BOLOVI U VRATNOM DELU KICME

Deo Foruma za sva pitanja iz oblasti oboljenja, traumatskih stanja, tumorskih procesa na koštanom sistemu. Diskusije o ortopedskim hirurškim stanjima, degenerativnom reumatizmu, akutnim i hroničnim oboljenjima koštanog ili zglobnog dela lokomotornog aparata. Saveti o primeni fizikalnih procedura i kineziterapije.

Moderatori: vlada99, ModeratA, moderato

Odgovori
saki111
Novi član
Novi član
Pridružio se: Pon Jan 07, 2008 9:30 pm
Koliki je zbir brojeva cetiri i pet: 5
Kontakt:

BOLOVI U VRATNOM DELU KICME

Post od saki111 »

Ima 35 godina i problem sa vratnim delom kičme.Na osnovu snimk konstatovano je:Osteohondrotične promene na VC5-6,sa suženjem iv prostora.Unkartroza na VC6.Na gornjoj apertur toraksa ne vide se promene.
Šaljem vam komentar fizijatra na nalaze (dodatne)koje sam radio:
Oscilografija GE TOS obostrano
Dopler karotide uredan
Vertebralne aaurednog lumena i protoka.
EMG aktuelno aksonsko trpljenje korena C8 desno lakšeg do umerenog saznacima početka starijeg datuma i hr.poliradikularne lezije C6-C7 obostrano lakšeg st i C8 levo umerenog st.
Th fizikalna.

Napominjem da redovno radim vežbe(svaki drugi dan po 40-tak minuta) koje su mi odredili na fizijatriji i jednom nedeljno odem na bazen gde se dobro isplivam,a tri do četiri puta nedeljno šetam po sat vremena.Ono što me interesuje jeste koje su to aktivnosti koje bi potpomogle mom stanju,a i takođe šta konkretno nebih smeo raditi (da nepogoršam svoje stanje).Pretpostavljam da je to individualno,ali me interesuje i dali se to stanje može popraviti,pogoršati ili se samo održava u postojećem stadijumu sa tim fizičkim aktivnostima.
Pozdrav svima i unapred hvala.
Veljko Jovanovic
Stalni član
Stalni član
Pridružio se: Čet Mar 03, 2005 11:42 pm
Koliki je zbir brojeva cetiri i pet: 5
Kontakt:

Post od Veljko Jovanovic »

Same promene, koje se vide na rentgenskom snimku, ne mogu se popraviti, ali se vase tegobe mogu znatno smanjiti, ili i potpuno eliminisati, redovnim vezbanjem. U sustini, za ovo stanje i nema neke radikalne terapije. Samo vezbe...
Sustinski postoje samo dve stvari koje mogu da vam pogorsaju tegobe... Prestanak vezbanja i dugo drzanje glave u prinudnom polozaju. Ako vam je posao takav da zauzimate prinudni polozaj, dobro bi bilo da pravite periodicne pauze u trajanju od nekoliko minuta i za to vreme radite naucene vezbe.
Odgovori