novi član
Novi član
Pridružio se: Čet Dec 20, 2007 1:32 am

Post od DJELENA »

Citam ove odgovore, i posto moje dete vec mesec dana koristi tu pumpicu, a ima 15 meseci, postoji li sansa da ovaj lek izazove cirkularni karijes?Niko me nije upozorio o stetnosti po zube, a njemu je pre nedelju dana konstatovan taj karijes i to u zacetku!!!
Odgovori