zumance i dzigerica

Diskusije o razvoju dece, zdravlju i najčešćim dečijim bolestima, prevenciji i lečenju dečijih oboljenja. Sve na jednom mestu što Vam može zatrebati ukoliko imate pitanje o dečijoj anatomini, fiziologiji ili patologiji.

Moderatori: ModeratA, moderato, vlada99

Odgovori
bifidus
Stalni član
Stalni  član
Pridružio se: Pon Jan 28, 2008 10:56 am
Koliki je zbir brojeva cetiri i pet: 5

zumance i dzigerica

Post od bifidus »

Imam bebu od navrsena 4 meseca, doktorka je rekla da pocnemo da uvodimo nemlecnu hranu sa 4,5 meseci (kasice i sokice). Sa 5 meseci bi trebalo da otpocnemo i sa davanjem zumanceta i dzigerice. Molim za savet, koliko treba davati, ovih namirnica, u pocetku, i da li zumance iskljucuje dzigericu? :roll:
veki30
Aktivan član
Aktivan član
Pridružio se: Pon Mar 07, 2005 2:42 pm

Post od veki30 »

prvo mislim da ti je i za zumance i za dzigericu prerano, to pocinjes da dajes sa navrsenih 9 meseci, jer je prvo zumance alergeno, kao sto ne preporucuju ni kravlje mleko pre godine, a najranije sa 6 meseci. Procitaj malo po netu, imas recepte, krenes sa jabukicom, krompirom, sargarepicom, pa polako uvodis voce i povrce, nigde ne zurite, da ne bi imali problem.................
double trouble is my life
bifidus
Stalni član
Stalni  član

Post od bifidus »

U halobebinom jelovniku zumance se uvodi u 6 mesecu, a tako mi je i pedijatar rekao. Tako da sam malo zbunjena. Ja se samo plasim da, buduci da imam jesno dete, ne preteramo u kolicinama.
Korisnikov avatar
Skywalker
Aktivan član
Aktivan član
Pridružio se: Čet Sep 20, 2007 8:47 am

Post od Skywalker »

pa nema veze koliko je dete jeshno - neces mu dati vise od jednog zumanceta :) osnova za svaki rucak je bareno povrce u koje dodas meso (piletina ili teletina) ili zumance. dakle, jednog dana meso, sutradan zumance... i tako neizmenicno.
Slika
Ksenija72
Aktivan član
Aktivan član
Pridružio se: Ned Feb 25, 2007 3:28 pm

Post od Ksenija72 »

Zbog učestalih alergija, ekcema, dermatitisa...itd. kod današnje dece, sinu sam uvodila namirnice sa alergenom sa mesec dana zakašnjenja...k'o rek'o, neće mu škoditi ako malo pričeka sa žumancetom, citrusima, koštunjavim, bobičastim voćem...Ne shvatam zbog čega se saveti pedijatara toliko razlikuju-kao da ne završavaju iste fakultete, ne čitaju iste knjige ili pohađaju slične seminare. No, zaista nisam čula da se žumance uvodi od petog,šestog meseca...i mislim da je za takav alergen to prerano.
U savetovalištu Tiršove preporuka je da se žumance postepeno uvodi od kraja sedmog meseca, početak osmog, s tim da sam ga ja uvela početkom devetog i to prateći šemu-1/4 žumanceta prve nedelje i dalje postepeno svake sedmice po 1/4 više...naravno, pazeći da li se pri tome pojavljuje kontaktna urtikarija kod usana ili bilo koja promena u vidu blandi ili ekcema na koži. Tada treba zaboraviti na jaja do navršenih godinu dana.
A kad je reč o pilećoj džigerici, upotrebu iste više ne savetuju ni veterinari, ni nutricionisti niti pedijatri novije generacije. Opšti je stav da je džigerica zbog svoje zatrovanosti hormonima, aditivima, antibioticima koji se mogu pronaći u koncentratima za tov pilića prilično nezdrava jedna namirnica. Ipak je džigerica depo svakog organizma. Naravno, druga je stvar ako je u pitanju koka domaće radinosti.
milica m
Aktivan član
Aktivan član
Pridružio se: Pet Sep 01, 2006 9:29 pm

Post od milica m »

:o Taj pedijatar je zreo za penziju.
Iskreno, dzigericu ne jedem ni ja a jos manje da je dajem detetu, razloge ja objasnila moja prethodnica. Inace, sa nemlecnom ishranom se pocinje sa punih sest meseci, po preporukama Unicefa i WHO. Zumance sa pocela da mu dajem tek sa osam meseci (iz straha od alergija koji se ispostavio opravdanim jer je alergican na kravlje mleko), i to bas tako po 1/4 jednom nedeljno, da bih tek sa godinu dana pojeo celo zumance.
bifidus
Stalni član
Stalni  član

Post od bifidus »

Hvala svima, prva beba u zivotu neiskusnih osoba, moze da izazove haos, pogotovo ukoliko slusate savete starijih. Pedijatar moga deteta je bila i moj lekar, tako da verujem da, bas i ne prati, najnovija saznanja. Tek, imam jos petnaestak dana da se upoznam sa jelovnikom za bebe, pa da krenem u akciju.

P.s. Da li se preporucuje plasticni pribor, odnosno tanjiri?
veki30
Aktivan član
Aktivan član
Pridružio se: Pon Mar 07, 2005 2:42 pm

Post od veki30 »

pribor je ne bitan, ja sam u pocetku imala obicne casice, posto kolicina nije ne znam koliko velika.
A za haos, ma svi smo bili u njemu, samo polako i stalozeno sve ce doci na svoje mesto

http://www.roditeljportal.com/Clanak/is ... ojceta.htm

evo ovo je nesto cime sam se ja uglavnom vodila, ne slepo naravno jer je svako dete prica za sebe, ali neke smernice mozes naci

Dete treba navikavati na zdrav nacin ishrane i resili ste mnoge probleme u odrastanju, bar je moj stav takav
double trouble is my life
Dea
Stalni član
Stalni član
Pridružio se: Pet Dec 24, 2004 6:22 pm
Kontakt:

Post od Dea »

U pocetku sam koristila plasticne kasikice i bilo koju posudicu da u nju sipam i zagrejem kasicu. Negde sam procitalo da se za bebe preporucuju plasticne kasicice.
Inace sto se tice dzigerice ko sto neko gore rece ni ja je ne jedem pa mi ne pada napamet ni da je dajem mom detetu...
bifidus
Stalni član
Stalni  član

Post od bifidus »

Raspitujem se za pribor zato sto nameravam sama da pravim sokice i kasice, bar u periodu dak sam na porodiljskom
Odgovori