Pozdrav svima na forumu!!! Zamolila bih sve koji nešto znaju o tome može li se lečiti depresija i anksioznost promenom načina ishrane da nešto napišu o tome,svaki savet je dobrodošao! Hvala unapred!!
Znas sta, ako gledas zvanicna istrazivanja, videces da nije dokazano da bilo koja vrsta hrane utice na raspolozenje. Ali, postoji duga tradicija da se kapsule kantarionovog ulja koriste protiv depresije (ali treba da proveris da li je kontraindikovan sa lekovima koje redovno pijes, jer sa mnogima, pogotovu hormonskim, jeste). Takodje, treba da se trudis da se bavis nekim sportom. Plivanje je najbolje. Redovna fizicka aktivnost povecava kolicinu aktivnog serotonina, sto rade i antidepresanti.
E divna si!!!!! TI se uvek javiš ! Ma ja sam pretpostavila,bolje reći sama sebi dala dg da me "hvata" depresija,pa reko možda ima neki prirodan način da se to spreči , a za vežbice znam , mada ja krenem malo na aerobik pa se smorim... al ću svakako morati opet !!!
Pozzzzz
Ishranom se ne moze izleciti ni depresija ni anskioznost, ali ishrana ipak moze donekle pomoci.
Najbitnije je znati sta se NE savetuje za konzumaciju:
- kafa, koka-kola, jako gazirani napici, da ne pominjem napitke tipa red-bul i sl - sve sto nadrazuje nervni sistem treba odbaciti (i cigarete)!
Hraniti se zdravo bez mnogo masnoca a sa dosta prirodnih vitamina, narocito vitamina grupe B, a od minerala konzumirati Magnezijum i Kalcijum - danas ces lako naci tablice u kojima ces procitati koje namirnice su bogate tim vitaminima i mineralima.
Naravno da se ne valja prejedati, ali je vrlo vazno da nikada ne budes mnogo gladna!
Zato moras imati redovne obroke: 3+ 2 uzine.
Savetuje se i jedno 2 shtangle crne cokolade/dan (to moze biti 1. uzina).
Dozivljavam te kao mladu i ukoliko sam u pravu, solja umereno toplog mleka sa kasicicom meda uvece ce ti prijati.
Probaj.
Kao sto ti je Majmunche lepo napisala, kapsule kantariona su zaista dobre, ali se ne savetuje njihova upotreba zajedno sa lekovima.
Dobre su i persen drazeje (valerijana&maticnjak), ali ni njih ne treba uzimati zajedno sa lekovima.
Dobro je i da cesto boravis napolju na prirodnoj svetlosti.
pozdrav
Evo sta sam ja pronasla pre 2 dana o tome,jer sam sebi samoj dala istu dijagnozu,uhvatila me je takva nervoza i neraspolozenje
NADAM SE DA CE POMOCI
Deset korisnih trikova pomoću kojih se podiže raspoloženje
Jelovnik: Na vašem jelovniku neka bude više namirnica bogatih ugljenim hidratima koji nadoknađuju manjak hormona sreće, serotonina, a smanjite unos proteina. Dakle jedite više krompira, testenine, pirinča, pasulja, sočiva, kao i žitarica i proizvoda od žitarica, a smanjite količinu mesa, mleka i sira.
Nemojte zaboraviti da zimi organizmu obezbedite namirnice bogate vitaminom C koji ima odličan učinak protiv zimskog umora, npr. kiseo kupus i južno voće, kao i one koje sadrže nezasićene masne kiseline koje najbolje čuvaju nerve (najbolje je maslinovo ulje), ribu i avokado. U borbu protiv zimske depresije uključite i što više aromatičnih začina koji takođe stimulišu produkciju hormona sreće: vanilu, đumbir, muškatni oraščić, korijandor, piment i klinčić.
Ujutro nemojte štedeti struju - nakon buđenja upalite sva rasvetna tela u stanu. S tim u vezi američki psihoterapeuti preporučuju da u spavaćoj sobi instalirate halogenu lampu koja će se automatski uključiti 45 minuta pre nego što dođe vreme za vaše buđenje i tako odigrati ulogu jutarnjeg sunca.
Boravite što više na otvorenom. Prirodno svjetlo najbolje pospešuje dobro raspoloženje, delujući na produkciju tzv. hormona sreće, serotonina i noradrenalina, u mozgu. Iako je za spomenuti učinak dovoljna jačina svjetla koja se kreće od 2000 do 3000 luxa, ona napolju i za vreme najoblačnijih dana iznosi oko 4000 luxa, što se ne može nikako uporediti sa sijalicom čija je jačina samo 200 luxa.
Iskoristite pozitivan utjecaj mirisa i poboljšajte dobro raspoloženje. Nekoliko kapi prirodnog i čistog eteričnog ulja limuna, mandarine, ruzmarina, mentola, bosiljka, vanile ili lavande kapnite u mirisnu lampu ispunjenu s nekoliko kašika vode, ili pomešajte desetak kapi s dvije kašike meda, mleka ili soli te dodajte u vruću vodu za kupanje.
Unesite sunčane boje u prostor u kojem živite. Žuti ili narandžasti cvetovi u vazi, jastuci na krevetu, zastori na prozoru, ili prostirke na podu neobično su korisne u borbi protiv negativnih osećaja i lošega raspoloženja koje donosi sivilo (naročito kada nema dovoljno sunčeve svetlosti). Žuta i narandžasta razbuđuju i pokreću na akciju. Zimi iskoristite i terapijski učinak ostalih boja. Na primer, pod uticajem crvene boje pune se životne baterije, a plava smiruje i pokreće optimizam.
Počnite pisati dnevnik. Svake večeri rezervišite sat vremena samo za sebe, u mislima se vratite na početak i pišite o onome što vam se u toku dana dogodilo i svojim osećajima. Naučne studije pokazuju da vođenje dnevnika opušta, oslobađa i prosvjetljuje, a pruža i neobičan užitak, a samim tim pomaže i u borbi protiv lošega raspoloženja i depresije.
Što više se krećite. Najkorisnije oružje protiv umora je fizička aktivnost. Stoga, bez obzira na atmosferske prilike ne izbegavajte duge šetnje, brzo hodanje, trčanje ili vožnju biciklom. Ukoliko je zima onda je to idealno vreme i za redovno plivanje ili uključivanje u neki od oblika dvoranske rekreacije pod stručnim vođenjem. Ako pak volite plesati, zimi to obavezno činite svaki dan kako biste dopunili životne baterije i održali dobro raspoloženje.
Ako je to ikako moguće ugledajte se na ptice selce i priuštite si odmor u južnim krajevima. Osim vrućih plaža na drugom kraju sveta u obzir dolazi i produženi vikend u nekom od mnogo bližih i uglavnom osunčanih mesta na Mediteranu u kojima možete da do vrha napunite svoje životne baterije.
Zimi se što više družite. Negujte socijalne kontakte, posećujte rodbinu i prijatelje, te izlazite na zajedničke večere, u bioskop ili pozorište. Psihijatri preporučuju i vrlo korisnu "spasonosnu" telefonsku liniju, koju možete "organizovati" u dogovoru s najboljim prijateljem. Dakle, u slučaju napada lošeg raspoloženja nazovite prijatelja i pošteno se izjadajte. Garantovano, već će i to biti dovoljno da se znatno oraspoložite.
Iskoristite snažan uticaj muzike na našu psihu. Naime, muzika s ritmom od 60 udaraca na minuti što odgovara smirenom ritmu našega srca, savršeno opušta. U tu svrhu psiholozi preporučuju baroknu muziku, Betovenovu simfoniju br. 4 u B-duru, kao i Mocartov koncert za klavir u A-duru.
Evo sta sam ja nasla od tekstova na internetu,uglavnom se najvise pominju ugljeni hidrati kao najveci proizvodjaci serotonina.
Moje pitanje je za nekog nutricionistu.Zbog bolesti (kolitis)ukoliko postoji ogranicenje unosa odredjenih namirnica kako izbeci anksioznost(koja je pocela u poslednje vreme)jer ne mogu unositi u svoj organizam namirnice koje mi pogorsavaju stanje sa crevima(zitarice,mlecni proizvodi,slatko,voce).Pored ovog obojenja postoji i hipotireoza.
Hvala vam svima puno,divne ste!!!! Okablue,hvala ti na iscrpnoj preporuci i savetima.Mada sam ja korigovala ishranu,koka kolu ne pijem,kafu jednu dnevno il ni jednu,cigarete...zapalim možda jednu u par dana...trudim se da jedem voće,pivski kvasac,doduše kad se setim ja ga uzmem,laneno seme,ponekad šaku oraha,sad trenutno pijem aloja gel u nadi da ću malo ojačati imunitet.Obavezno bar jednom dnevno zapalim neki insens štapić,naročito lavandu ,slabo jedem žitarice,ali se trudim da kupujem neki integralni hleb,ako su integralni uopšte.Šetam svuda gde idem,tj.pešaka,osim busom do grada jer ne živim blizu...da ne dužim,radi se o tome da ovo moje "stanje " tinja već dugo,al mi se čini da se pojačava i ne znam šta ću ni kako ću,pre dve god.sam išla kod psihologa,par meseci ali mi ni nakom objašnjenja mojih tegoba nije konstatovala ništa,pričale smo...od mog detinjstva...i ja se smorim i odustanem. HVALA VAM SVIMA NA SAVETIMA!!!
Poslednja izmena od zmaj76 u Ned Feb 03, 2008 6:26 pm, izmenjeno 1 put ukupno.
šTO SE TIČE LEKOVA KOJE TRENUTNO PIJEM TO SU ZA ŽELUDAC,LOSEPRAZOL I URSOFALK,MADA SAM PROBALA I KAPSULE KANTARION.ULJA,JEDNO DUŽE VREME SAM PILA PREPARAT PROTIV DEPRESIJE INSTITUTA JOSIP PANČIĆ....
Mis Zmaj, zao mi je sto cujem da mlada devojka ima takve probleme. Za srecu je najbitnije utvrditi sta Vas cini srecnom. Svako u nekom periodu zivota zapada u emocionalne krize. Ali, za oporavak nije potreban nikakav psiholog ni psihijatar. A za lakse oblike depresije tablete mogu samo pogorsati stanje. Sve je u nasim glavama. Ja nisam strucnjak, ali ovo govorim iz licnog iskustva.
Morate shvatiti sta Vas cini srecnom, pa to praktikovati. Ne treba roviti po proslosti i traziti razloge loseg stanja, jer zivot je toliko kratak da bismo prozivljavali iste stvari vise puta i rovarili po mislima trazeci ono lose. Bolje je, po meni, traziti ono sto nas ispunjava, cini nam zadovoljstvo - i to primenjivati. Jeste li procitali od P. Koelja "Veronika je odlucila da umre"? Moze biti podstrek da uzivate u zivotu.
A ako je lose raspolozenje usled ovog zimskog mraka i kise (kao sto se meni desi ponekad), onda meni pomazu vece kolicine C vitamina iz voca (narocito kiwi - 0,5 do 1kg kiwija dnevno par dana i uocicete razliku).
NIANIMFA,hvala ,čitala sam Koelja i veroniku....malo je reći da me knjiga oduševila, ,ali,ma kako to sad vama zvučalo preterano i laički , mislim da imam i neku vrstu socijalne fobije,i anksiozna sam,ne bih da zalazim u razloge i dešavanja zbog kojih sam došla do tog zaključka,inače se trudim da radim na sebi,zaista,prilično analiziram svoje postupke ne bih li našla neko rešenje...odgovor...ali radi se o tome da ovo moje stanje traje već.... ne znam ni sama,isključila sam se prilično iz društvenog života,imam isuviše nekih strahova, da ne kažem kompleksa...eto..a ovaj svet... ne znam bre kuda ide, nema više nikakvih moralnih skrupula..ne mogu da se uklopim, isuviše se zatvaram u sebe
Bez obzira na razloge zbog kojih si u tom stanju, treba da se trgnes. Ne treba da preispitujes prosost, kao sto sam rekla, vec da zivis u sadasnjosti... To je moj moto. Svi mi imamo puuuno problema i lako je sedeti u kuci i tugovati nad sobom. Ali, treba imati snage i krenuti dalje.
Znam da filozofija sama po sebi ne pomaze, ali to treba da bude samo podstrek da nadjes snagu u sebi.
Treba da napravis listu dobrih stvari, stvari koje ti se dopadaju i stvari koje bi zelela da radis. Sigurno ima dosta ljudi koji bi zeleli provoditi vreme s tobom. Pozovi neke svoje stare prijatelje (s kojima ti je bilo lepo) na film-komediju i kafu, pa vidi sta ce biti.
Ja svoje teske depresivne trenutke izlecim druzeci se s ljudima i smejuci se s njima. Nadji, za pocetak, nesto cemu ces se smejati (makar to bili filmovi komedije). A onda i nekoga s kim ce ti biti zabavno. To je pocetak.
Javi kako napredujes.
P.S. Nisam strucnjak(ali me zanima ljudska psiha + i sama zapadam u male krize nakon razocarenja), ali mozes mi pisati detalje, ako zelis, na privatnu postu. Pa bih pokusala da ti pomognem.